058-2963300
PSV een maat te groot voor SC Cambuur

PSV een maat te groot voor SC Cambuur

21 augustus 2021, 22:50

Op 1 mei 2016 speelde SC Cambuur haar laatste uitwedstrijd in de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal. Destijds was PSV de tegenstander dat met 6-2 onze ploeg versloeg, waardoor lijfsbehoud in de Eredivisie helaas niet langer mogelijk was. Ruim vijf jaar moest de Leeuwarder promovendus wachten alvorens er weer een Eredivisie wedstrijd buitenshuis op het programma stond. Voor waar geen gemakkelijke eerste opgave, want opnieuw was de Brabantse grootmacht de opponent. Waar de ploeg van Henk de Jong een niet bepaald rimpelloze voorbereiding kende, maakte de Eindhovenaren een nagenoeg perfecte voorbereiding door. Ogenschijnlijk zonder problemen worden de voorronden in de Champions League doorlopen – al ging afgelopen woensdag het heenduel in de beslissende tweekamp met Benfica wel met 2-1 verloren – en met het behalen van de Johan Cruijff Schaal werd voor het eerst sinds 2018 weer tastbaar zilverwerk binnengehaald. Bovendien roerde de Eindhovense club zich nadrukkelijk op de transfermarkt.

In de voorgaande veertien competitiewedstrijden tegen de Brabanders slaagde SC Cambuur er nimmer in om de Philips Sport Vereniging over de knie te leggen. Desondanks was onze hoofdtrainer Henk de Jong in zijn wekelijks perspraatje duidelijk: “Kansen liggen er altijd, ook tegen een ploeg als PSV. Daarbij moeten we van onze eigen kracht en ideeën uitgaan, namelijk snel zijn in de omschakeling en voortdurend blijven voetballen.” Maar ook vanavond waren de geel-blauwen duidelijk een maatje te klein voor de Eindhovenaren. Na de nipt verloren seizoensouverture verloor het vanavond namelijk met ruime cijfers: 4-1. Geen schande, want ook vanavond liet Cambuur bij vlagen zien over voldoende voetballend vermogen te beschikken dat het in de rest van het seizoen de broodnodige punten moet gaan opleveren.

In een warm Philips Stadion had SC Cambuur zijn aanvalslinie op een tweetal plaatsen gewijzigd. De eerder deze week aangetrokken Hongaarse vleugelaanvaller Tamás Kiss startte meteen in de basis. Daarnaast had Henk de Jong Tom Boere in de punt van de aanval geposteerd. Ook de thuisploeg kende de nodige veranderingen. Met het oog op het CL-duel met Benfica liet PSV-coach Roger Schmidt namelijk sterkhouders als Mario Götze, Noni Madueke en Ibrahim Sangaré op de reservebank beginnen. De gastheren zetten de geel-blauwen vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van den Kerkhof vol onder druk, maar nadat de Eindhovense storm was gaan liggen gooiden de Leeuwarders het schroom van zich af en voetbalden uitstekend mee. Zonder overigens zelf tot grote kansen te komen. Al was Issa Kallon met een geplaatst schot in de vijftiende minuut dichtbij de openingstreffer. En terwijl Cambuur ogenschijnlijk steeds beter voor de dag kwam, keken de Leeuwarders halverwege de eerste helft toch al tegen een 2-0 achterstand aan. Eerst kopte Davy Pröpper tamelijk vrijstaand uit een corner de 1-0 binnen, waarna enkele minuten later Eran Zahavi fraai raak schoot. Ondanks het krachtsverschil bleven de manschappen van Henk de Jong in het restant van de eerste helft proberen te voetballen, maar ontbrak voorin het vernuft om de definitieve trekker over te halen. Cambuur had aan de andere kant ook niet over geluk te klagen toen Eran Zahavi frank en vrij voor Sonny Stevens de bal naast het doel schoot. Hierdoor bleef voor rust de schade beperkt tot twee doelpunten.

Na de thee stonden er maar liefst vijf nieuwe spelers op de Brabantse grasmat. Bij Cambuur kwamen Jamie Jacobs en Marco Tol voor Tamás Kiss en Calvin Mac-Intosch in het veld, terwijl bij de thuisploeg Ryan Thomas, Yorbe Vertessen en Noni Madueke hun opwachting maakten. Deze laatstgenoemde had weinig tijd om te scoren, want de Engelse ster in wording schoot de thuisploeg met zijn eerste balcontact naar een 3-0 voorsprong. Het duel was daarmee definitief gespeeld. Na rust had Cambuur minder te vertellen, alleen verzuimde de ploeg van Schmidt de Leeuwarders op een nog een grotere nederlaag te trakteren. Halverwege het tweede bedrijf liet Alex Bangura andermaal zien waartoe hij in staat is. En hoe! Vanaf eigen helft opkomend verschalkte hij Joël Drommel in de korte hoek en beloonde zichzelf hiermee voor weer een prima wedstrijd. Gesteund door 267 meegereisde supporters ging Cambuur op zoek naar meer, maar verder dan één treffer kwam het helaas niet. Ook na het inbrengen van wereldkampioen Mario Götze leek de Eindhovense doelpuntenproductie te stokken. Het slotstuk was weer voor PSV, want diep in blessuretijd knalde Olivier Boscagli de bal kiezelhard achter doelman Sonny Stevens en bepaalde daarmee de eindstand op 4-1.

Over exact een week komt het FC Twente van Ron Jans naar het Cambuurplein. De voormalige grootmacht uit Enschede was deze zomer tot op heden uitermate actief op de transfermarkt. Door het aantrekken van spelers als Lars Unnerstall, Robin Pröpper, Michal Sadilek, Michel Vlap en Ricky van Wolfswinkel zorgde technisch directeur Jan Streuer ervoor dat de Tukkers er in elke linie aanzienlijk sterker op zijn geworden. Meedoen om een Play-off plek voor Europees voetbal lijkt dan ook een reële doelstelling. Aan Cambuur de opdracht om het nog puntloze seizoen van zich af te schudden en een eerste driepunter op het hoogste niveau binnen te slepen.

Opstelling PSV: Joël Drommel, Jordan Teze, Armando Obispo, Oliver Boscagli, Philipp Mwene, Davy Pröpper 69. Ibrahim Sangaré), Marco van Ginkel (C) (69. Mario Götze), Mauro Junior (46. Ryan Thomas), Bruma, Eran Zahavi (46. Noni Madueke) en Cody Gakpo (46. Yorbe Vertessen)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Alex Bangura, Erik Schouten (C), Calvin Mac-Intosch (46. Marco Tol), Doke Schmidt, Robin Maulun (67. Mitchel Paulissen), Mees Hoedemakers, Michael Breij, Tamás Kiss (46. Jamie Jacobs), Tom Boere (58. Sam Hendriks) en Issa Kallon (73. David Sambissa)

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof
VAR: Jannick van der Laan

Gele kaarten: Calvin Mac-Intosch (SC Cambuur)

Scoreverloop:
18’ 1-0, Pröpper
21’ 2-0, Zahavi
48’ 3-0, Madueke
66’ 3-1, Bangura
90+4’ 4-1, Boscagli

Foto: www.dijksmedia.nl