058-2963300
Nipte nederlaag voor SC Cambuur in Enschede

Nipte nederlaag voor SC Cambuur in Enschede

6 maart 2022, 17:35

Klassiek op de zondagmiddag in een heerlijke voetbalambiance en onder een stralende lentezon. Niks stond een mooie voetbalmiddag in de weg vanmiddag bij het duel tussen FC Twente en SC Cambuur. Alhoewel: in het verleden waren de geel-blauwen met drie punten uit negen wedstrijden maar weinig succesvol op Enschedese bodem en ook vandaag wist SC Cambuur geen punten mee te nemen naar Leeuwarden. Dankzij een treffer van Pröpper uit een afgeslagen corner werd er met minimaal verschil verloren: 1-0.

Na een -met gevoel voor understatement- zeer roerige periode zijn de Tukkers inmiddels weer helemaal terug in de subtop van de Eredivisie. De ploeg van trainer Ron Jans doet het dit seizoen uitstekend en mag zich met een stevige vijfde stek op de ranglijst verheugen op een wellicht smakelijk toetje in de vorm van play-offs voor Europees voetbal.

In Leeuwarden was daar eerder dit seizoen overigens nog weinig van terug te zien en was SC Cambuur met goed voetbal en een 2-1 einduitslag de baas. Vanmiddag lagen de verhoudingen net iets anders en lieten de Tukkers op eigen veld zien waarom ze zo hoog op de ranglijst. Niet dat het veel grote kansen creëerde, maar het veldoverwicht was duidelijk voor de thuisclub en SC Cambuur kwam er maar mondjesmaat uit.

Wellicht had dat ook voor een deel te maken met de drie gedwongen wissels die hoofdtrainer Henk de Jong moest toepassen. In de basiself stond Ter Heide op de plek Schmidt, Paulissen was de vervanger van Hoedemakers en Sambissa mocht aan de aftrap verschijnen op de plek van Joosten.

Het grootste verschil met de heenwedstrijd was misschien wel de druk die Twente dit keer wel wist te krijgen op de Leeuwarder defensie, waardoor er meer balverlies viel te noteren dan Henk de Jong en de rest van zijn staf lief zal zijn geweest.

De grootste kansen voor de thee kwamen op naam van Vlap, Zerrouki en met name Rots. Laatsgenoemde mocht aanleggen in de zestien en leek de hoek voor het uitzoeken te hebben, maar zijn schuiver was een makkelijke prooi voor de wederom uitstekend keepende Sonny Stevens.

Wat SC Cambuur daar tegenover wist te stellen? Te weinig voor Cambuur-begrippen, al probeerden Kallon en Paulissen het met enig opportunisme van afstand en was er wellicht meer te halen uit de standaardsituaties. Hoe het ook zij, duidelijk was dat het beter moest na rust en dat leek ook het geval. Niet was er meer en beter druk op de bal, vooral ook in balbezit was er meer lef en een herkenbaarder SC Cambuur.

Direct na rust leek dit al omgezet te worden in een strafschop, maar scheidsrechter Van der Eijk, die bepaald niet op de hand was van de uitpartij, zag niks in het onderuit lopen en trekken van Issa Kallon en sommeerde om door te spelen.

Dat deed SC Cambuur een stuk beter dan voor de onderbreking en het was dan ook extra zuur dat de 1-0 na iets meer dan een uur spelen op het scorebord kwam. Uit een afgeslagen corner kwam de bal voor de voeten van aanvoerder Pröpper en die schoot via de binnenkant van de paal raak.

SC Cambuur probeerde het daarna wel degelijk met iets meer opportunisme en een aantal wissels, maar had het geluk vanmiddag niet aan haar zijde. De beste kans was misschien nog wel voor Issa Kallon die vrij op wist te duiken bij de tweede paal. Hij werd echter net genoeg gehinderd om tot een vrije doelpoging te komen.

Wie nog wel een vrije doelpoging kreeg was Ricky van Wolfswinkel. De voormalig Oranje international mocht aanleggen vanaf elf meter nadat Vlap onderuit werd gehaald in de zestienmeter. Zijn inzet spatte echter uitéén op de paal en ook de rebound ging naast het doel van Stevens.

Tot overmaat van ramp raakte diezelfde Stevens geblesseerd bij deze actie en moest worden vervangen door Pieter Bos. Hoe ernstig zijn blessure is valt op dit moment nog niet te zeggen, maar het zag er niet goed uit voor de ervaren doelman van SC Cambuur.

In de slotfase was Patrick Joosten nog het dichtst bij een Leeuwarder treffer, maar de voorzet van Issa Kallon was nét te hoog voor de instormende vleugelaanvaller. Zo bleef het bij 1-0 in de Grolsch Veste en dat is zeker geen schande voor een promovendus, al had er met iets meer fortuin wellicht meer ingezeten.

Volgende week doet de vrijdagavond misschien denken aan vervlogen KKD-tijden, maar qua tegenstand is dat allerminst het geval: landskampioen Ajax komt op bezoek in Leeuwarden.

Opstelling FC Twente: Unnerstall; Brenet, Pröpper (C), Pleguezuelo, Smal; Sadilek, Zerrouki, Vlap (90+4′ Bosch); Rots (89′ Limnios), Van Wolfswinkel en Misidjan (90′ Cleonise)

Opstelling SC Cambuur: Stevens (82′ Bos); Ter Heide (73′ Van der Meer), Mac-Intosch (46′ Tol), Schouten (C), Bangura; Paulissen, Jacobs (64′ Breij), Maulun; Sambissa (46′ Joosten), Boere en Kallon

Scheidsrechter: Sander van der Eijk

Scoreverloop:
63′ 1-0, Pröpper

Bijzonderheden: Van Wolfswinkel mist penalty (78′)

Gele kaarten: Brenet (FC Twente), Ter Heide, Mac-Intosch, Schouten, Paulissen en Tol

Foto: www.dijksmedia.nl