058-2963300
Onmachtig SC Cambuur krijgt klop in Emmen

Onmachtig SC Cambuur krijgt klop in Emmen

6 oktober 2017, 22:14

Hoewel tijdens de recente loting van de KNVB-beker een treffen tussen SC Cambuur en SC Heerenveen tot laat tot de mogelijkheden behoorde, zal ook dit seizoen een enigszins derby gevoel bij de Cambuur supporters alleen in de wedstrijden tegen FC Emmen opkomen. Weliswaar een surrogaat derby, want bij Cambuur versus Emmen is immers niet bepaald sprake van rivaliteit in de ware zins des woords. Vooraf dan ook geen ludieke supportersacties en plaagstootjes of een tweestrijd waarover bij de koffieautomaat op de werkvloer weken van te voren of nadien over wordt gesproken. Nee, het Noorden kent maar één echte derby en hopelijk wordt deze in de nabije toekomst weer gauw een keer gespeeld. SC Cambuur tegen FC Emmen is dan ook een derby bij gebrek aan beter. Maar wel een wedstrijd waarin de manschappen van Marinus Dijkhuizen hun uitstekende vorm in uitwedstrijden een passend vervolg konden geven. Immers, ging het in de thuiswedstrijden dit seizoen tot op heden moeizaam, buiten het Cambuur Stadion werden de laatste weken een paar prima resultaten behaald. Dit was vanavond op voorhand overigens geen gemakkelijke opgave, getuige de nog ongeslagen status van de Emmenaren. De thuisploeg verloor in het prille seizoen namelijk nog geen enkele keer, maar behaalde aan de andere kant ook slechts één overwinning. Door het zestal remises sprokkelde de stugge ploeg van Dick Lukkien tot vanavond negen punten bij elkaar, evenals onze ploeg. Daar kwamen voor de thuisploeg vanavond drie punten bij, want FC Emmen klopte een inspiratieloos Cambuur en won na een ruststand van 1-0 uiteindelijk zeer verdiend met 2-0.

Zonder de tamelijk langdurig uitgeschakelde Karim Rossi, maar met de op het oude nest teruggekeerde Furdjel Narsingh op de bank was er sprake van een tamme openingsfase. Maar vanuit het niets kregen de Drenten in de negentiende minuut een tweetal levensgrote kansen, maar Jesse Bertrams hield zijn doel op zeer knappe wijze schoon. Even later was het wel raak toen Cas Peters met een schuiver de sluitpost van Cambuur in de korte hoek verraste. De manschappen van Marinus Dijkhuizen konden daar weinig tegenover stellen en hadden moeite om tot echt uitgespeelde kansen te komen. Het ontbrak aan vernuft en creativiteit om de verdediging van de thuisploeg te verrassen. De voorsprong was koren op de molen voor de Emmenaren, want hierdoor kon de ploeg van Dick Lukkien achterover leunen en vanuit de omschakeling loeren op een tweede treffer. Deze kwam er in een matig bezette De Jens Vesting, alleen het geel blauw gekleurde uitvak zat weer ouderwets vol, gelukkig niet, zodat beide ploegen met een 1-0 ruststand de kleedkamers opzochten.

Een dubbele wissel, Martijn Barto en Xander Houtkoop voor de tegenvallende Ricardo Kip en Mathias Schils, moest bij aanvang van de tweede helft voor de ommekeer zorgen. Dit lukte geenszins, want het enige vuurwerk na rust was afkomstig vanuit het uitvak. Het ontbrak aan overtuiging en tempo bij Cambuur, waardoor het aantal uitgespeelde kansen op één hand te tellen waren. Maar zolang de tussenstand 1-0 bleef, mocht Cambuur hopen op een resultaat. Dat was in de 72e minuut niet meer het geval, want Omran Haydary schoot uit een knappe voorzet van Cas Peters de bal hard tegen de touwen en besliste de wedstrijd al in een vroeg stadium.

Volgende week speelt Cambuur weer een thuiswedstrijd, een kans om de nare smaak van deze smadelijke nederlaag weg te spoelen. Op vrijdag de dertiende is dan FC Oss de opponent. Bijgeloof of niet, Cambuur moet in staat zijn om tegen de Ossenaren de eerste thuiszege van het seizoen in de wacht te slepen.

Opstelling FC Emmen: Dennis Telgenkamp, Gersom Klok, Jeroen Veldmate, Nick Bakker, Hilal Ben Moussa (90. Emil Bijlsma), Keziah Veendorp, Omran Haydary, Alexander Bannink, Youri Loen (81. Tim Siekman), Cas Peters (89. Anco Jansen), Michael Chacón

Opstelling SC Cambuur: Jesse Bertrams, Matthew Steenvoorden, Robbert Schilder, Marvin Peersman, Sai van Wermeskerken, Ricardo Kip (46. Martijn Barto), Daan Boerlage, Mathias Schils (46. Xander Houtkoop), Kevin van Kippersluis, Issa Kallon, Justin Mathieu (72. Nigel Robertha)

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf

Gele kaarten: –

Aantal toeschouwers: 4.018

Fotografie: www.dijksfotografie.com