058-2963300
Ook Jong AZ maatje te groot voor SC Cambuur

Ook Jong AZ maatje te groot voor SC Cambuur

15 maart 2024, 22:30

Het AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer is niet de meest inspirerende omgeving voor een wedstrijd in het betaald voetbal, maar toch waren ook hier vanavond drie belangrijke punten te verdienen. Die punten heeft SC Cambuur keihard nodig in de strijd om die felbegeerde plek in de Play-Offs en dus moest Jong AZ worden verslagen.

Dat dit geen sinecure zou worden was op voorhand al duidelijk want Jong AZ is dit seizoen het beste presterende beloftenteam van de competitie en de scorekaart van SC Cambuur tegen Jong-teams is deze jaargang ook niet bepaald om naar Leeuwarden te schrijven. Wat heet: van de tot dusver zes gespeelde wedstrijden tegen een beloftenteam won SC Cambuur er tot dusver slechts één en eindigden de overige vijf in mineur.

Tijd om daar iets aan te veranderen moet ook Henk de Jong hebben gedacht en om dat te bereiken voerde de technische staf een wijziging door in de voorhoede. Niet Roberts Uldrikis was namelijk terug te vinden op de nummer negen-positie, maar topscoorder Milan Smit. Samen met Remco Balk en Agustin Anello vormde hij vanavond de voorhoede, waarbij aanvoerder Daniël van Kaam het weer eens mocht laten zien vanaf de aftrap.

De toch nog 60 man/vrouw sterk uit Leeuwarden aanwezige supporters zagen in ieder geval wel in een vermakelijke wedstrijd gezien het hoge tempo, maar ook eentje waarin SC Cambuur het moeilijk had.

Dat was niet voor het eerst in dit seizoen en de in het zwart gestoken Leeuwarders hadden vooral moeite om druk te krijgen op de opbouw van Jong AZ. De Alkmaarse talenten combineerden er lustig op lastig en braken meerdere keren gevaarlijk door.

SC Cambuur zette daar zeker in de beginfase wel enig gevaar tegenover. Zo mocht Milan Smit een keer koppen en Agustin Anello een keer aanleggen van net buiten de zestien

Neemt niet weg dat Jong AZ voor de thee de betere was en de ploeg van trainer Leeroy Echtold zou in de 27e minuut ook op voorsprong komen. Een foute inspeelpass van Van Osch was de inleiding, Van Mullem kon werkelijk niets met die bal, en Poku was de speler die gemakkelijk binnen kon schuiven en de 1-0 liet aantekenen.

In de rust warmde Uldrikis zich op en hij mocht direct na de theepauze Anello vervangen. Hij bracht direct het nodige vuur en na de thee was er genoeg te beleven in het eerste kwartier.

De scheidsrechter zag twee overduidelijke handsballen en dus penalty’s over het hoofd (één voor de thuisploeg en eentje voor SC Cambuur) en er waren kansen voor Uldrikis en met name Balk.

Gescoord zou er ook wederom worden en helaas was dat vanuit geel-blauw perspectief opnieuw aan de verkeerde kant. Dit keer leverde balverlies van Fedde de Jong balbezit op voor Jong AZ en andermaal kon Poku doorstomen op Van Osch. Die had geen antwoord op zijn fraaie kapbeweging en schoot vervolgens makkelijk raak.

SC Cambuur probeerde het daarna nog zeker wel, deed met een driedubbele wissel nog een tactische tegenzet, maar doelpunten vielen er niet meer te noteren. Jong AZ was simpelweg net iets sneller, beter en zorgvuldiger en wint terecht met 2-0.

Zo eindigde een week die voor SC Cambuur nog zo mooi begon met het goede nieuws over de gemeentelijke lening voor het nieuwe stadion teleurstellend en lijken de Play-Offs verder weg dan ooit. Al is het gat nog steeds maar drie punten.

Tegen de gewoonte in komt SC Cambuur volgende week niet op de vrijdag, maar op de zaterdag in actie. Vanaf 20.00 uur is dan Telstar de tegenstander aan het Cambuurplein.

Opstelling Jong AZ: Virginio Deen; Esteves (81’ Van Aken), Schouten (63’ Esajas), Dekker (77’ Berkhout), Stam; Mastoras, Kwakman, Smit; Kewal (81’ Postma), Poku (77’ Koster) en Daal

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Ottesen, Tol, Bergsma (66’ Jonker), Sylla (66’ Poll); Van Mullem, Van Kaam (C), De Jong (90’ Nartey); Balk (66’ Mercera), Smit en Anello (46’ Uldrikis)

Scheidsrechter: Luuk Timmer

Scoreverloop:
27’ 1-0, Poku
53’ 2-0, Poku

Gele kaarten: Smit, Stam, Daal (Jong AZ), De Jong, Van Osch, Mercera, Jonker, Smit (SC Cambuur)

Foto: www.dijksmedia.nl