058-2963300
Ondanks droomstart blijft SC Cambuur in Zuid-Limburg toch met lege handen achter

23 maart 2018, 22:10

Op de avond dat het Nederlandse Elftal onder leiding van de debuterende bondscoach Ronald Koeman tegen Engeland een nieuwe start moest maken, stond SC Cambuur voor de zware taak om tegen Fortuna Sittard een positief resultaat te behalen. Het roemruchte Fortuna Sittard maakt tot op heden een meer dan uitstekend seizoen door en blijft ook na het spraakmakende ontslag van Sunday Oliseh hoge ogen gooien. De Sittardenaren dromen zelfs van een rechtstreekse terugkeer op het hoogste niveau waar het sinds het seizoen 2002/2003 niet meer actief is geweest. Het elftal van interim duo Kevin Hofland en Claudio Braga doet dit seizoen volop mee in de titelrace. Maar dat Cambuur in staat is om tegen een hoog geklasseerde ploegen goed partij te bieden bleek een week geleden toen in eigen huis tegen de gedoodverfde titelkandidaat NEC een verdienstelijk punt werd gepakt. Bovendien beschikken de Leeuwarders sinds de wintertransferperiode over de van Willem II gehuurde Daniel Crowley, die in korte tijd tot smaakmaker van de geel-blauwe brigade is uitgegroeid. Ook vanavond was het zaak om punten te (blijven) pakken, want de strijd om de felbegeerde Play-Off plekken wordt met de week heviger en het is elke speelronde weer stuivertje wisselen. Cambuur kende vanavond een droomstart, want na tien minuten leidden de Leeuwarders al met 0-2. De doelpuntenproductie werd verzorgd door Matthew Steenvoorden en Ricardo Kip. Maar Man-of-the-Match werd Lisandro Semedo door maar liefst drie maal voor de thuisploeg te scoren, waardoor de punten na een vermakelijk en doelpuntrijk duel helaas in Limburg bleven.

In het diepe Zuiden stuurde René Hake vanavond grotendeels dezelfde namen als afgelopen vrijdag het veld in. Daarentegen moest de thuisploeg noodgedwongen nogal wat wijzigingen doorvoeren. Zo ontbraken vanwege schorsingen en het interlandweekend bij de huidige nummer drie een aantal sterkhouders, zoals het grote talent Perr Schuurs, spits Djibril Dianessy, de Portugees André Vidigal en de Serviër Lazar Koijic. Op een matig bespeelbaar veld kwam Cambuur al snel op voorsprong. De van een schorsing teruggekeerde Matthew Steenvoorden schoot in de vijfde minuut een voorzet van Daniel Crowley feilloos langs de kansloze Fortunese doelman Aykut Özer. Binnen 10 minuten werd de voorsprong verdubbeld toen Ricardo Kip een voorzet van Alwin Daniels doeltreffend afrondde. De doelpunten vielen in de beginfase als rijpe appelen van de boom, want de thuisploeg verkleinde in de twaalfde minuut via een afstandsschot van de Portugees Lisandro Semedo de achterstand. Diezelfde Semedo zorgde in de achttiende minuut uit een uitermate discutabele strafschop alweer voor de gelijkmaker. Ook na deze doelpuntrijke fase bleef het in Sittard een open duel met voldoende mogelijkheden en kansen voor beide ploegen. Op slag van rust leek Fortuna Sittard via een uitbraak zelfs op voorsprong te komen, maar een goede redding van Erik Cummins voorkwam dat Stefan Askovski de 3-2 op het scorebord zette. Zodoende zochten beide ploegen na een spectaculaire eerste helft met een 2-2 ruststand de kleedkamers op.

In het begin van het tweede bedrijf mochten de mannen van René Hake wederom niet mopperen toen Erik Cummins een inzet van wederom Semedo van de lijn haalde. Ook na rust bleef het een open strijd, waarbij het wachten was op meer treffers. Fortuna Sittard was in de fase na rust de bovenliggende, meest dreigende partij en stichtte meermalen gevaar in de Leeuwarder strafschopgebied. Het was dan ook niet geheel onterecht dat de thuisploeg in de zeventigste minuut op voorsprong kwam. Wederom mocht Lisandro Semedo -dit keer na een handsbal van Daniel Crowley- vanaf elf meter aanleggen en opnieuw schoot hij onberispelijk binnen. Cambuur moest vervolgens vol aan de bak om nog met een resultaat huiswaarts te kunnen keren. Invaller Issa Kallon kreeg hiervoor een uitgelezen, niet te missen kans, maar voor een leeg doel mikte hij de bal jammer genoeg hoog over. Zodoende bleef Cambuur na een droomstart uiteindelijk toch met lege handen achter en deed het slechte zaken in de strijd om de Play-Offs.

Op Goede Vrijdag staat de eerstkomende wedstrijd in ons eigen Cambuur Stadion op het programma. Het Andere Oranje uit Volendam is dan de opponent. De ploeg van trainer/coach Misha Salden is na een dramatische start inmiddels flink op de ranglijst omhoog geklommen. FC Volendam vormt één van de vele elftallen in de brede middenmoot die strijden om aan het eind van het reguliere seizoen op een plek te staan die recht geeft op een Play-Off ticket. Aan Cambuur om de punten in eigen huis te houden, hetgeen met steun van de Twaalfde Man moet lukken.

Opstelling Fortuna Sittard: Aykut Özer, Kai Heerings, Wessel Dammers, Clint Essers, Michael Pinto (76. Marco Ospitalieri), Jorrit Smeets, Lars Hutten, Dries Saddiki, Lisandro Semedo, Stefan Askovski, Finn Stokkers (89. Christopher Braun)

Opstelling SC Cambuur: Erik Cummins, Sai van Wermeskerken (80. Kevin van Kippersluis), Robbert Schilder, Matthew Steenvoorden, Jordy van Deelen, Ricardo Kip, Daniël Crowley, Daan Boerlage, Alvin Daniels (72. Issa Kallon), Martijn Barto, Justin Mathieu (59. Xander Houtkoop)

Scheidsrechter: de heer R. Dieperink

Gele kaarten: Kai Heerings, Michael Pinto (Fortuna Sittard), Matthew Steenvoorden (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 3.520