058-2963300
Pupillen in de regio-project Jeugdopleiding

Pupillen in de regio-project Jeugdopleiding

9 december 2022, 11:51

Als echte volksclub heeft SC Cambuur een grote binding met Leeuwarden en de regio. Met vele trouwe supporters en sinds 2016 weer een eigen jeugdopleiding. Een eigen jeugdopleiding die in deze periode enorm positief en professioneel gegroeid is. Vanuit de gedachte dat we als club graag iets terug doen voor de regio én ook actief de verbinding willen zoeken met naburige amateurverenigingen is het idee ontstaan om te starten met het Pupillen in de regio-project. Een project gericht op het ondersteunen en begeleiden van, vaak startend, technisch kader bij de pupillen. Inmiddels zijn we ruim twee maanden verder en hebben de eerste verenigingen, tot volle tevredenheid en enthousiasme van beide kanten, deelgenomen aan het project.

In het najaar van 2021 hebben we middels contact met regionale verenigingen gekeken naar een eventuele behoefte in het ondersteunen en/of begeleiden van technisch kader. Een belangrijke constatering was dat veel verenigingen moeite hebben met enerzijds vinden, en anderzijds opleiden en begeleiden van jeugdtrainers. Door verschillende oorzaken betekent dit in de meeste gevallen dat met name startende trainers de handvatten missen om jeugdspelers goed te kunnen opleiden. Vanuit de behoefte om hierin te ondersteunen is het project Pupillen in de Regio ontstaan en heeft het verdere ontwerp vorm gekregen.

Verenigingen die deelnemen aan Pupillen in de regio, tot dusver Blauw Wit ’34 en LAC Frisia 1883, krijgen een minicursus aangeboden. Een cursus die bestaat uit een startavond, drie trainingen op de vrijdagmiddag, een afsluitende avond én een follow-up. Tijdens deze cursus worden spelers van de clubs uitgenodigd om onder begeleiding van onze bedreven en enthousiaste voetbalschooltrainers te genieten van een echte Cambuur-training. De trainers die zich via de amateurvereniging ingeschreven hebben voor de cursus volgen tegelijkertijd een programma, waarbij het observeren van de trainingen middels opdrachten centraal staat. Hierbij belichten we drie belangrijke competenties van een trainer, respectievelijk; didactisch, pedagogisch en organisatorisch.

Binnen elke competentie maken we samen met de trainers de vertaalslag naar de eigen praktijk en waar hierbinnen de behoefte voor eenieder ligt. Tijdens de trainingsmomenten kunnen de trainers zien hoe we deze competenties vormgeven binnen onze jeugdopleiding om er vervolgens in de eigen praktijk mee aan de slag te kunnen gaan. Aan het einde van de cursus hebben de deelnemers op die manier veel verschillende handvatten gekregen die ze in de toekomst zelf naar eigen inschatting kunnen toepassen.

Dat het project een goede start heeft gemaakt blijkt uit de reacties van de deelnemers. Trainers die teruggeven dat de cursusmomenten ze op een positieve manier aan het denken hebben gezet. Zo zijn er prachtige voorbeelden van trainers die tools gemaakt hebben om spelers meer zelf keuzes te laten maken in het veld. Denk bijvoorbeeld aan kaartjes met idolen en challenges. Of trainers die aangeven dat ze de manier van coachen aangepast hebben om meer aan te kunnen sluiten bij de belevingswereld van de spelers. Zo krijgen spelers de juiste uitdaging en stimuleren we kinderen met onze manier van coachen om meer te oefenen, durven en proberen. Met als doel, meer spelplezier, een betere voetbalontwikkeling en een kleinere kans op ‘drop-outs’ op latere leeftijd. Daarnaast stimuleren en ondersteunen we trainers van de amateurvereniging die er, vaak als ouder, voor gekozen hebben vrijwillig een jaar training te willen geven.

We hopen er met onze tools en het Pupillen in de regio programma aan bij te dragen hen langere tijd (en met veel plezier) training te laten geven. En wellicht andere ouders of jonge trainers te stimuleren het trainersvak in te stappen en iets bij te dragen aan de sportontwikkeling in onze regio. De positieve reacties geven ons enorm veel energie om het project een mooi en goed vervolg te geven. Waarbij we nu in de cyclus met Leeuwarder Zwaluwen, Nicator, MKV’29, LVV Friesland en SC Leovardia bezig zijn.

Mocht je meer willen weten over dit project neem dan gerust contact op met: jeugd@cambuur.nl.

“Ik was enorm positief verrast hoe, soms simpele, aanpassingen echt een positief verschil kunnen maken in de kwaliteit van trainen en coachen”

“Deze cursus heeft me een hoop eyeopeners gegeven en ik moet vaak nog even terug denken aan een cursus avond voordat ik het veld op stap”

Foto: SC Cambuur Jeugdopleiding