058-2963300
SC Cambuur behaalt in Emmen belangrijke (uit)overwinning

SC Cambuur behaalt in Emmen belangrijke (uit)overwinning

18 november 2016, 22:41

In de voorgaande jaren vormden competitiewedstrijden tegen FC Groningen en sc Heerenveen de spreekwoordelijke kers op de taart. In deze Noordelijke derby’s steeg SC Cambuur vaak boven zichzelf uit, zeker in de thuiswedstrijden als het geel blauwe legioen zich als twaalfde man achter het elftal schaarde. Nu SC Veendam als betaald voetbalorganisatie is opgeheven is de wedstrijd tegen FC Emmen dit seizoen eigenlijk de enige (Noordelijke) derby die voor de Leeuwarders op de speelkalender staat. Duidelijk minder beladen, minder rivaliteit, eigenlijk een surrogaat derby. Dus vaak ook minder spanning. Al was daar bij het laatste treffen tussen beide ploegen in Emmen geen sprake van. Op maandagavond 22 april 2013 heerste er namelijk kampioenskoorts in Leeuwarden en omstreken. Gesteund door maar liefst 1.500 supporters won Cambuur destijds de wedstrijd uiteindelijk met 1-3, de afloop kennen we allemaal. Maar ook vanavond zat het uitvak weer stampvol met Cambuur supporters en zorgde de luidruchtige supportersschare voor de nodige sfeer in het stadion. Ook dit keer werden de supporters weer op hun wenken beloond, want na een doelpuntloze eerste helft schoot Gino Bosz vlak voor het verstrijken van de wedstrijd Cambuur naar een 0-1 eindoverwinning. Een overwinning die een eind maakte aan het geel blauwe ‘uitcomplex’ en bovendien zorgde voor het nodige zelfvertrouwen richting de komende weken.

Voortbordurend op de oefenwedstrijd tegen FC Groningen speelde Cambuur in de JENS Vesting in een 3-4-3 systeem. De keuze voor dit systeem zorgde er onder andere voor dat Tyrone Conraad voor het eerst zijn opwachting maakte in het door Sipke Hulshoff en Arne Slot gekozen basiselftal. Dit verdedigende systeem betekende niet dat Cambuur geen aanvallende intenties had. Integendeel, Cambuur was in de beginfase duidelijk de bovenliggende partij en kreeg via Xander Houtkoop op de linkerzijde volop gelegenheid om ten aanval te trekken. Het eerste echte gevaar kreeg Cambuur in de 18e minuut toen een schuiver van clubtopscoorder Sander van de Streek rakelings voorlangs ging. Een tegenvaller was het vroegtijdig uitvallen van Jamiro Monteiro die na een half uur geblesseerd uitviel en vervangen werd door Gino Bosz. Cambuur was in de 32e minuut nog het dichtstbij de openingstreffer, maar uit een fraai opgezette aanval raakte Tyrone Conraad onfortuinlijk de paal. In de fase tot aan de rust gebeurde er daarna weinig opvallends. Beide ploegen waren namelijk niet bereid om bijzonder grote risico’s te nemen, waardoor er bij rust een 0-0 tussenstand op het scorebord stond.

Na rust kwamen beide elftallen ongewijzigd het veld op. De Emmenaren kropen in de eerste minuten wat meer uit hun schulp. Beide teams hadden echter moeite elkaar te vinden en waren soms slordig in de passing. In de loop van de tweede helft namen de Leeuwarders toch weer het heft in handen en leken daarvoor beloond te worden. Een schot van Sander van de Streek in het zijnet, een vervaarlijk afstandsschot van Gino Bosz, een kopbal van Martijn Barto. Genoeg mogelijkheden, maar het bleef vooralsnog doelpuntloos. Er ontstond meer ruimtes op het veld, wat ook de amusementswaarde van de wedstrijd ten goede kwam. Een schitterend afstandsschot van Gino Bosz zorgde ervoor dat Cambuur in de 84e minuut toch aan de leiding kwam. Deze voorsprong werd niet meer uit handen gegeven en professioneel over de streep getrokken.

Over een week staat de thuiswedstrijd tegen NAC op de speelkalender. Een wedstrijd die er nog meer voor kan zorgen dat de Leeuwarders aansluiting vinden bij de subtop in de Jupiler League. Zeker in eigen huis moet dit tot de mogelijkheden behoren en kan Cambuur weer drie punten toevoegen aan het totaal.

Opstelling FC Emmen: Dennis Telgenkamp, Gersom Klok, Josimar Lima, Niels Fleuren (78. Nick Bakker), Tim Siekman, Frank Olijve, Oguzhan Türk (85. Viktor Maier), Youri Loen (66. Jurjan Mannes), Issa Kallon, Cas Peters, Rogier Krohne

Opstelling SC Cambuur: Harm Zeinstra, Jordy van Deelen, Robbert Schilder, Marvin Peersman, Erik Bakker, Xander Houtkoop (64. Chiró N’Toko), Sander van de Streek, Jamiro Monteiro (29. Gino Bosz), Tyrone Conraad (74. Michiel Hemmen), Jergé Hoefdraad, Martijn Barto

Scheidrechter: de heer M. (Martin) van den Kerkhof

Gele kaarten: Rogier Krohne, Issa Kallon, Gersom Klok, Oguzhan Türk, Frank Olijve (FC Emmen), Erik Bakker, Gino Bosz, Jordy van Deelen (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 3.710

Fotografie: www.dijksfotografie.com