058-2963300
Promotie voor SC Cambuur Onder 13 en Onder 15

Promotie voor SC Cambuur Onder 13 en Onder 15

17 december 2018, 13:36

De jeugdopleiding van SC Cambuur is nog steeds volop in ontwikkeling. Afgelopen weekend sloten SC Cambuur Onder 13 en Onder 15 hun halfjaarscompetitie af. Beide teams speelden in Venlo hun laatste competitiewedstrijd tegen VVV. Onder 13 was al zeker van de tweede plaats en sloot hun seizoen af met een 1-1 gelijkspel. Onder 15 moest winnen om zeker te zijn van plek twee, wat recht geeft op promotie na de winterstop. Na een spannende eerste helft werd de score uiteindelijk uitgebouwd naar een 1-4 overwinning.

Beide ‘onderbouw’ teams van onze jeugdopleiding kwamen de eerste seizoenshelft uit in de Eerste Divisie Laag. Dit seizoen is gestart met deze nieuwe opzet in de Onder 13 en Onder 15 leeftijdsgroepen. Deze nationale competitie bestaat uit vier poules van acht teams waarmee je een volledige competitie speelt in een halfjaar: De Eerste Divisie Laag, Eerste Divisie Hoog, Eredivisie Laag en Eredivisie Hoog. Na de winterstop vindt een herindeling plaats en promoveren de bovenste twee ploegen een poule omhoog. De onderste twee ploegen van de ranglijst degraderen een poule omlaag.

Onder 13

SC Cambuur Onder 13 presteerde dit halfjaar uitstekend. In een pittige competitie waar bijna elke tegenstander met een volledig Onder 13 team speelt, moest SC Cambuur met Onder 12 en Onder 13 spelers in zijn team flink opboksen. Toch eindigde de ploeg van trainer Matthias Frankema op plaats twee achter FC Volendam. Onder andere FC Emmen, VVV Venlo en Alphense Boys werden daarmee achter zich gelaten. Het jongste team van onze opleiding gaat dus vanaf 12 januari 2019 spelen in de Eerste Divisie Hoog met de volgende tegenstanders: Go Ahead Eagles, Roda JC, FC Den Bosch, PEC Zwolle, Almere City, Excelsior en FC Volendam.

Onder 15
SC Cambuur Onder 15, bestaande uit Onder 14 en Onder 15 spelers, had vooral op fysiek gebied af en toe een pittige kluif dit halfjaar. Ook hier speelden eigenlijk alle tegenstanders, in tegenstelling tot SC Cambuur, met alleen hun ‘tweedejaars’, wat in deze groeispurt gevoelige leeftijdsgroep flinke verschillen kan opleveren. Dat maakt het presteren niet makkelijker, maar is vanuit opleidingsperspectief natuurlijk alleen maar goed. Met de ontwikkeling van de spelers voorop werd het team van trainer Fedrik Houtstra ook nog eens knap tweede, achter De Graafschap. Met FC Dordrecht, VVV Venlo en DSO uit Zoetermeer als naaste belagers bleef dit echter spannend tot de laatste speeldag. Door de 1-4 overwinning in Limburg mag ook dit team zich na de winterstop laten zien op een hoger niveau. De O15-Eerste Divisie Hoog ziet er als volgt uit: NAC Breda, PEC Zwolle, AFC, Almere City, Willem II, De Graafschap, Zeeburgia of Roda JC.

Bovenbouw

De bovenbouw teams (Onder 17 en Onder 19) zijn de afgelopen twee seizoenen gepromoveerd en komen dit seizoen uit in de Tweede Divisie landelijk. Dit is een volledige competitie die volgens het ‘oude’ systeem wordt gespeeld, dus over een heel seizoen. Ook deze teams spelen met een mix van eerste- en tweedejaars, waarbij in het Onder 19 team vanaf het begin van dit seizoen zelfs twee Onder 17 spelers spelen.

De eerste seizoenshelft zijn de resultaten nog wisselvallig. Onder 17 bezet de tweede plek achter Quick O17-1. Het team van trainer Wietse de Blois speelde onlangs nog gelijk tegen de koploper uit Den Haag waardoor die zijn voorsprong behield. In de Onder 19 competitie is het erg spannend. Met drie punten achterstand op de koppositie is alles nog mogelijk voor het team van trainer Jan Sierksma. Echter staan de bovenste zes ploegen ontzettend dicht bij elkaar. De competities van de bovenbouw beginnen weer op 9 februari 2019.