058-2963300
MVV niet opgewassen tegen Leeuwarder storm: SC Cambuur bekert door

MVV niet opgewassen tegen Leeuwarder storm: SC Cambuur bekert door

2 november 2023, 21:35

Het was vandaag ook in Leeuwarden code geel met zware windstoten en regen, maar daar zullen vooral de bezoekers uit het verre Maastricht last van hebben gehad. De Sterdragers van MVV zullen de loting voor de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker sowieso niet met gejuich hebben ontvangen, want maar liefst 321 kilometer met de bus op een gure donderdag is natuurlijk niet wat je wilt. Ze maakten er desalniettemin het beste van, maar waren niet opgewassen tegen de Leeuwarder storm en werden met 4-1 terug naar huis gestuurd.

Vorig jaar kwam er al bij de tweede halte een einde aan het bekeravontuur en moest SC Cambuur het onderspit delven tegen De Treffers, die overigens ook dit jaar weer door zijn naar de tweede ronde. Dat moet dit jaar in ieder geval anders, vond ook hoofdtrainer Henk de Jong bij zijn bespiegelingen vooraf. Hij kon daarbij overigens weer een beroep doen op de van een blessure teruggekeerde Youns El Hilali.

In de basisopstelling zelf waren er geen verrassingen en dus wijzigingen te zien bij SC Cambuur en ook de formatie van de gasten was nauwelijks gewijzigd ten opzichte van afgelopen weekend. Wel koos Maurice Verberne, de trainer van de bezoekers, voor een andere doelman: Thijs Lambrix.

Die nieuwe doelman zou het druk krijgen onder de herfstachtige omstandigheden in het Cambuur Stadion, maar daar zag het in het begin van de wedstrijd nog allerminst naar uit. SC Cambuur was namelijk ietwat slordig in de beginfase, al zal dat ook alles met de omstandigheden te maken hebben gehad.

Hoe het ook zij; MVV was de ploeg die op voorsprong zou komen en daarbij maakten ze uitstekend gebruik van de door geel-blauwen geschonken ruimte. Het was Buifrahi die na een overstapje het eindstation was en van dichtbij de bal tegen de touwen kon schieten: 0-1.

SC Cambuur moest in de achtervolging en dat deed het, dat moet gezegd, met verve. Het ‘Henk de Jong-voetbal’ was bij toenemende vlagen steeds meer zichtbaar en na een fraaie solo van Remco Balk en dito steekpass mocht Sekou Sylla alleen op goalie Lambrix af. De linksback toonde zich een koelbloedige afmaker en schoof de bal beheerst in de hoek.

De klanken van ’t Woanskip waren nog niet weggevaren uit het stadion of een nieuwe Cambuur-aanval leidde tot een strafschop en een nieuwe Cambuur-treffer. Wie de wedstrijden trouw volgt weet inmiddels dat dit een koud kunstje is voor Milan Smit, al ging het dit keer iets moeizamer dan anders. De wind was daar debet aan en de spits moest de bal meerdere keren terugleggen op de stip. Hij liet zich echter niet van zijn à propos brengen en schoot de bal rechtdoor binnen.

De voorsprong was daarmee een feit, maar daar zou het niet bij blijven. Sterker nog: de mooiste treffer van de avond moest nog volgen en die kwam op naam van Michael Breij. De aanvallende middenvelder besloot het maar eens te proberen vanaf zo’n twintig meter aan de linkerkant van de zestien. Met een fraaie boogbal krulde hij de bal perfect langs de kansloze Maastrichtse doelman.

Het slotakkoord van de eerste helft was voor Roberts Uldrikis, die niet zonder fortuin zijn eerste treffer van het seizoen liet aantekenen. Na een hoekschop van Breij en een hakje van Smit kreeg hij de bal tegen zijn borst en voor hij er zelf erg in had was de bal over de lijn en stond de 4-1 ruststand op het scorebord.

SC Cambuur dus op rozen aan de thee, maar al snel in het tweede bedrijf zou een waarschuwing volgen. Op aangeven van oude bekende Bryan Smeets werkte spits Kostons de bal namelijk tegen het houtwerk en kwam heel Leeuwarden met de schrik vrij.

Dat was andersom ook zeker het geval toen Marco Tol de bal veroverde en vanuit zijn ooghoek gezien moet hebben dat Lambrix iets te ver voor zijn doel stond. De centrale verdediger aarzelde geen seconde en met een harde uithaal van zo rond de middellijn beproefde hij zijn geluk. De bal werd gedragen door de harde wind en de bijna 5.500 aanwezige supporters hielden hun adem in. Het leek namelijk alsof de bal zo het doel in zou zeilen, maar de wind was te sterk of het schot te hard, hoe het ook zij: de bal ging net over het doel.

De tweede helft was logischerwijs een stuk minder spectaculair dan de eerste, waarbij SC Cambuur het zonder grote risico’s te nemen nog wel probeerde en MVV niet bij machte was om de spanning terug in de wedstrijd te brengen.

Kooistra, Schaapman, Henstra en Mercera kwamen binnen de lijnen; de jonge garde mocht het laten zien van De Jong en ze brachten de energie die van ze werd gevraagd. Laatstgenoemde is overigens de volgende debutant in de hoofdmacht van SC Cambuur en dat is opnieuw een pluim richting de jeugdopleiding.

Er zou nog één keer worden gejuicht in het restant van de wedstrijd, maar dat was toen scheidsrechter Kamphuis affloot voor het einde van de wedstrijd. Een prima bekeravond aldus voor SC Cambuur met liefst vier treffers en een opsteker voor het zelfvertrouwen en de clubkas.

Geen vrije dag voor SC Cambuur dit weekend, want komende maandag komt geel-blauw wederom in actie en dus wordt er volop doorgetraind. Op de maandag is TOP Oss dan de tegenstander in het Frans Heesen Stadion (aftrap 20.00 uur).

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Caschili (76’ Mercera), Tol, Bergsma, Sylla; Van Kaam (C) (87’ Van Mullem), Breij, De Jong (68’ Schaapman); Balk (68’ Kooistra), Uldriķis en Smit (76’ Henstra)

Opstelling MVV Maastricht: Lambrix; Labylle, Aktas, Coomans (46’ Nieling), Remans (78’ Slegers); Souren, Kleinen (66’ Livramento), Smeets (’78 Penders) ; Zeegers, Kostons en Buifrahi (46’ Tasci)

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Aanwezige supporters: 5.460

Scoreverloop:
18’ 0-1, Buifrahi
25’ 1-1, Sylla
28’ 2-1, Smit (penalty)
40’ 3-1, Breij
45’ 4-1, Uldrikis

Gele kaarten: Caschili (SC Cambuur), Nieling, Labylle en Tasci (MVV Maastricht)

Wedstrijdsponsor: Slagman Gerechtsdeurwaarders en Juristen

Foto: www.dijksmedia.nl