058-2963300
SC Cambuur behaalt aan de Krommedijk eerste seizoensoverwinning

19 augustus 2016, 22:16

Na een stroeve competitiestart ging SC Cambuur vanavond aan de Krommedijk in Dordrecht op voor de eerste seizoensoverwinning in de Jupiler League. Ook de tegenstander, FC Dordrecht wist dit seizoen nog niet een zege te behalen en speelde evenals Cambuur in haar laatste wedstrijd met 1-1 gelijk tegen een beloftenelftal, namelijk op maandagavond tegen de beloften van FC Utrecht.

De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen kwamen FC Dordrecht en SC Cambuur nog op het hoogste niveau uit. Eindigde dit treffen op 26 april 2015 in een doelpuntloos gelijkspel, vanavond waren de Leeuwarders na het wegzenden van de Dordtse verdediger Mawouna oppermachtig, zeker in de tweede helft. Cambuur won dan ook verdiend met 0-1, al had de uitslag hoger kunnen uitvallen.

In het Riwal Hoogwerkers Stadion kwam Cambuur stroef uit de startblokken. Hoofdcoach Rob Maas had zijn basiselftal ongewijzigd gelaten en mocht van geluk spreken dat al vroeg in de wedstrijd een kopbal van AZ-huurling Joris Kramer via de hand van Leonard Nienhuis en de lat overging. De thuisploeg kwam er in een weinig opwindende beginfase een aantal malen gevaarlijk uit, maar de Schapenkoppen moesten na een tweede gele kaart van Mawouna Amevor halverwege de eerste helft de wedstrijd met een man minder voortzetten.

Dit veranderde het spelbeeld van de wedstrijd volledig. Cambuur kroop uit haar schulp, greep door de numerieke meerderheid het initiatief en kreeg in een kort tijdsbestek een aantal mogelijkheden om op voorsprong te komen. Zo kreeg Michiel Hemmen na ruim een half uur de uitgelezen kans om de wedstrijd open te breken, maar zijn kopbal ging langs de verkeerde kant van het Dordtse doel. Vlak voor rust leek Cambuur dan toch op de score te openen, maar vanuit vrijstaande positie schoot Sander van de Streek rakelings voorlangs.

Druk opvoeren
Met het inbrengen van Jergé Hoefdraad voor Jamiro Monteiro voerde Cambuur na rust de druk op het doel van de Dordtenaren verder op. Fraaie kansen van Raymond Gyasi en Sander van de Streek werden echter niet omgezet in doelpunten.  Cambuur was nog het dichtstbij de openingstreffer toen een halve omhaal van Raymond Gyasi in de 61e minuut op de kruising uiteen spatte.

FC Dordrecht werd steeds verder teruggedrongen en het was niet meer de vraag of, maar wanneer de Leeuwarders de leiding zouden nemen. Dat gebeurde uiteindelijk in de 74e minuut toen Sander van de Streek op aangeven van de ingevallen Xander Houtkoop de 0-1 langs de Dordtse doelman Tim Coremans schoof.

Cambuur had de wedstrijd daarna definitief moeten beslissen, maar ook FC Dordrecht ging met het nodige opportunisme op zoek naar de gelijkmaker. Er ontstond een aantal gevaarlijke momenten in het Leeuwarder strafschopgebied, maar gelukkig liep dit alles met een sisser af en behaalde Cambuur de eerste overwinning van dit nog prille seizoen, waarnaar iedereen in Leeuwarden en omstreken zo naar snakte.

Lang nagenieten van deze overwinning is er niet bij, want maandagavond staat voor de manschappen van hoofdtrainer Rob Maas alweer een competitiewedstrijd op het programma. Het eveneens gedegradeerde De Graafschap is dan de tegenstander.

Opstelling FC Dordrecht: Tim Coremans, Sai van Wermeskerken, Mawouna Amevor, Erol Alkan, Bradley de Nooijer, Joris Kramer, Jordy Vleugels (31. Joël Thomas), Ricky van Haaren, Jafar Arias, Alvin Daniels, Alessio Da Cruz (49. Blake Thompson)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Djavan Anderson, Chiró N’Toko, Matthew Steenvoorden, Marvin Peersman, Erik Bakker, Sander van de Streek, Jamiro Monteiro (46. Jergé Hoefdraad), Ninos Gouriye (69. Xander Houtkoop), Michiel Hemmen (79. Martijn Barto), Raymond Gyasi

Scheidrechter: de heer R. (Reinold) Wiedemeijer

Gele kaarten: Erik Bakker, Djavan Anderson, Chiró N’Toko (SC Cambuur)

Rode kaart: Mawouna Amevor (2x geel)

Aantal toeschouwers: 1.742