058-2963300

Ondanks droomstart ten onder tegen Ajax; wat schreven de kranten?

10 november 2014, 11:26

Binnen twee minuten zorgde Sebastian Steblecki er gistermiddag tegen Ajax voor dat de brilstand van het scorebord verdween. Misschien wel te vroeg, want naarmate de wedstrijd vorderde nam Ajax het initiatief over en wist dit bovendien in en doelpunten uit te drukken. Het werd uiteindelijk 2-4 voor de Amsterdammers, waardoor de gehoopte overwinning op een (traditionele) topclub er nog niet kwam. Wat schreven de kranten over de wedstrijd?

De Leeuwarder Courant kopt “Droomstart Cambuur brengt Ajax niet van de wijs” en prijst de effectiviteit van de Amsterdamse landskampioen. “Een kwart wedstrijd mocht Cambuur dromen van een historische voetbalmiddag. Toen volgde te snel de ontnuchtering. Ajax bleek zeer effectief in het verzilveren van kansen.”

Te lang stilstaan bij een op basis van historie en begroting logische nederlaag doet de krant echter niet. “Cambuur heeft een zware serie van vier duels (Heerenveen uit, Feyenoord thuis, Willem II uit, Ajax thuis) achter de rug. Het leverde twee punten op en een mini-val naar de achtste plaats. Nu volgt weer een serie (FC Utrecht uit, AZ en NAC thuis, Go Ahead Eagles uit) waarin Cambuur meerdere punten moet sprokkelen.”

En om positief af te sluiten: “Wie aan het begin van het seizoen had voorspeld dat Cambuur na 12 wedstrijden achtste zou staan met 17 punten was voor gek verklaard. De Jong kijkt niet naar de stand. ,,Als we met de winterstop rond de 23 punten staan, liggen we mooi op schema.’’

Het Friesch Dagblad opent met “Cambuur gewogen en te licht bevonden”.

Het dagblad constateert dat het SC Cambuur voorlopig nog niet is gelukt om van een topclub te winnen. “SC Cambuur was vorig jaar op eigen veld zeer sterk, maar verloor thuis desondanks van onder meer PSV, Feyenoord en Ajax. In het tweede seizoen in de Eredivisie is het vooralsnog niet anders. Eerst twee weken geleden al tegen Feyenoord, en gisteren werd Cambuur tegen Ajax opnieuw gewogen en te licht bevonden.”

Even verderop worden de woorden van Henk de Jong aangehaald, die de overwinning van Ajax terecht vond. “,,Aan de bal waren we niet goed, maar dat heeft ook met Ajax te maken”, constateerde Cambuurtrainer Henk de Jong. ,,Wij kunnen Ajax niet onze wil opleggen, het verschil is dan duidelijk. Dit was een 100 procent terechte overwinning van Ajax.”

Ook in de landelijke media werd er volop geschreven over SC Cambuur – Ajax. Zo zijn bij het Algemeen Dagblad de complimenten voor de spits van Ajax: “Milik leidt Ajax na dramatische start langs Cambuur”.

Ondanks de sterke openingsfase van de mannen van Henk de Jong was Ajax simpelweg beter en vooral effectiever: “Cambuur opende zoals trainer Henk de Jong dat wilde. De Friese club streed voor iedere meter en won in de openingsfase bijna alle duels op het snelle kunstgras. Ajax liet zich aanvankelijk overrompelen door de fanatieke thuisploeg, maar had aan één mogelijkheid voldoende voor de gelijkmaker. Milik haalde verwoestend uit met zijn linkervoet, na goed voorbereidend werk van Nicolai Boilesen (1-1). De Poolse spits had in de 23ste minuut ook een aandeel in de tweede treffer van Ajax. De Pool combineerde via een handig hakballetje met Lasse Schöne. De clubtopscorer van de regerend kampioen was niet zelfzuchtig en liet Davy Klaassen scoren (1-2).”

De Telegraaf onderschrijft deze zienswijze, maar heeft in tegenstelling tot het AD plaats ingeruimd voor twee spelers van SC Cambuur. Etiënne Reijnen en Sebastian Steblecki krijgen een plek in respectievelijk de verdediging en de aanval.

Fotoevdw

Foto: www.dijksfotografie.com