058-2963300

Ondanks overwicht geen stunt tegen de koploper

24 januari 2015, 21:39

SC Cambuur heeft op een wat schlemielige wijze verloren van PSV. De ploeg van Henk de Jong had dit weliswaar aan zichzelf te danken, maar toch….. In de eerste helft had de thuisclub en flink overwicht. Henk de Jong vond dat zijn team met 2-0 of 3-0 voor had moeten staan. Philip Cocu erkende het toen best moeilijk te hebben gehad,  immers driekwart van het eerste bedrijf was er maar één ploeg die aanspraak op een voorsprong maakte en dat was Cambuur.

De kansen waren niet achttien karaats, maar ze waren er wel. Na een prachtige aanval over rechts mikte Ogbeche net naast. Nauwelijks een minuut later moest PSV-keeper Zoet naar de hoek voor al weer een inzet van de Nigeriaan, een kwartiertje later strandde nog eens een inzet op de goalie van de Eindhovenaren. Kortom, Cambuur voetbalde zoals de technischer staf dat graag ziet: onbevreesd voor welke reputatie dan ook, zoveel mogelijk dominant en dreigend en achter de zaak redelijk op orde. Zo’n twintig minuten voor de rust kreeg PSV grip op de situatie. Het was meteen raak: 0-1 doelpunt Wijnaldum.

In de tweede helft kon Cambuur het de bezoekers niet meer heel moeilijk maken. Het hoge amusementsgehalte van voor de rust en zeker het uitstekende spel van Cambuur in die fase kregen geen vervolg. De twaalfde man van de thuisclub, die zich in de eerste helft de longen uit het lijf had gezongen, leefde pas weer op toen er werd gewisseld. Eerst kwam De Ridder binnen de lijnen. Met die schamele 0-1 was er immers nog van alles mogelijk. Toch? Toen Nienhuis zich in de 74-ste minuut liet verrassen door Depay daalde stemming: 0-2.

Wedstrijd gespeeld, was de algemene mening, ware het niet dat scheidsrechter Van Boekel vijf minuten liet bijschrijven. Net in die fase scoorde Cambuur. En hoe! Een schitterende vrije trap van De Ridder van net buiten de zestien zeilde in de kruising. Zoet kansloos, Cambuur mocht nog even hopen, maar meer ook niet. Het bleef bij 1-2. Achteraf een terechte nederlaag, vond de Cambuur-coach, maar het gevoel dat er meer in had gezeten verliet hem niet.

Cambuur begon verrassend met de van Manchester City gehuurde Sinan Bytyqi in de basis. Hij kreeg direct een hoofdrol, mocht alle vrije trappen en corners nemen. Na bijna een uur werd hij vervangen door De Ridder. El Makrini ging ook naar de kant. De Jong en zijn staf hadden toen hun gedachten al bij de kwartfinale van de KNVB-beker, dinsdag tegen PEC Zwolle. De Ridder is kwetsbaar, Makrini had al geel, de risico’s moesten worden vermeden.

SC Cambuur: Nienhuis; Pereira, Reijnen, Mac-Intosch, Bijker; Bakker, El Makrini (63. Barto), Van de Streek; Narsingh, Ogbeche en Bytyqi (59. De Ridder).

PSV: Zoet; Rekik, Arias, Bruma, Willems, Guardado, Maher, Depay, Wijnaldum, De Jong (81. Locadia), Narsingh (90+ Isimat-Mirin).