058-2963300
Ondermaats SC Cambuur verspeelt kostbare punten

Ondermaats SC Cambuur verspeelt kostbare punten

4 februari 2019, 22:09

Afgelopen donderdag kwam de winterse transferperiode weer teneinde. Bij het naderen van de hectische ‘Deadline Day’ werden de sportieve resultaten kortstondig naar de achtergrond verdreven en stonden de dagen voorafgaand aan de transferslotdag bol van speculatie, hoop, teleurstellingen en … klinkklare onzin. Voor SC Cambuur was de komst van Sam Hendriks, de voormalige goalgetter van Jong Ajax en Go Ahead Eagles de grootste blikvanger. De spits die bij het Belgische Oud-Heverlee (OH) Leuven, een club in eigendom van het Thaise bedrijf King Power die ook eigenaar is van Leicester City, op het tweede plan was geraakt, wil nadrukkelijk zijn steentje bijdragen aan de gewenste plaatsing voor de Play-Offs. Oftewel de broodnodige doelpunten maken, hetgeen hij in het verleden heeft bewezen prima te kunnen doen. Doelpunten en vooral punten zijn nodig om in de steeds verder uitdijende middenmoot aan het einde van de rit het felbegeerde Play-Off ticket te kunnen bemachtigen. In de strijd hierom bewees Cambuur zichzelf vanavond een zeer slechte dienst. Op bezoek bij de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie ging Cambuur namelijk met 2-1 hard onderuit.

Op het moderne AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer stond de nieuwste aanwinst van begin af aan aan de aftrap. Een andere nieuwkomer, de Uruguyaan Matías Jones, moest genoegen nemen met een plaats op de reservebank. Issa Kallon en Nigel Robertha waren beide vanwege een blessure afwezig, waardoor Kevin van Kippersluis weer in de basis terugkeerde. De Leeuwarders kenden een uitermate valse start, want in de vierde minuut was het al raak voor de beloften van AZ. De Tsjechische aanvaller Ondřej Mihálik tikte een voorzet vanaf de rechterkant beheerst binnen. Na deze vroege domper namen de manschappen van René Hake het heft in handen en gingen met de wind in de rug op zoek naar de gelijkmaker. Dit leverde een paar spaarzame kansen op, maar de Leeuwarders hadden moeite om een gaatje in de Alkmaarse verdediging te vinden. Het Jong AZ van Koen Stam liet verder weinig zien, maar sloeg vlak voor rust toch nog een keer toe. Kenzo Goudmijn was de doelpuntenmaker. En zo zocht een ondermaats spelend Cambuur met een teleurstellende 2-0 achterstand de kleedkamer op.

Na de onderbreking stond Cambuur maar één ding te doen. Zo snel mogelijk proberen de aansluitingstreffer te maken. René Hake probeerde dit onder andere door het inbrengen van Matías Jones af te dwingen. In de vijfenvijftigste minuut waren de Leeuwarders dichtbij een treffer toen een uithaal van Sam Hendriks op de lat uiteen spatte. Ook een afstandspegel van Matthew Steenvoorden ging even later ternauwernood langs het doel. Een overtreding op de debuterende Alex Bangura leek dan eindelijk te kunnen leiden tot de 2-1, maar scheidsrechter Luca Cantineau zag er niks in en onthield Cambuur hiermee van een zuivere strafschop. Ver in blessuretijd kregen de Leeuwarders alsnog een strafschop die feilloos door Kevin van Kippersluis werd benut, maar het mocht allemaal niet baten. De Leeuwarders bleven op deze gure avond na een teleurstellende teamprestatie met lege handen achter.

Na de afgelopen twee wedstrijden mede door winterse omstandigheden op de maandagavond te hebben moeten afgewerkt, speelt Cambuur komende wedstrijd eindelijk weer ouderwets op de vrijdagavond. Het N.E.C. van Jack de Gier komt naar Leeuwarden toe. De Nijmegenaren behoorden bij de start van dit seizoen tot een van de grootste titelkandidaten, maar slaagden er tot op heden bij verre na niet in om deze ambities maar enigszins waar te maken. Toch beschikt de Nijmegen Eendracht Combinatie over een kwalitatief heel behoorlijke selectie, dus steun van de Twaalfde Man is in eigen stadion meer dan nodig om komende vrijdag de punten in Leeuwarden te houden.

Opstelling Jong AZ: Jasper Schendelaar, Joey Jacobs, Joris Kramer, Henri Weigelt, Mauro Savastano, Tijjani Reinders, Peer Koopmeiners, Mees Hoedemakers (70. Mohamed Taabouni), Kenzo Goudmijn (89. Richard Sedláček), Ondřej Mihálik, Jelle Duin (74. Kai Koreniuk)

Opstelling SC Cambuur: Xavier Mous, David Sambissa, Robbert Schilder, Matthew Steenvoorden, Sai van Wermeskerken, Nino van den Beemt (41. Daan Boerlage), Kevin Jansen (70. Alex Bangura), Robin Maulun, Kevin van Kippersluis, Sam Hendriks, Tyrone Conraad (54. Matías Jones)

Scheidsrechter: de heer L. (Luca) Cantineau

Gele kaarten: Matthew Steenvoorden, Kevin Jansen (SC Cambuur), Henri Weigelt, Jelle Duin (Jong AZ)

Aantal toeschouwers: –

Fotografie: www.dijksfotografie.nl