058-2963300

‘Morele winst’ in De Derby; wat schreven de kranten?

20 oktober 2014, 11:56

 

‘We begonnen niet geweldig aan de wedstrijd’ was het understatement waarmee trainer Henk de Jong de persconferentie opende na afloop van De Derby tussen sc Heerenveen en SC Cambuur. Al na een minuut keken zijn mannen tegen een 1-0 achterstand aan en na rust werd het door een eigen doelpunt van Pereira nog erger; 2-0. Des te knapper dus dat SC Cambuur zichzelf op wilskracht wist terug te knokken in de wedstrijd en zo een verdiend punt meenam uit Heerenveen. Wat schreven de kranten over de ‘morele winst’ in De Derby?

De Leeuwarder Courant kopt “Alles valt op zijn plek in verrukkelijke Friese derby.” En vervolgt: “Soms valt alles op zijn plaats. Met een 2-2 eindstand na een boeiende, soms kolkende derby, inclusief de snelst gegeven eredivisiestrafschop ooit, kon vrijwel iedereen uiteindelijk vrede hebben.”

Volgens de krant had er misschien zelfs nog wel veel meer ingezeten voor de bezoekende club, maar is een gelijkspel een uitslag waar iedereen mee kan leven: “Cambuur had na de verdiende gelijkmaker met z’n sterke invallers –met name Martijn Barto – kans om voor het eerst sinds februari 1994 als eredivisionist te winnen in Heerenveen. Furdjel Narsingh was dichtbij de 2-3. In de slotminuten drong Heerenveen echter ineens weer aan. En dus kon zowel Lodeweges als De Jong, vorig jaar nog innige kameraden bij Cambuur, vrede hebben met de uitslag. At the end of the day.”

Het Friesch Dagblad opent met: “Cambuur pakt ‘morele winst’ in Heerenveen”, en spreekt van een vermakelijke Derby. “Ja, Heerenveen en Cambuur hadden het publiek vermaakt. En heus, zeiden Dwight Lodeweges en Henk de Jong, beide clubs konden tevreden zijn met een punt. Maar hun gezichten verraadden na afloop dat er op basis van gevoel wel degelijk een winnaar van de Friese derby aan te wijzen was.”

Ook haalt het dagblad de veranderde verhoudingen tussen beide clubs nog even aan: “De strijd tussen de regiorivalen stond op voorhand symbool voor de verandering in het Friese profvoetbal. Was de broedertwist vorig jaar nog het treffen van de gretige debutant met de gearriveerde subtopper, gisteren kwam Cambuur met een andere status naar Heerenveen. Niet in de laatste plaats als hoger geklasseerde ploeg op de ranglijst.”

Desalniettemin kon hoofdtrainer Henk de Jong kon na afloop leven met een punt: “We haken helaas af in de strijd om het kampioenschap, grapte De Jong. Maar gezien de veerkracht die we toonden, mogen we blij zijn met een punt. We hebben een spannende wedstrijd gezien.”

Ook in de landelijke kranten veel aandacht voor de Friese Derby. Zo prijst De Telegraaf de weerbaarheid van SC Cambuur: “Na een bizarre openingsfase knokte SC Cambuur zich echter sterk terug en kwam via Bartholomew Ogbeche (fout doelman Kristoffer Nordfeldt) en een kopbal van Etiënne Reijnen (dekkingsfout Heerenveen) op gelijke hoogte: 2-2. Daar bleef het bij, hoewel Cambuur de beste kansen kreeg op de winnende treffer.”

Het Algemeen Dagblad heeft ook lovende woorden over voor de mentale veerkracht van de Leeuwarders: “SC Cambuur mag zich voorlopig de beste club van Friesland blijven noemen. De ploeg van trainer Henk de Jong hield sc Heerenveen zondag onder zich op de ranglijst, door een gelijkspel in de boeiende Friese derby: 2-2. Heerenveen verspeelde voor eigen publiek een voorsprong van 2-0 en mocht uiteindelijk nog blij zijn met een punt.”

Zowel in de elftallen van de week van De Telegraaf en het AD vinden we geen spelers terug van SC Cambuur.

Foto: www.dijksfotografie.com