058-2963300

Reza: “Hopelijk blijven de punten in Leeuwarden”

29 januari 2016, 11:10

Er zijn maar weinig voetballers die zo’n flitsend debuut maakten als Reza Ghoochannejhad. De in Leeuwarden opgegroeide aanvaller debuteerde eind 2010 voor SC Cambuur en maakte in het thuisduel met BV Veendam na negen seconden al zijn eerste doelpunt. Na zijn verblijf in Leeuwarden stond Ghoochannejhad bij onder meer Sint-Truidense VV en Standard Luik onder contract, kwam hij voor Iran uit op het WK in Brazilië en streek hij neer in het voetbalwalhalla: Londen.

Hoewel het alweer bijna vijf jaar geleden is dat Ghoochannejhad bij SC Cambuur vertrok, heeft hij nog altijd een sterke band met de club en de stad. “Ik heb nog steeds elk seizoen twee, drie seizoenskaarten van SC Cambuur zodat mijn familie en vrienden de thuiswedstrijden kunnen gaan bekijken en mij tegelijkertijd op de hoogte kunnen houden. Zo blijf ik toch nog altijd verbonden met SC Cambuur. Ik kom niet heel vaak meer in Leeuwarden omdat ik simpelweg niet genoeg tijd heb, maar in de zomers kom ik altijd terug om familie en vrienden weer te zien”, vertelt de 28-jarige aanvaller.

“Ik heb nog steeds een hele speciale band met SC Cambuur en dat zal altijd blijven”, vervolgt de 28-voudig Iraans international. “Ik ben van kleins af aan opgegroeid in Leeuwarden dus ik draag SC Cambuur altijd in mijn hart. Ik zie niet alle wedstrijden meer, maar ik volg elk weekend wat SC Cambuur heeft gedaan.” Een terugkeer naar de club waar hij zestien keer voor scoorde in 41 wedstrijden, sluit hij niet helemaal uit. “Ik heb maar anderhalf jaar kunnen spelen voor SC Cambuur maar ik heb het zo ontzettend naar mijn zin gehad in die tijd dat ik altijd met goede gevoelens terugkijk naar mijn tijd in Leeuwarden.”

Ervaringen in het buitenland
Ghoochannejhad kwam twee jaar geleden met Iran uit op het wereldkampioenschap in Brazilië. Iran werd in de groepsfase uitgeschakeld, maar maakte het zijn drie tegenstanders knap lastig. Zo hielden de Iraniërs stand tegen Nigeria (0-0) en verloren zij tegen Argentinië pas in de laatste minuut van de wedstrijd door een doelpunt van Lionel Messi. Tegen Bosnië-Herzegovina scoorde Ghoochannejhad, waarmee hij de eerste (oud-)Cambuur-speler werd die op het mondiale eindtoernooi scoorde.

“Als klein kind droom je er van om ooit op een WK te kunnen spelen. Ik prijs mezelf erg gelukkig dat ik deze kans heb gehad en dat ik heb kunnen scoren op het WK in Brazilië, dat is iets wat niemand meer van me kan afpakken”, zegt Ghoochannejhad over zijn tijd in Brazilië. “Het was een enorme belevenis en ik heb me enorm kunnen ontwikkelen op voetbalgebied omdat ik mezelf met de beste spelers ter wereld heb kunnen meten.”

Sinds 2014 staat Ghoochannejhad onder contract bij Charlton Athletic, dat uitkomt op het tweede Engelse niveau. De Engelsen verhuurden hem twee keer: aan Al Kuwait SC en Al-Wakrah. Dit seizoen krijgt de Iraanse aanvaller echter weer een kans bij de club uit de Championship, waar hij een aflopend contract heeft. “De club heeft inmiddels hun wens uitgesproken om mijn contract met meerdere jaren te verlengen. Ik voel me uiteraard erg gevleid en de intentie is om binnenkort de gesprekken te beginnen. Maar in de voetballerij kan alles in een oogopslag veranderen dus we zullen zien wat de toekomst voor ons in petto heeft.”

Friese derby
Ghoochannejhad doorliep een groot deel van de jeugdopleiding van sc Heerenveen en maakte bij die club zijn eerste minuten in het profvoetbal. “Ik ken de cultuur, de mensen en de hele club door en door. Ik kijk altijd met gemengde gevoelens terug naar mijn periode bij Heerenveen. In ben totaal niet rancuneus ingesteld als persoon, maar ik heb het gevoel dat ik nooit een eerlijke kans heb gekregen bij Heerenveen. Aan de andere kant heb ik er zelf ook niet alles uit gehaald wat er in zat. Ik ben ze dankbaar voor de hele opleiding die ik daar heb gekregen want dat heeft me erg geholpen voor de rest van mijn carrière.”

Zondag staan in het Cambuur Stadion SC Cambuur en sc Heerenveen tegenover elkaar: twee oude clubs van Ghoochannejhad. De aanvaller heeft de Friese Derby nooit gespeeld. “Maar ik weet hoe erg het leeft onder de supporters. Ik heb het de afgelopen jaren uiteraard gevolgd. Ik keek de wedstrijden altijd met een geel-blauwe bril op. Ik hoop dat de drie punten in Leeuwarden blijven want die tellen altijd dubbel in deze Derby.”

Foto: www.dijksfotografie.com