058-2963300

Oprichter en eerste voorzitter Jan Prange overleden

30 september 2021, 10:46

In de nacht van maandag op dinsdag is oprichter en oud-voorzitter Jan Prange op 91-jarige leeftijd overleden. Prange stond in 1964 samen met Sietse Westra aan de wieg van SC Cambuur, bedacht onder meer de naam en de kleuren van onze club en was liefst zeven seizoenen actief als voorzitter.

Nog maar 33 jaar was Jan Prange, doctorandus en bedrijfseconoom, toen hij als voorzitter zijn handtekening mocht zetten in het kantoor van notaris Duintjer en daarmee de oprichting van -toen nog- semi-profclub SC Cambuur bekrachtigde. ‘Een plechtig ogenblik? Welnee; ik was daar alleen’, zo liet hij optekenen in het Jubileumboek van SC Cambuur ter ere van het vijftigjarige bestaan.

Als voorzitter had Prange een vooruitziende blik en was hij op vele gebieden vooruitstrevend te noemen. Zo was SC Cambuur in 1968 de allereerste club met een eigen spelersraad. Ook opperde hij het plan om een cao voor profvoetballers in het leven te roepen en was hij voor de afschaffing van het transfersysteem. Sietse Westra, overleden in 1997, zegt in 1984 over zijn voormalig collega: ‘Voorzitter Prange was een genie, die man was zijn tijd ver vooruit.’

In 1971 kwam er een einde aan zijn dienstverband voor SC Cambuur, maar supporter is hij altijd gebleven. Ook na zijn vertrek uit Leeuwarden in 1978 bleef hij de club trouw volgen. Toen hij in 1991 terugkeerde naar Friesland kocht hij vrijwel direct een seizoenkaart en die heeft hij tot op hoge leeftijd gehouden.

SC Cambuur wenst alle familie, vrienden en overige nabestaanden enorm veel sterkte met dit grote verlies.

Foto: www.dijksmedia.nl