058-2963300

Michiel Hemmen kopt SC Cambuur naar eerste uitzege

22 augustus 2014, 22:29

In de voorbespiegelingen op de wedstrijd tegen Heracles Almelo liepen de meningen van de ‘kenners’ nogal uiteen. Is een ploeg na 2 verliespartijen op rij extra gemotiveerd om van die hatelijke ‘nul’ af te komen? Of heeft een puntloze ploeg juist een gebrek aan (zelf) vertrouwen om een goed resultaat te behalen? Eigenlijk konden beide vragen ontkennend worden beantwoord, maar de openingswedstrijd van de derde competitieronde leverde wel de eerste uitzege sinds tijden op voor SC Cambuur. In een zeer matige wedstrijd kopte Michiel Hemmen in blessuretijd de winnende binnen, waarna het uitvak en iedereen uit Leeuwarden en omstreken ontplofte. Cambuur werd eindelijk verlost van het ‘uitsyndroom’.

Gesteund door het meegereisde blauw geel legioen begonnen de Leeuwarders met het nodige zelfvertrouwen aan deze wedstrijd. De resultaten uit de voorgaande wedstrijden tegen FC Twente en Vitesse gaven daar ook alle aanleiding toe. Henk de Jong had weer eens een konijn uit de hoge hoed getoverd, want Sander van de Streek maakte zijn debuut in het basiselftal. Dat ging overigens ten faveure van Dejan Meleg. In de beginfase was Cambuur verreweg de bovenliggende partij, dicteerde wedstrijd, zonder overigens echte kansen te creëren. In de 14e minuut leek Cambuur dan toch beloond te worden voor het goede en verzorgde spel, maar de inzet van Erik Bakker uit een pass van Etiënne Reijnen ging onfortuinlijk voorlangs. Behalve enig gevaar uit standaardsituaties kon de thuisploeg daar weinig tegenover stellen. Gaandeweg de wedstrijd gingen beide ploegen steeds slordiger spelen, waarna een matige eerste helft doelpuntloos eindigde.

Na rust werd de wedstrijd ontsierd door een vervelend moment. Wout Droste moest na een door hemzelf begane overtreding het veld per brancard verlaten. Met het in brengen van de geroutineerde Simon Cziommer leek de thuisploeg iets meer grip op de wedstrijd en de tegenstander te krijgen. Maar de wedstrijd bleef meer spannend dan hoogstaand. Halverwege de tweede helft kwam Cambuur met een man meer te spelen, nadat de vleugelaanvaller Oussama Tannane zijn tweede gele kaart incasseerde. Cambuur mocht het zichzelf daarna aanrekenen dat het niet meer deed met deze overtal situatie en nauwelijks gevaar voor het doel van Dennis Telgenkamp kon stichten. De Almeloërs beperkten zich vervolgens hoofdzakelijk tot het verdedigen van het gelijkspel. In de eindfase van de wedstrijd zette Cambuur nog een keer aan en werd via een afstandsschot van Bartholomew Ogbeche en een kopbal van de ingevallen Dejan Meleg toch nog gevaarlijk. Met het gelijkspel leken beide teams te krijgen waar ze recht op hadden, maar toen brak de blessuretijd aan. Dejan Meleg mocht een hoekschop nemen, waarna Michiel Hemmen verwoestend binnenkopte en Cambuur de eerste zo vurig gewenste uitzege bezorgde.

Komend weekend treedt de Trots van Leeuwarden aan tegen het ADO Den Haag van Henk Fräser. De club uit de Hofstad weet zich deze zomer met name vanwege gebeurtenissen buiten het veld de schijnwerpers op zich gericht. Het Chinese bedrijf United Vansen International Sports is namelijk de nieuwe eigenaar van de club, hetgeen nogal wat stof heeft doen opwaaien in den lande. Sportief gezien heeft Cambuur tegen ADO Den Haag nog wel wat recht te zetten. Vorig seizoen verloor het namelijk zowel de uit- als thuiswedstrijd tegen de Hagenezen. Dit laten de manschappen van Henk de Jong dit seizoen toch niet gebeuren…

Opstelling Heracles Almelo: Dennis Telgenkamp, Mike te Wierik, Ramon Zomer, Bart Schenkeveld, Fahd Aktaou, Joey Pelupessy, Mark-Jan Fledderus, Iliass Bel Hassani (46. Simon Cziommer), Oussama Tannane, Denni Avdic (81. Thomas Bruns), Bryan Linssen (88. Wout Weghorst)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Wout Droste (52. Marlon Pereira), Lucas Bijker, Etiënne Reijnen, Vytautas Andriuškevičius, Mohamed El Makrini, Albert Rusnák, Erik Bakker (78. Dejan Meleg), Sander van de Streek (64. Martijn Barto), Michiel Hemmen, Bartholomew Ogbeche

Scheidsrechter: Tom van Sichem

Gele kaarten: Fahd Aktaou, Mark-Jan Fledderus (Heracles Almelo), Lucas Bijker, Wout Droste, Vytautas Andriuškevičius, Mohamed El Makrini, Albert Rusnák (SC Cambuur)

Rode kaart: Oussama Tannane (2 keer geel)

Aantal toeschouwers: 8.203

Foto: www.dijksfotografie.com