058-2963300

Punt voor SC Cambuur na spektakelstuk tegen AZ

17 oktober 2015, 21:48

SC Cambuur heeft in een bij tijd en wijle zinderende wedstrijd een punt overgehouden tegen AZ. Zeker in het tweede deel van de tweede helft was het een spectaculair duel. Cambuur was voor de rust op achterstand gekomen door een omstreden doelpunt. Cambuur claimde een handsbal, de staf protesteerde bij de vierde official, maar scheidsrechter Siemen Mulder wees naar de middenstip. In de rust gaf hij Henk de Jong gelijk: het was een handsbal. AZ-trainer John van den Brom was die mening ook toegedaan. Weer een sneue goal tegen. Om het verhaal van deze competitie compleet te maken past daar ook een rode kaart bij. En die kwam er. In de 85-ste minuut kreeg Wessel Dammers voor de tweede keer geel.

Cambuur snakt na een overwinning en naar drie punten. Het werd er eentje, zij het dat het team van Henk de Jong voor de vierde keer op rij niet verloor. De ploegen waren over het geheel genomen aan elkaar gewaagd. Ze creëerden een aardige hoeveelheid kansen, maar aan beide kanten stond er een prima keeper onder de lat. Coutinho van AZ had zelfs momenten dat hij binnen de minuut drie keer moest ingrijpen. Bij Nienhuis was de belegering meer gespreid, maar hij hield er een flink aantal zeker lijkende doelpunten uit. De Cambuur-goalie werd terecht tot ‘man of the match’ gekozen. De ene keer verguisd, de andere keer geprezen, dat is de realiteit van de voetballerij.

Vol op het orgel
Cambuur begon zoals het thuispubliek gewend is: meteen vol op het orgel. Alle registers open en zie daar: na veertig seconden al een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Dat resulteerde niet in het gewenste effect, maar de toon was gezet. AZ speelde aanvankelijk mat, Cambuur furieus. Toch moest Nienhuis na elf minuten zijn eerste – en meteen een beste – redding verrichten. Monteiro was nog een keer dichtbij een goal, Ogbeche met een kopbal eveneens, maar het doelpunt viel na verloop van tijd aan de andere kant. Janssen met het handje, maar De Jong wilde de scheidsrechter niet afvallen. De arbiter had zijn excuses aangeboden en ‘ had er niet omheen geluld’ en dat kon de Cambuur-trainer wel waarderen. Na die goal kopte Ogbeche nog een keer net over en zorgde Cambuur voor nog meer spektakel voor de AZ-veste.

Cambuur begon matig aan het tweede bedrijf, maar toen de twaalfde man met aanmoedigingen begon te strooien leefde de thuisclub helemaal op. In de aanloop naar die ‘reset’ moest Nienhuis nog een paar kansen onschadelijk maken. Ook faalden de Alkmaarders in de afwerking. Twintig minuten voor het einde was Cambuur weer de ploeg die je in eigen stadion graag ziet. Passie en kansen scheppen. Zo kopte Overgoor in kansrijke positie over. Toch viel de gelijkmaker, die werd beleefd als een bevrijding. Drie corners op rij en uiteindelijk in de wirwar van spelers de bal over de lijn. Het stadion kolkte en bleef kolken. Er werd een bal van de lijn gehaald, Coutinho werd, net als Nienhuis, een van de uitblinkers van de avond. Even kneep Cambuur hem nog toen Dammers tegen zijn tweede gele kaart opliep. Het bracht de draw niet in gevaar.

Cambuur speelt elke week beter. ,,Ik ben er blij mee en de overwinning komt eraan. De jongens zeuren niet en zeiken niet”, aldus De Jong optimistisch.

SC Cambuur – AZ 1-1 (0-1). 26. Vincent Janssen 0-1, 72. Bartholomew Ogbeche 1-1. Scheidsrechter: Mulder. Gele kaart: geel voor Van de Streek, Peersman (SC Cambuur), Tankovic, Van Overeem en Lukassen (AZ). Bijzonderheden: 85. Rode kaart: Wessel Dammers (2x geel, SC Cambuur). Toeschouwers 9.666

Opstellingen:
SC Cambuur: Nienhuis; Pereira, Dammers, Peersman, Andriuskevicius (9. Van der Laan); Overgoor, Van der Streek, Monteiro (46. Houtkoop), Narsingh (67. Byrne), Barto, Ogbeche.

AZ: Coutinho, Johansson, Gouweleeuw, Van der Linden, Haps, Rienstra, Van Overeem, Henriksen, Tankovic (46.Hupperts), Janssen (Muhren), Dos Santos (80. Lukassen).

Kaarten: geel voor Van de Streek, Dammers (2x) en Peersman (Cambuur), Tankovic, Van Overeem en Lukassen (AZ).

Man of the Match: Leonard Nienhuis. Hij ontving de bloemen van Piet’s Bloemenboetiek

Wedstrijdsponsor: Taxicentrale Waaksma, Kootstertille

Balsponsor: Hoekstra Brandbeveiliging, Ureterp.

Wisselsponsor: De Haan Advocaten & Notarissen

De volgende thuiswedstrijd is zondag 25 oktober 12.30 uur tegen ADO Den Haag.