058-2963300
Opnieuw ruime zege en officieus periodekampioenschap voor SC Cambuur

Opnieuw ruime zege en officieus periodekampioenschap voor SC Cambuur

23 oktober 2020, 23:58

Met Roda JC trof SC Cambuur vanavond één van de twee clubs uit de Keuken Kampioen Divisie die op de inmiddels beruchte Dwaze Vrijdag tegen Promotie/Degradatie heeft gestemd. Alsof dat nog geen motivatie genoeg zou zijn kon SC Cambuur vanavond ook nog eens beslag leggen op de Eerste Periode. Al was het daarvoor wel afhankelijk van naaste belagers NAC Breda en De Graafschap en moest het bovenal zelf eerst winnen van Roda.

Waar dat vorig jaar misschien een makkelijke Toto-keuze op zou leveren is dat dit seizoen wel even anders. In Kerkrade heeft men afgelopen zomer een flinke metamorfose ondergaan en staat er een haast compleet nieuwe ploeg met veel geroutineerde spelers. Tel daar het aantrekken van de ervaren oefenmeester Jurgen Streppel bij op en je hebt een uitdaging van formaat.

Dat bleek ook wel vanavond in een helaas weer leeg Cambuur Stadion, want Roda liet bij vlagen zien heel behoorlijk te kunnen voetballen. Het was echter bij lange na niet genoeg om het de manschappen van Henk de Jong moeilijk te maken, want de geel-blauwen bonden nog maar eens een ruime overwinning aan de zegekar. De 3-0 overwinning was echter niet genoeg om nu al het Bronzen Schild omhoog te mogen hijsen, maar met een aanzienlijk beter doelsaldo is dat slechts een kwestie van tijd.

Met Jarchinio Antonia in de basisopstelling voor Michael Breij, die vanwege een lichte blessure ontbrak in het keurkorps van De Jong, was het even zoeken in de beginfase. In tegenstelling tot wat menigeen misschien had verwacht, zetten de bezoekers vol druk en probeerden ze de elf geelhemden al vast te zetten bij de doeltrappen van Sonny Stevens.

Dat leverde een wedstrijd met een hoog tempo op, waarbij het spel weliswaar op en neer golfde, maar grote kansen uitblijven. Bij het eerste echte gevaar was het dan wel meteen raak en de doelpuntenmaker laat zich raden: Robert Mühren. Na een goede opening van Doke Schmidt op Mitchel Paulissen kwam de bal via een Limburg been bij de topschutter en die aarzelde geen moment: 1-0.

Naarmate de wedstrijd vorderde kwam SC Cambuur steeds beter in de wedstrijd en na iets meer dan een half uur spelen leverde dat een verdubbeling van de marge op. Schmidt won zijn duel aan de rechterkant, waarna de bal terechtkwam bij Mühren die koel bleef, die zag dat Korte er beter voorstond en de in topvorm verkerende vleugelaanvaller werkte prima af.

Direct na de thee was de wedstrijd meteen beslist. Bij een foutieve terugspeelbal van Vossebelt was Jarchinio Antonia attent en omspeelde heel knap de keeper en schoof de bal rustig binnen. Het was het breekpunt van de wedstrijd, al zullen de supporters in Kerkrade voor de TV nog even hoop hebben gehad toen Mitchel Paulissen zijn tweede gele kaart, en dus rood, van de wedstrijd kreeg.

Van een slotoffensief van De Koempels was echter nauwelijks sprake en met veel ijver en energie bleef SC Cambuur fier overeind. Het had zelfs nog 4-0 kunnen worden, toen Maulun met een fantastische pass Mühren vrij voor Oliveira zette. Zijn inzet ging echter recht op de doelman en zo bleef na opnieuw een puike wedstrijd bij 3-0 voor geel-blauw.

Hoe het nu zit met die periodetitel? Die is vrijwel zeker voor SC Cambuur. Het is dat De Graafschap in extremis nog won in eigen huis van Jong PSV (2-1) en nu de inhaalwedstrijd tussen De Graafschap en NAC Breda er op 11 november nog toe doet. De Doetinchemmers moeten er dan echter negentien maken om het verschil in doelsaldo goed te maken. Dat SC Cambuur zichzelf sinds april 2016 (na een 5-0 thuisoverwinning op RKC Waalwijk) weer periodekampioen mag noemen is dus nagenoeg een feit.

Zoals Henk de Jong al memoreerde volgen de wedstrijden zich in hoog tempo en dat is volgende week niet anders. Op de woensdagavond mag SC Cambuur aantreden voor de TOTO KNVB-Beker en is Eredivisionist RKC Waalwijk de tegenstander. Een precair duel, want was RKC Waalwijk niet de gedoodverfde degradant en SC Cambuur niet de zekere promovendus? Inderdaad. Het gaat weer een interessante week worden.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt (90’ Ter Heide), Mac-Intosch (66’ Nieuwpoort), Schouten (c) (21’ Kramer), Sambissa (90’ Bangura); Hoedemakers, Jacobs, Paulissen; Antonia, Mühren en Korte (66’ Maulun)

Opstelling Roda JC: Oliveira; Marzo, Luijckx (c) (46’ Ioannou), Lambrix, Absalem; Vossebelt, Bakker (83’ Klaasen), Pflücke; Croux (83’ Dunkwu), Serrarens (70’ Goppel)en Alberg

Scheidsrechter: Dennis Higler

Scoreverloop:
11’ Mühren
34’ Korte
46’ Antonia

Gele kaarten:
Sambissa (SC Cambuur) en Absalem en Bakker (Roda JC)

Rode kaart: Paulissen (twee keer geel, SC Cambuur)

Foto: www.cambuurimages.nl