058-2963300

Pikstart en slotakkoord niet genoeg voor SC Cambuur

9 november 2014, 15:44

Een formidabel begin en een ietwat gelukkig einde waren niet genoeg voor Henk de Jong en zijn mannen om Ajax te verslaan. Al in de tweede minuut lag de bal achter de doelman van het nationale elftal, Jasper Cillessen. Hij zag er niet goed uit toen Furdjel  Narsingh mede door zijn toedoen de bal veroverde, voorzette en het schietgrage been van Sebastian Steblecki  vond. Met een bekeken schuiver zette hij het stadion op z’n kop. De Pool mocht de plaats innemen van de geblesseerde Daniël de Ridder. Hij stond voor het eerst in de basis. Een droomdebuut dus.

In de laatste minuut was het weer raak. Scheidsrechter Edwin Boot, die zeven minuten eerder was ingevallen voor de geblesseerd geraakte Danny Makkelie (wellicht aan de meniscus) wees beslist naar de stip toen Michiel Hemmen licht werd aangeraakt in het strafschopgebied en viel. Bartholomew Ogbeche maakte geen fout. Twee goals tegen Ajax, het was niet voldoende.

Daar had misschien nog verandering in kunnen komen als Ogbeche in de elfde minuut doeltreffend had uitgehaald. Nu keerde Cillessen zijn schot met een glansparade. Met de vrije trap van Albert Rusnák even later had hij minder moeite. Die ging wel door de muur, maar was niet hard genoeg om de Ajax-goalie te verontrusten. Toen Arek Milik na bijna twintig minuten een ietwat lucky pass van achteren oppakte, de Cambuurdefensie niet adequaat ingreep en Leonard Nienhuis geen antwoord had op de poeier in de kruising ,was het 1-1. Nog niks aan de hand ware het niet dat Davy Klaassen vier minuten later een prima aanval van de bezoekers doeltreffend afrondde 1-2. Cambuur had het meeste balbezit, streed voor wat het waard was, maar in die fase werd het verschil in  de begrotingen – die van Ajax is vijftien keer hoger dan die van Cambuur – duidelijk. Het werd 1-3 door Milik en 1-4 door El Ghazi eer Hemmen naar het kunstgras werd getrokken.

Het was een levendige, maar zeker na de derde Mokumse treffer gespeelde wedstrijd. Cambuur kreeg nog een paar kansjes om er 2-3 van te maken. Ogbeche haalde met een omhaal nog eens uit – net langs de kruising -, zijn kopbal uit een voorzet van Martijn Barto was ook net niet, Lucas Bijker zag zijn inzet via de paal naast gaan en Michiel Hemmen peerde net voor de penalty nog een keer rakelings over.

Frank de Boer kreeg wat hij had verwacht: een strijdbaar Cambuur. Hij zag zijn ploeg ‘ dramatisch beginnen’, maar na de 1-1 constateerde hij dat Ajax de stijgende lijn te pakken heeft. Alles moet kloppen en meezitten wil je van Ajax winnen, vond Henk de Jong. Hij was blij met strafschop, want 2-4 is mooier dan 1-4.

Cambuur moet van dit verlies niet in de war raken. Er is alleen verloren van de traditionele top-drie en als handhaving het doel is dan is er een prachtige serie neergezet. We staan nog steeds in het linker rijtje, een geweldige prestatie.

SC Cambuur: Nienhuis; Droste (71. Mac-Intosch), Reijnen, Bijker, Vytas; Rusnák, Van de Streek, El Makrini (46.Barto); Narsingh, Ogbeche, Steblecki (59. Hemmen).

AFC Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen, Klaassen (87. Zimling), Andersen (63. Riedewald), Schöne, Milik (75.Sigthorsson), El Ghazi, Serero.

Scheidsrechter: Makkelie (85. Boot)

Scoreverloop 2. 1-0 Ogbeche; 19. 1-1 Milik; 23 1-2. Klaassen; 60. 1-3 Milik; 78. 1-4 El Ghazi; 95. 2-4 Ogbeche

Kaarten geel Ogbeche.

Man of the match Sebastian Steblecki kreeg de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek.

Toeschouwers 10.000 (uitverkocht)

Wedstrijdsponsor Aegon

Balsponsor Rabobank

Aanvoerdersponsor Waaksma Auto’s, Kootstertille

Wisselsponsor De Haan advocaten&notarissen, Leeuwarden

De ballenjongens en mascotte zijn van Wyckels Hallum

Eerstvolgende thuiswedstrijd zaterdag 29 november om 20.45 uur tegen AZ, Alkmaar.

Foto: www.dijksfotografie.com