058-2963300
Op karakter drie punten voor SC Cambuur in Stadion De Koel

Op karakter drie punten voor SC Cambuur in Stadion De Koel

24 november 2023, 23:13

De 61 treden van de beroemdste stadiontrap van Nederland werden vanavond afgedaald door de 22 basisspelers van VVV-Venlo en SC Cambuur. Dat was alweer een tijdje geleden, want de laatste editie van dit affiche dateert alweer van 2016, toen Sander van de Streek nog wist te scoren voor geel-blauw, maar VVV wel met 2-1 wist te winnen. De meest gedenkwaardige wedstrijd tussen beide ploegen in De Koel was misschien wel die uit de Play-Offs van 2012, maar laten we die herinnering maar bewaren en diep wegstoppen in de ijskast.

Anno november 2023 is VVV-Venlo tegen SC Cambuur de ontmoeting tussen de nummer zeven en zes van de ranglijst en dus mocht je vooraf een redelijk gelijkopgaande wedstrijd verwachten. Dat werd het voor rust niet, na rust wel, waarbij de in het zwart-wit gestoken Leeuwarders de drie punten mochten bijschrijven.

Bij SC Cambuur keerden Roberts Uldrikis en Sekou Sylla terug van hun interlandverplichtingen met Letland en Guinee en hoofdtrainer Henk de Jong had direct een plek ingeruimd in de basiself.

Die wisseling van de wacht had al in de vijfde minuut effect toen Uldrikis werd aangespeeld rond de zestien, de bal knal vasthield en de bal klaar wist te leggen voor de toegesnelde Fedde de Jong. Die onderstreepte zijn goede vorm nog maar eens door de bal pardoes met een droge schuiver in het zijnet wist te schieten: 0-1.

De thuisploeg moest diengevolg komen en probeerde dat ook zeker, maar verder dan een aantal standaardsituaties kwamen de Venlonaren niet.

SC Cambuur liet daarop maar even zien hoe dat wel moet, nadat Remco Balk was weggesneld aan de rechterkant. Hij was veel sneller dan zijn naaste belager en gaf de bal piekfijn op Milan Smit die gemakkelijk de 0-2 kon binnentikken.

Het was alweer de elfde treffer van het seizoen van de spits annex vleugelaanvaller en zijn kompaan voorin was even later ook dicht bij een treffer. Dat was overigens wel nadat Allouch namens de thuisploeg de buitenkant van de paal had geraakt met een indraaiend schot.

Wat die kans van SC Cambuur betreft; die kwam uit een ouderwetse Henk de Jong opbouw, waarbij met veel geduld en een kantwissel de vrije middenvelder werd gevonden en Uldrikis uiteindelijk het eindstation was. De inzet van de Letse spits ging echter net naast de goal van De Boer.

Trainer Rick Kruys, inderdaad de zoon van, greep in tijdens de rust en bracht Dylan Timber, inderdaad de broer van, in het veld. Daarbovenop ging VVV iets directer en opportunistischer spelen in de hoop de Leeuwarder defensie zo aan het wankelen te brengen. Dat lukte zeker in de eerste fase na de thee een aantal keer, maar Van Osch was bij de les en neutraliseerde het Limburger gevaar.

Toen de storm van de thuisploeg was gaan liggen was er helaas nog de trieste aftocht van Gabi Caschili. De rechtsback onderschepte de bal, maar moest dat bekopen met een blessure en het veld met een brancard verlaten. Hoe ernstig dat precies is zal later duidelijk worden, maar voor nu wel alvast beterschap en sterkte aan het adres van Caschili.

Het zou nog erger worden voor SC Cambuur want nog geen vijf minuten na de gedwongen wissel kwam VVV met enig fortuin terug in de wedstrijd. Uit een afgeslagen corner kwam de bal voor de voeten van Sedlacek en die schoof de bal in de rechterbenedenhoek.

Nog twaalf minuten op de klok en daar zouden zelfs nog negen (!) minuten bijkomen van scheidsrechter Bos. Het was op karakter, het was op het tandvlees, het was overleven voor SC Cambuur.

Een eervolle vermelding dient hierbij zeker uit te gaan naar doelman Yanick van Osch, want die hield de bal in de 95e minuut op miraculeuze wijze uit het doel na een kopbal van heel dichtbij en daarmee was de hoop van VVV vervlogen.

SC Cambuur zou daarna niet meer in de problemen komen en drie hele fijne, knappe en verdiende punten bijschrijven aan het totaal. Daarmee is het ook nog eens voor de zesde keer op rij ongeslagen en dat is een zeer puike prestatie.

Over precies een week komt SC Cambuur opnieuw in actie en ligt het decor weer aan het Cambuurplein. Vanaf stipt 20.00 uur is dan FC Eindhoven de tegenstander.

Opstelling VVV-Venlo: De Boer; Lathouwers (76’ Rutten), R. Janssen (46’ Timber), Ketting (C), S. Janssen; Kluskens (61’ Sedlacek), Sierra, Smans; Allouch, Kaastrup (76’ Verheijen) en Doesburg (61’ Berden)

Opstelling SC Cambuur: Van Osch; Caschili (75’ Van der Meer), Smand (69’ Tol), Bergsma (83’ Schaapman), Sylla; Van Kaam (C), Breij, De Jong (69’ Van Mullem); Balk, Uldrikis en Smit

Scheidsrechter: Alex Bos

Aanwezige supporters: 5.551

Scoreverloop:
5’ 0-1, De Jong
18’ 0-2, Smit
78’ 1-2, Sedlacek

Gele kaarten: Timber, Sedlacek (VVV-Venlo), Bergsma, Smit en Van Kaam (SC Cambuur)

Foto: www.dijksmedia.nl