058-2963300

Ontketend Cambuur pakt volle buit tegen PEC Zwolle

27 februari 2016, 23:08

Cambuur heeft er lang op moeten wachten en ook tegen PEC Zwolle werd het geduld danig op de proef gesteld, maar uiteindelijk in de 85ste minuut viel hij dan toch, die lang gehoopte goal, goed voor de eerste zege in 2016: 1-0. Zijn we tenminste even verlost van die hatelijke achttiende plek. De ontlading was groot, niet allen in het stadion, ook daarbuiten. Eindelijk weer zo’n zaterdagavond met toeterende auto’s door de stad.

Cambuur nam meteen het initiatief, was voortdurend in de aanval en hield achter de zaak aardig dicht. Zwolle drong niet erg aan, wachtte af en leek daarmee weg te komen. De aanvallen van de thuisclub mochten dan talrijk zijn, heel er gevaarlijk waren ze niet. Sander van de Streek, Martijn Barto, de hele middenlinie en achterhoede, ze werkten als paarden. Dat leverde een paar vrije trappen op van net buiten de zestien, maar Jack Byrne en Sjoerd Overgoor wisten er geen chocola van te maken: over en in de muur. Barto was er nog een paar keer dichtbij, Van de Streek ook, maar de precisie en het venijn ontbraken.

Mickey Van der Hart, de Zwolle-keeper, kwam niet echt in verlegenheid. Zijn collega, Leonard Nienhuis had zelfs weinig te doen. Toch was het een boeiende wedstrijd, want het bleef 0-0 en Cambuur drong het meest aan. Het moest er toch een keer van komen, die goal. Na een uur kreeg Bouy van Zwolle zijn tweede gele kaart, kort daarop leek Cambuur van de man-meer-situatie te profiteren, doch de voorzet van Narsingh miste net de schoen van aanstormende Barto. Vytas maakte nog een buitenspelgoal en Marcel Keizer dacht zes minuten voor tijd aan een ultieme ingreep: Kevin van Veen voor Martijn Barto. Het wisselbordje bleef echter naar beneden, want net op dat moment speelde Narsingh Byrne aan en van de rand van het strafschopgebied draaide de Ier de bal prachtig in het hoek: 1-0. Het stadion ontplofte, na zeven nederlagen en vier wedstrijden zonder doelpunten eindelijk weer een overwinning. Dit kon niet meer fout gaan, toch? Nienhuis moest in de allerlaatste minuut nog wel even handelend optreden op een schuiver. Hij redde de drie punten.

Ron Jans vond de overwinning van Cambuur verdiend. Hij nam na twintig minuten een curieuze maatregel. Zijn aanvoerder Marcellis kreeg een briefje in de handen gestopte, waarop de veranderde speelwijze stond vermeld: van 4-3-3 naar 3-4-3. Later werd dat 5-3-2. ‘Wij hadden zonder die rode kaart hier 0-0 kunnen spelen’, vond hij. Keizer koesterde zijn eerste overwinning en dat na twee wedstrijden. ‘De jongens speelden met vertrouwen, we zaten te wachten op een doelpunt. Het kan allemaal beter, en dat moet ook want we staan met de rug tegen de muur.’ Dit geeft de burger om elk geval moed, Cambuur leeft nog. En hoe!

SC Cambuur: Nienhuis, Peersman, Lachman, Van der Laan, Andriuskevicius. Bakker, Overgoor (74. Hoefdraad), Byrne, Narsingh (90+ Mac Intosch), Barto (88. Van Veen), Van de Streek.

PEC Zwolle: Van der Hart, Marcellis, Lam, Menig (63. Evre), Marinus (85. Tanda), Dekker (89. Rasevic), Bouy, Schenkeveld, Nijland, Veldwijk, Ehizibue .