058-2963300

Verslag persconferentie nieuw Cambuur Stadion

19 mei 2015, 9:47

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ‘We gaan voor het meest duurzame stadion in Nederland.’ Biense Dijkstra, directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma, hoofdsponsor van SC Cambuur, stak de ambities om van het nieuwe Cambuur Stadion iets moois en eigentijds te maken niet onder stoelen en banken.

Gistermiddag werden de plannen voor een broodnodig nieuw onderkomen voor de club gepresenteerd. Er is nog een weg te gaan, er moeten nog knopen worden doorgehakt en er moet nog geld over de brug komen, maar in samenspraak met de gemeente Leeuwarden, is er in elk geval één ding duidelijk: als er een nieuw stadion komt, dan komt dat bij het WTC/Expo, in een eerder stadium hoofdsponsor van de club.

Eind dit jaar wordt er een definitief bedrijfsplan gepresenteerd. Als de problemen onoverkomelijk zouden zijn was men nu niet met dat nieuws naar buiten gekomen. Voorzitter Ype Smid wilde wel kwijt dat hij ervan uitgaat dat SC Cambuur in 2018 de nieuwe locatie kan betrekken. Algemeen directeur Ard de Graaf heeft al eerder aangegeven daar ook op te rekenen. Valt het mooi samen met Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Samen met projectontwikkelaar Hessel Meijer van Wyckerveste Kerkrade wordt koers gezet naar een stadion met 14.000 tot 15.000 zitplaatsen, plus nog eens een businessruimte voor 2500 personen.

De kosten voor het kale stadion bedragen: 22 miljoen euro, kosten voor een ‘aangekleed’ stadion, dat wil zeggen inclusief de bebouwing met de bedrijfsruimten naast en rondom de arena: 35 miljoen euro.

Bedrijven, die zich willen vestigen op de boulevard bij het stadion, mogen niet ‘zwaar concurrerend’ zijn met de binnenstad, zoals wethouder  Henk Deinum het uitdrukte. Het gesternte lijkt gunstig. Ype Smid heeft al vernomen dat er nu al partijen zijn die mee willen doen. Het gaat dan name om ondernemingen in de leisure-sfeer: betaalde vrijetijdsbesteding, van bowlingcentrum, tot kartbaan, tot kinderparadijs. Meijer heeft ervaring opgedaan met het Roda-stadion in Kerkrade. Die bedrijven zitten nu solitair op verschillende locaties. Als je ze bij elkaar zet, versterken ze elkaar, weet hij. Meijer kan dat staven met bezoekersaantallen. Bovendien is zijn ervaring dat deze branche hard toe is aan innovatie en investeringen, want op dat gebied is er de laatste niet al te veel gebeurd.

Het bedrijfsplan wordt voor eind dit jaar de Gemeente aangeboden. Die moet dan het besluit nemen de infrastructuur rond het nieuwe stadion aan te passen en uiteraard het totaalplaatje goed te keuren. De kaders waarbinnen Cambuur en de projectontwikkelaars mogen opereren zijn duidelijk. Meijer en Dijkstra waren daar content mee, weten ze in elk geval wat mag en wat niet. Zoiets schept duidelijkheid.

Meijer: ‘Belangrijk zijn de mensen die het moeten doen.’ Daar heeft hij alle vertrouwen in. ‘De grondhouding is positief.’

Ype Smid zegt er ‘helemaal enthousiast van te worden. Willen wij het  voetballen op dit niveau op de lange termijn handhaven dan is dit nodig’. De Graaf heeft al ettelijke keren aangegeven dat Cambuur in het huidige stadion uit zijn jasje is gegroeid en dat het steeds moeilijker wordt de sponsoren fatsoenlijk te kunnen ontvangen. En die maken wel 60 procent van de begroting uit.

Gistermorgen, ver voor de persconferentie, is de supportersclub De Kern van Cambuur, ingelicht. Met deze kern zal de komende tijd, net als in het recente verleden, dikwijls overleg worden gevoerd.

Foto: www.dijksfotografie.com