058-2963300
Roberts Uldrikis bezorgt SC Cambuur drie kostbare punten

Roberts Uldrikis bezorgt SC Cambuur drie kostbare punten

19 februari 2024, 22:00

Het zijn spannende tijden voor de Cambuur supporter. Zo zijn Henk de Jong en zijn manschappen volop verwikkeld in de zinderende strijd om plaatsing voor de Play-Offs en wacht over ruim een week in ons eigen stadion de Halve Finale tegen N.E.C. Nijmegen. Een wedstrijd aan het Cambuurplein die zo langzamerhand mythische proporties begint aan te nemen. En terecht. Voor de tweede keer in de clubhistorie een halvefinaleplek, maar deze keer gelukkig in ons eigen karakteristieke onderkomen.

Maar eerst staan er deze week nog 2 belangrijke uitwedstrijden voor onze geel-blauwen op de kalender. Tegen ploegen die net als SC Cambuur zich coûte que coûte willen plaatsen voor de Play-Offs. En tegen ploegen die net als Cambuur momenteel niet bepaald in goeden doen zijn. Vrijdag stapt de ploeg van trainer Henk de Jong in de bus naar Emmen en vandaag was het afgereisd naar Breda. Eerder dit seizoen wisten de Bredanaars in Leeuwarden de rentree van Henk de Jong te verpesten door een 2-3 overwinning. De NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorgaan) ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning) Combinatie uit Breda maakt tot op heden net als onze club een wisselvallig seizoen door en verzamelde tot vanavond één punt meer dan Cambuur. Slechts 1 van de laatste 7 wedstrijden werd door de Parel van het Zuiden gewonnen en dat leidt ook in het Bredase al snel tot de nodige onrust.

Onze eigen hoofdtrainer keek gisteren in zijn wekelijkse perspraatje met veel genoegen vooruit naar het treffen tussen SC Cambuur en NAC Breda. “Morgen wordt een prachtige wedstrijd; we spelen in een vol stadion tegen één van de grootste en mooiste clubs uit de competitie. Daar heb ik oprecht zin in en wij kunnen daar vrijuit voetballen.”  En een prachtige wedstrijd werd het voor onze geel-blauwen. Na de deceptie tegen de beloften van FC Utrecht werd vanavond namelijk sportieve revanche genomen. De inhaalwedstrijd in Breda werd door 2 fraaie kopdoelpunten van Roberts Uldrikis nipt met 1-2 gewonnen.

Waar Henk de Jong over de personele bezetting in zijn selectie weinig te klagen heeft, daar is het bij zijn collega aan de andere kant een ander verhaal. Jean-Paul van Gastel kon geen beroep doen op sterkhouders als Javier Vet, Boy Kemper en Clint Leemans. Onze in Breda geboren oud spits Tom Boere begon vanaf de bank. Bij Cambuur keerde Remco Balk terug van een schoring in de basis en mocht de Noorse nieuwkomer Sturla Ottesen voor het eerst in de basis starten. Marco Tol was niet geheel okselfris, waardoor Léon Bergsma met Floris Smand centraal achterin stond. Jeremy van Mullem was voor deze wedstrijd geschorst.

De Parel van het Zuiden nam direct ferm het heft in handen. Patriot Sejdiu zorgde met een knap afstandsschot voor het eerste moment van opwinding in de wedstrijd. Maar Yanick van Osch bracht knap redding op de inzet van de Kosovaarse huurling van Malmö FF. Gesteund door 100 meegereisde SCC’ers konden de Leeuwarders aanvallend hier aanvankelijk weinig tegenover zetten. De thuisploeg was in de eerste helft de bovenliggende partij en kreeg na ruim 20 minuten via Elías Már Ómarsson een royale kans. Maar de IJslandse goalgetter verprutste gelukkig het buitenkansje. Enigszins tegen de verhouding in kwam Cambuur in de 37e minuut tamelijk onverwachts op voorsprong. Een voorzet van Milan Smit werd door Roberts Uldrikis fraai achterwaarts binnengekopt en de lange Let liet daarmee Roy Kortsmit kansloos. 0-1. Een enorme opsteker voor de manschappen van Henk de Jong. In het restant van de eerste helft wisten de geel-zwarten Cambuur nauwelijks nog te verontrusten, waardoor beide ploegen met een 0-1 ruststand de kleedkamers van het Rat Verlegh Stadion opzochten.

Na de pauze probeerde NAC door het inbrengen van twee verse krachten in de personen van Martin Koscelnik en Sigurd Haugen de gelijkmaker tot stand te brengen. Deze wissel betaalde zich al snel uit, want Martin Koscelnik tekende in de 57e minuut voor de 1-1. De Slowaakse verdediger kopte uit een hoekschop bekeken raak. Cambuur mocht vlak daarna in de handen knijpen dat verdediger Jan van den Bergh de thuisploeg niet op voorsprong zette. Gelukkig ging de kopbal van de Belgische verdediger voorlangs. De thuisploeg wilde daarna doordrukken, had een veldoverwicht en zette alles op alles om op voorsprong te komen. Om wat meer controle in de wedstrijd te krijgen bracht Henk de Jong Marco Tol in. Dit ging ten koste van Milan Smit. En net als in de eerste helft zorgde Roberts Uldrikis ervoor dat Cambuur wederom op voorsprong voorkwam. De spits wist een uitstekende voorzet van Fedde de Jong doeltreffend af te ronden en tekende alweer voor zijn achtste seizoenstreffer. Logischerwijs ging NAC op zoek naar de gelijkmaker steeds meer risico’s nemen. Een echte Bredase stormloop bleef echter uit, de Leeuwarders bleven ogenschijnlijk eenvoudig overeind en trokken de driepunter soeverein over de eindstreep.

Over vier dagen moeten de Leeuwarders opnieuw vol aan de bak. Op de Oude Meerdijk is dan het FC Emmen van trainer Fred Grim de volgende opponent. De Emmenaren zijn de laatste weken bezig aan een vrije val op de ranglijst en vinden zichzelf inmiddels terug op de twaalfde plek. Een confrontatie tussen 2 degradanten die de ambitie hebben om weer terug te keren op het hoogste niveau. Kortom, weer een belangrijke wedstijd voor Henk de Jong en zijn manschappen waarin kostbare punten verdiend kunnen worden.

Opstelling NAC Breda: Roy Kortsmit, Boyd Lucassen, Cuco Martina, Jan van den Bergh, Manel Royo (79. Adam Kaied), Dominik Janošek, Fredik Oldup Jensen (46. Sigurd Haugen), Patriot Sejdiu (46. Martin Koscelnik), Aimé Omgba (74. Tom Boere), Casper Staring, Elías Már Ómarsson

Opstelling SC Cambuur: Yanick van Osch, Thomas Poll, Léon Bergsma, Floris Smand, Sturla Ottesen, Daniël van Kaam, Fedde de Jong (89. Jhondly van der Meer), Michael Breij (89. Matthias Nartey), Milan Smit (64. Marco Tol), Roberts Uldrikis, Remco Balk

Scheidsrechter: de heer Joey Kooij

Gele kaarten: Sturla Ottesen, Léon Bergsma, Yanick van Osch (SC Cambuur)

Rode kaart:

Aantal toeschouwers: 15.218

Scoreverloop:

’37 0-1, Roberts Uldrikis

’56 1-1, Martin Koscelnik

’72 1-2, Roberts Uldrikis

Foto: www.dijksmedia.nl