058-2963300
Ongeslagen reeks SC Cambuur komt ten einde op vrijdag de 13e

Ongeslagen reeks SC Cambuur komt ten einde op vrijdag de 13e

13 december 2019, 22:46

Drie jaar geleden speelde SC Cambuur voor het eerst tegen Jong Ajax en wie nu een blik werpt op de namen die toen op het formulier stonden zal het niet vreemd vinden dat de jonge Ajacieden destijds met de punten aan de haal gingen. Onder meer Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Justin Kluivert vielen toen te aanschouwen in het Cambuur Stadion en het kan zomaar zo zijn dat er ook vanavond in de editie van 2019/2020 een aantal spelers op het veld stonden die over een paar jaar de kleuren verdedigen van een Europese grootmacht. Wat te denken van bijvoorbeeld Ryan Gravenberch, Brian Brobbey en de debuterende Sontje Hansen, die onlangs de gevierde topscorer was op het WK O17.

Niet dat de Amsterdammers niet te verslaan zijn overigens, want vorig seizoen won SC Cambuur zowel thuis en uit en de vorm van de ploeg van Henk de Jong liegt er niet om: 15 wedstrijden op rij ongeslagen. Een ongekende reeks, waarbij het mooiste van deze constatering misschien nog wel is dat geen overwinning was gestolen. Helaas kwam er vanavond op vrijdag de 13e wel een einde aan deze ijzersterke run, want Jong Ajax was niet beter, maar wel effectiever en won uiteindelijk met 0-2.

De twee meest scorende ploegen van de Keuken Kampioen Divisie tegenover elkaar, dat moet wel doelpunten opleveren zou je zeggen. Een doelpuntenfestijn werd het echter niet en ook de kansen waren schaars. Dat wil niet zeggen dat het geen levendig duel was of het niveau niet hoog, integendeel zelfs. SC Cambuur speelde prima positiespel, was dominant en veelvuldig in balbezit. Tot echt grote kansen leidde dit echter niet, of het moeten de halve kansen van Kallon en Mühren zijn, die het met twee knappe pogingen doelman Scherpen nog knap lastig maakten.

Aan de andere kant was het bij de eerste echte kans wel meteen raak. Een goede actie en dito pass van Gravenberch zette Brobbey alleen voor de goal en die schoof de bal onder doelman Stevens door: 0-1.

Het was de inzet van een iets mindere fase van de geel-blauwen, al het nog wel een strafschop moeten krijgen. Dat zou ook scheidsrechter Van der Eijk later erkennen, nadat Kik Pierie met een karatetrap, die deed denken aan Louis van Gaal in zijn beste tijd, het voorhoofd van Jamie Jacobs raakte. Het bloed gutste van het gezicht van de Cambuur-middenvelder, die het veld ook geblesseerd moest verlaten.

Na de thee was het tempo opnieuw razend hoog en was één ding zeker: 0-1 gaat het zeker niet blijven. De vraag was alleen in welk doel de treffer zou vallen en dat was helaas in de verkeerde goal. Opnieuw was Cambuur optisch beter, had het meer de bal, maar ontbrak het aan scherpte, raffinement en geluk in de eindfase. Akoy was nog wel dicht bij een treffer, maar zijn schuiver in de verre hoek kon worden gepakt door de boomlange Scherpen.

Met nog een kwartier op de klok brachten De Jong en Van der Heide een spits voor een verdediger, oftewel: Ladan voor Schouten. Het leverde een slotoffensief op, maar niet met het gehoopte resultaat. In de counter was het de debutant, Sontje Hansen, die ijzig kalm bleef, zijn tegenstander fraai uitkapte en in de verre hoek doeltreffend was. 0-2 en einde, over, sluiten.

Zo kwam er een einde aan een weergaloze reeks van SC Cambuur en is de balans na de eerste 19 wedstrijden nog steeds bijzonder positief. Goed voetbal, volle tribunes en het allerbelangrijkste: nog steeds koploper.

Voor de heren spelers staat er nog één werkweek op de agenda in 2019. Hiervoor zal niemand motivatie nodig hebben, want met Feyenoord-thuis (beker) en Excelsior-uit zijn het klinkende affiches, die gaan bepalen met welk gevoel SC Cambuur de winterstop in zal gaan.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten (C) (77’ Ladan), Sambissa; Hoedemakers, Maulun, Jacobs (41’ Akoy); Antonia (63’ Paulissen), Mühren en Kallon

Opstelling Jong Ajax: Scherpen; Van Gelderen, J. Timber, Pierie (c), Castillo; Gravenberch, Eiting, Ekkelenkamp; Hansen (90’ Taylor), Brobbey en Q. Timber (89’ Ter Heide)

Scheidsrechter: Sander van der Eijk

Gele kaarten Antonia, Quinten Timber, Van Gelderen en Eiting

Supporters aanwezig: 8.763

Scoreverloop:
31’ Brobbey
82’ Hansen

Holland Casino Leeuwarden Man of the Match: Mees Hoedemakers

Wedstrijdsponsor: Auto Joure XL
Balsponsor:Taxicentrale Waaksma
Aanvoerdersbandsponsor: Manege Middelsee

Foto: www.cambuurimages.nl