058-2963300
Ongeslagen reeks SC Cambuur in tiende duel op rij ten einde

Ongeslagen reeks SC Cambuur in tiende duel op rij ten einde

15 december 2023, 23:39

Aan de ongeslagen reeks van SC Cambuur van negen wedstrijden op rij is vanavond een einde gekomen. Jong AZ scoorde zowel voor als na de pauze en SC Cambuur kon daar alleen een treffer kort na de theepauze van Milan Smit tegenover zetten: 1-2. Of de wedstrijd anders was gelopen als er niet gestaakt hoefde te worden vanwege het gooien van bier richting het speelveld zullen we nooit weten, maar feit is dat het zeker niet geholpen zal hebben.

Er leek niks aan de hand voor SC Cambuur vanavond: het stadion was zelfs op een decemberavond tegen een beloften formatie weer zo goed als uitverkocht, de selectie is topfit behoudens de langdurig geblesseerde Gabi Caschili en met negen wedstrijden op rij waarin er niet werd verloren durfde menig Cambuur-supporter het weer aan om voorzichtig omhoog te kijken.

Dat was echter buiten Jong AZ gedacht, want alhoewel de ploeg van oud-Cambuur trainer Jan Sierksma in een moeilijke fase zit, begon het voortvarend aan de wedstrijd. Nog sterker: na tien minuten zou het zelfs al op voorsprong komen in Leeuwarden-oost. Het was Kewal die alleen op van Osch af mocht stormen nadat Sylla net naar voren was gesneld om de aanvallers te ondersteunen. De rechtsbuiten bleef ijzig kalm, had de rust om te kappen en schoot simpel binnen.

SC Cambuur, overigens zonder wijzigingen in de startformatie ten opzichte van de overwinning in Doetinchem, moest in de achtervolging en dat deed het vooraleerst door veelvuldig balbezit en veel, heel veel standaardsituaties af te dingen. Het was sowieso het strijdplan van de Alkmaarders; het veld klein maken, de as dichtzetten en loeren op de counter.

Het antwoord daarop wist SC Cambuur af en toe wel te vinden, maar dan was het niet zorgvuldig en/of gelukkig genoeg in de afronding. Zo was Fedde de Jong heel dichtbij de gelijkmaker tegen zijn oude ploeg toen hij vanaf de rand van de zestien heerlijk met gevoel schoot, maar boogbal spatte uitéén op de paal.

Roberts Uldrikis en Michael Breij waren voor de theepauze nog het dichtst bij een verdiende geel-blauwe gelijkmaker, maar het was telkens net niet of de handschoen van AZ-doelman Kuijsten die redding kon brengen. Dat was zeker het geval bij de inzet van laatstgenoemde, die de 9.482 aanwezige Cambuur-supporters al deed opveren uit hun stoel na een dropkick, maar op miraculeuze wijze werd de bal verwerkt tot hoekschop.

Dat moest anders na rust en die boodschap had topschutter Milan Smit begrepen. Nog geen twee minuten na de pauze deed SC Cambuur wat het in de 45 minuten daarvoor niet lukte: scoren. Het was Sylla die de bal veroverde, Balk die aan de rechterkant wegsnelde in de diepte en Milan Smit die koppend het net wist te vinden. Dat was wel met hulp van verdediger Stam, die de bal door zijn benen zag gaan, de bal daarbij toucheerde en in de touwen zag verdwijnen.

SC Cambuur scoorde daarmee overigens voor alweer de negentiende ontmoeting op rij en dat is een evenaring van het clubrecord uit het seizoen 1991/1922, toen SC Cambuur van speelronde 16 tot en met 34 elke wedstrijd wist te scoren.

De klanken van ’t Woanskip leverde echter niet alleen gezang op van de tribunes, enkele onverlaten vonden het ook aanleiding om met bekers bier te gooien en toen dat even later nogmaals het geval was werd ook even zovaak gestaakt door scheidsrechter Wiersma. Doodzonde, want daarmee was het momentum voor SC Cambuur helemaal weg en kreeg Jong AZ de kans om zich (tactisch) te herpakken en -positioneren. Hoofdtrainer Henk de Jong was hier overigens na afloop heel duidelijk over en sprak ware woorden toen hij aangaf dat we als club verloren hebben hierdoor en enkele idioten het verpesten voor iedereen.

Terug naar het duel, want het had ook zomaar anders kunnen lopen voor geel-blauw. Zo waren er nog talloze standaardsituaties, kopte Uldrikis een aantal keer gevaarlijk door en dan vergeten we nog de poeier van Michael Breij. De middenvelder besloot het maar eens te proberen vanaf 25 meter en met een hard schot dat recht op de kruising af ging leek hij het verschil te gaan maken. Het was echter opnieuw die dekselse Kuijsten die redding kon brengen.

Het noodlot werd voor SC Cambuur geveld in de 85e minuut toen er niet bepaald doortastend werd verdedigend op eigen helft en Kewal als een duveltje ooit een doosje opdook voor Sekou Sylla na een lage voorzet vanaf de linkerkant. De opnieuw prima keepende Yanick van Osch was compleet kansloos.

Met zowel Wiebe Kooistra als Marcel Schaapman nog binnen de lijnen werd er nog alles aan gedaan voor een heus slotoffensief, maar het was niet genoeg en ongelukkig vanavond. De ongeslagen reeks is definitief ten einde.

Nog twee keer komt SC Cambuur dit kalenderjaar in actie en de eerste afspraak is voor de TOTO KNVB Beker op de dinsdagavond. Vanaf 20.00 uur is dan FC Dordrecht de tegenstander aan De Krommedijk. Drie dagen later nemen de mannen van Henk de Jong het nog op tegen FC Den Bosch, waarna het kerstreces direct in zal treden.

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Tol, Smand (87’ Schaapman), Bergsma (68’ Van der Meer), Sylla; Van Kaam (C), Breij (75’ El Hilali), De Jong (68’ Van Mullem); Balk (87’ Kooistra), Uldrikis en Smit

Opstelling Jong AZ:
Kuijsten; Van Aken, Stam, Dekker, Dekkers; Kwakman, Schouten, Smit (88’ Postma); Kewal, Meerdink en Daal

Scheidsrechter: Wouter Wiersma

Aanwezige supporters: 9.482

Scoreverloop:
10’ 0-1, Kewal
47’ 1-1, Smit
85’ 1-2, Kewal

Gele kaarten: Breij, Smand, Van Kaam, Tol (SC Cambuur), Dekker, Daal en Postma (Jong AZ)

Wedstrijdsponsor: De Friesland Zorgverzekeraar
Balsponsor: JOVI Machinery & Tooling
Aanvoerdersbandsponsor: Keukenpunt

Foto: www.dijksmedia.nl