058-2963300
SC Cambuur aan kop na 0-4 zege op NAC Breda

SC Cambuur aan kop na 0-4 zege op NAC Breda

20 oktober 2020, 21:05

Na een drietal eclatante vijfklappers op rij trad SC Cambuur in de vroege avond aan voor de topper tegen het door coronabesmettingen geteisterde NAC Breda. De confrontatie tussen de koploper en de nummer drie uit Leeuwarden stond afgelopen vrijdag al op de speelkalender, maar moest vanwege het welbekende virus dat de gehele wereld in zijn greep heeft logischerwijs worden geschrapt. Het geplaagde NAC kon namelijk door een flink aantal besmettingen en quarantaines dagenlang niet trainen en het was dan überhaupt onzeker of het competitietreffen deze avond wel doorgang zou vinden. De nog ongeslagen Brabanders kennen onder leiding van nieuwbakken trainer Maurice Steijn een meer dan uitstekende competitiestart. In vergelijking met voorgaande seizoen lijkt het op bestuurlijk vlak bij de Parel van het Zuiden eindelijk rustig te zijn geworden. Dat zal ook te maken hebben met de foutloze beginreeks die de Bredanaars tot vanavond hadden neergezet. Afgelopen jaren was het Rat Verlegh Stadion een waar kerkhof voor trainers, directeuren en spelers. Door een mix van een aantal ervaren krachten en talentvolle spelers lijkt het kapitaalkrachtige NAC Breda dit seizoen dan eindelijk zijn belofte in te vullen. Opvallendste speler bij de thuisploeg is dit seizoen Sydney van Hooijdonk die net als Robert Mühren al zeven maal doel trof. Cambuur, dat de laatste weken al prima op schot was, zette vanavond de goede serie in Breda voort. De Leeuwarders nestelden zich aan kop van de ranglijst door het tot vanavond nog ongeslagen NAC Breda overtuigend te verslaan: 0-4.

Op de avond dat de Champions League weer van start ging kon onze hoofdtrainer Henk de Jong niet beschikken over de nog niet volledig herstelde Issa Kallon. De rappe vleugelaanvaller die de afgelopen weken zo belangrijk is voor het elftal zal hopelijk komende vrijdag zijn rentree kunnen maken. Giovanni Korte die een verleden heeft bij de Bredase club was een meer dan logische vervanger. De lijst van afwezigen bij de gastheren was aanzienlijk langer. Zo ontbraken naast trainer Maurice Steijn spelers als Thom Haye, Lex Immers, Moreno Rutten en Colin Rösler. Maar met het trio Van Hooijdonk, De Rooij en Venema voorin beschikte de Noad Advendo Combinatie ook vanavond over een uitermate gevaarlijke voorhoede. Voor het eerst in de prachtige nieuwe uitshirts spelend kreeg Cambuur binnen de kortste keren via Giovanni Korte en Robert Mühren al meer dan serieuze kansen om de score te openen. Een vroege voorsprong voor de gretige doch op dat moment nog onzorgvuldige Leeuwarders zat er helaas niet in. Het fysiek sterke NAC Breda stichtte in de 21e minuut voor het eerst gevaar toen Roger Riera met een kopbal Sonny Stevens op de proef stelde. De betrouwbare sluitpost zorgde met een fraaie redding dat de brilstand op het scorebord bleef staan. Binnen het half uur was ook Sydney van Hooijdonk uit een ingestudeerde hoekschop dichtbij de openingstreffer, maar opnieuw stond Sonny Stevens op de juiste plaats. De mannen van Henk de Jong hadden in de eerst helft een optisch overwicht, maar een gevaarlijke uitval met name via Nick Venema lag constant op de loer. In de 38e minuut was het dan toch raak. Kopte Jamie Jacobs de bal uit een voorzet van Michael Breij eerst nog op de paal, Giovanni Korte schoot uit de rebound de 0-1 binnen. Een heerlijke opsteker zo vlak voor rust. Ondanks een gevaarlijke kopbal van Calvin Mac-Intosch en een vlammend afstandsschot van zijn kompaan Erik Schouten achterin zochten beide elftallen met een 0-1 ruststand de kleedkamers op.

Ook de tweede helft begon in het surrealistisch stille en lege coronadecor van het Rat Verlegh Stadion. Zonder de onfortuinlijke Erik Schouten die geblesseerd moest afhaken, waardoor Joris Kramer na de thee zijn opwachting in het elftal maakte. De thuisploeg drong na rust meer aan, maar in de omschakeling kwam Cambuur er soms gevaarlijk uit. Binnen het uur verdubbelde Mitchel Paulissen de voorsprong met een heerlijk diagonaal binnengeschoten schuiver. Zijn tweede seizoenstreffer alweer. Ondanks het inbrengen van een aantal verse, aanvallende krachten bracht NAC Breda Cambuur daarna niet aan het wankelen. Een voortreffelijk uitgespeelde aanval maakte in de 77e minuut aan alle onzekerheid een einde. Robert Mühren legde de bal op een presenteerblaadje bij Giovanni Korte die in zijn voormalige thuishaven de 0-3 liet aantekenen. Jamie Jacobs zorgde met een prachtige treffer in blessuretijd voor een heerlijk slotakkoord, waardoor de kraker in 0-4 eindigde.

Veel tijd om van deze overwinning te genieten is er niet. Over drie dagen komt het dit seizoen opgeleefde Roda JC in Leeuwarden op bezoek. Met het aantrekken van onder andere Kees Luijckx, Stefano Marzo, Niek Vossebelt, Erik Falkenburg en Fabian Serrarens is de nodige ervaring toegevoegd aan de Limburgse selectie. Derhalve zullen Henk de Jong en zijn geel blauw brigade alles op alles moeten zetten om de drie punten aan het Cambuurplein te houden.

Opstelling NAC Breda: Nick Olij, Dion Malone, Roger Riera, Gylermo Siereveld, Robin Schouten, Anouar Kali (69. DJ Buffonge), Lewis Fiorini, Yassine Azzagiri (69. Mounir El Allouchi), Nick Venema, Sydney van Hooijdonk, Kaj de Rooij (69. Huseyin Dogan)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, David Sambissa, Erik Schouten (46. Joris Kramer), Calvin Mac-Intosch (69. Sven Nieuwpoort), Doke Schmidt, Mees Hoedemakers, Mitchel Paulissen (65.Jarchinio Antonia), Jamie Jacobs, Giovanni Korte, Robert Mühren (82. Maarten Pouwels), Michael Breij (65. Robin Maulun)

Scheidsrechter: de heer M. (Martin) van den Kerkhof

Gele kaarten: Lewis Fiorini, Robin Schouten, Kaj de Rooij, Roger Riera, Nick Venema (NAC Breda), Doke Schmidt, Joris Kramer (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 0

Foto: www.cambuurimages.nl