058-2963300
Onmachtig SC Cambuur onderuit in Euroborg

Onmachtig SC Cambuur onderuit in Euroborg

20 april 2024, 23:08

Hoewel een wedstrijd tussen SC Cambuur en FC Groningen zeker tot de verbeelding spreekt, is er eigenlijk maar één derby die de geel-blauwe voetbalharten sneller doet kloppen. En we weten allemaal over welke wedstrijd we het dan hebben. Maar ook een duel tussen beide hoofdstedelijke volksclubs uit het noorden des lands is allesbehalve een niemendalletje. Want het sprak boekdelen dat vanavond maar liefst bijna 1.000 SCC-ers de ploeg van Henk de Jong op bezoek bij onze buren uit Groningen waren nagereisd. Daarnaast waren de belangen vanavond in een bomvolle Euroborg groot. De thuisploeg is samen met Willem II en Roda JC verwikkeld in een promotiestrijd die een ongekende apotheose nadert. De Groningers treffen beide titelkandidaten nog en hebben zich na een geweldige tweede seizoenshelft op bijzonder knappe wijze in de kampioensstrijd teruggeknokt. Maar ook voor de Liwwadders viel er nog het nodige te winnen. Want winst op de Trots van het Noorden zou het uitzicht op deelname aan de Play-Offs nog enigszins levend houden. Kortom, de spanning stond er vanavond derhalve vol op. Al wilde hoofdcoach Henk de Jong in aanloop naar deze noordelijke clash hier niet te veel aandacht aan besteden: “Er reizen veel supporters mee die iets willen zien. Dus dat is de druk die we ons opleggen. Voor de rest ben ik daar niet mee bezig.” Henk de Jong en zijn mannen hielden helaas geen punten over aan het treffen in de Euroborg. Een onmachtig Cambuur verloor de noordelijke tweestrijd met 3-0, waardoor de hoop op plaatsing voor de Play-Offs nagenoeg definitief de prullenbak in kan.

In vergelijking met het recente duel tegen Jong Ajax kon Cambuur vanavond geen beroep doen op de niet geheel fitte Matthias Nartey en Floris Smand. Zij werden vervangen door Roberts Uldrikis en Jhondly van der Meer. Ook de gehoopte terugkeer van Michael Breij bij de wedstrijdselectie zat er in Euroborg helaas nog niet in. Dick Lukkien had in zijn basiselftal één wijziging doorgevoerd. Centrale verdediger Thijmen Blokzijl verving Isak Määttä, waardoor Marvin Peersman de linksbackpositie innam. Vooraf waren er nog enkele twijfels over het meespelen van Luciano Valente en Laros Duarte, maar beide spelers stonden gewoon aan de aftrap.

De start van Cambuur was veelbelovend. Want al in de eerste minuut kreeg Daniël van Kaam een fraai schietkans, maar zijn schot ging ruim over. Ook al vroeg in de wedstrijd moest Leon Bergsma het veld geblesseerd verlaten. Opnieuw een tegenslag voor de toch al niet ruim bemeten selectie van de Leeuwarders. Thomas Poll was zijn vervanger. Daarna namen de Groningers het heft in handen en kwamen halverwege de eerste helft verdiend op voorsprong. Marvin Peersman kopte uit een hoekschop van Laros Duarte de 1-0 achter Van Osch. Ook daarna had de thuisploeg weinig van Cambuur te duchten. FC Groningen speelde met een brok zelfvertrouwen en was heer en meester op het veld. Na een prima aanval van de FC was het 10 minuten later opnieuw raak. Thom van Bergen was het eindstation van een prima aanval: 2-0. Op slag van rust kreeg Milan Smit een mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar hij treuzelde te lang, waardoor beide ploegen met een 2-0 ruststand de kleedkamers van Euroborg opzochten.

Henk de Jong had bij aanvang van de tweede helft gekozen voor een systeem met vier in plaats van vijf verdedigers. Vlak na rust kopte Roberts Uldrikis gevaarlijk binnen, maar doelman Hidde Jurjus slaagde erin om de aansluitingstreffer te voorkomen. Door de omschakeling naar het 4-3-3 systeem kreeg Cambuur meer controle in de wedstrijd. Tot noemenswaardige kansen leidde dit overigens niet. 20 minuten voor tijd leek er toch nog een onverwachte wending in de wedstrijd te komen. Doelman Hidde Jurjus haalde Milan Smit onderuit en moest vervolgens met een rode kaart het veld verlaten. Echter, ook met een man meer konden de Leeuwarders nauwelijks enig gevaar stichten. Romano Postema, de man in vorm bij de groen-witten, zorgde vlak voor tijd voor het slotakkoord. Op aangeven van Isak Määttä tekende hij voor de 3-0, wat tevens de eindstand was.

Nog twee keer komen de mannen van het Cambuurplein in ons zo geliefde Cambuur Stadion in actie. Komende vrijdag komt het FC Dordrecht in Leeuwarden op bezoek. De stuntploeg van Michele Santoni en Pascal Bosschaart is nog volop in de race om promotie, al lijkt de afstand tot de bovenste twee plekken iets te ver weg. Dordt verrast dit seizoen vriend en vijand met een vierde plek in de Keuken Kampioen Divisie en is al zeker van deelname aan de Play-Offs. Maar met steun van onze Twaalfde Man moet het mogelijk zijn dat het geel-blauwe Hert de Schapenkoppen met lege handen achterlaat.

Opstelling FC Groningen: Hidde Jurjus, Marvin Peersman, Marco Rente, Thijmen Blokzijl, Leandro Bacuna, Laros Duarte (82. Isak Määttä), Johan Hove, Luciano Valente, Jorg Schreuders (82. Joey Pelupessy), Thom van Bergen (69. Dirk Jan Baron), Romano Postema

Opstelling SC Cambuur: Yanick van Osch, Sekou Sylla (38 Tyrique Mercera), Léon Bergsma (7. Thomas Poll), Marco Tol, Jhondly van der Meer (82. Yoram van der Veen), Sturla Ottesen, Fedde de Jong, Daniël van Kaam, Roberts Uldrikis, Milan Smit, Remco Balk (82. Wiebe Kooistra)

Scheidsrechter: Erwin Blank

Gele kaarten: Remco Balk, Tyrique Mercera (SC Cambuur)

Rode kaart: Hidde Jurjus (FC Groningen)

Aantal toeschouwers: 22.118

Scoreverloop:
’23 1-0, Marvin Peersman
’33 2-0, Thom van Bergen
’84 3-0, Romano Postema

Foto: www.dijksmedia.nl