058-2963300
SC Cambuur behaalt tumultueuze overwinning op Telstar

SC Cambuur behaalt tumultueuze overwinning op Telstar

18 augustus 2023, 23:07

Na het spektakelstuk in de seizoensopener tegen mededegradant FC Emmen een week geleden stond voor Sjors Ultee en zijn manschappen vanavond de eerste uitwedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen op het programma. Het 711 Stadion, gelegen op Sportpark Schoonenberg in Velsen-Zuid, vormde het toneel van de ontmoeting tussen Telstar en SC Cambuur. Ondanks het in de seizoensouverture getoonde enthousiasme en veerkracht was er voor de Leeuwarders alles aan gelegen om vanavond de eerste (uit)overwinning van het nog prille seizoen binnen te halen. ”De opbrengst van ons eigen veldspel moet toenemen. Dominant zijn is leuk, maar moet wel tot meer doelpunten leiden” aldus Ultee in zijn wekelijkse voorbespiegeling. Hij wees daarbij echter ook nadrukkelijk op het gevaar van de omschakeling. Zeker bij de tegenstander van vanavond: “Als er één ploeg goed is in de omschakeling dan is het Telstar wel. Daar moeten wij ons goed tegen wapenen.” De Witte Leeuwen met de vorig seizoen teruggekeerde Mike Snoei aan het roer, waren gebrand op herstel na de teleurstellende nederlaag in hun openingsduel tegen Jong PSV. De Velsenaren keerden maandagavond door een 1-0 nederlaag met nul punten uit Eindhoven huiswaarts. Bij de thuisploeg die het deze jaargang beter wil doen dan de negende plek van vorig seizoen geen Glynor Plet meer in de spits, maar het gevaarlijke duo Youssef El Kachati en Zakaria Eddahchouri. De beide spitsen speelden afgelopen seizoen nog bij Quick Boys en de Koninklijke HFC. Grootste mutatie binnen Telstar is misschien wel het vertrek van Pieter de Waard. Deze markante voorzitter nam na een periode van 17 jaar afscheid van de cultclub uit de Keuken Kampioen Divisie. Over de wedstrijd vanavond tussen Telstar en Cambuur zal nog lang worden nagepraat. Het had namelijk alles in zich: doelpunten, gele en rode kaarten, onderbrekingen, strijd en gelukkig uiteindelijk 3 punten die mee teruggaan naar Leeuwarden. De Leeuwarders wonnen namelijk in een tumultueus duel met 2-3 van de Witte Leeuwen.

Onze geel-blauwen moesten het deze avond stellen zonder de lichtgeblesseerde Léon Bergsma, waardoor Floris Smand zijn opwachting mocht maken in het basiselftal. Naast Smand verscheen ook Milan Smit aan de aftrap. Hij kreeg van trainer Sjors Ultee de voorkeur boven Roberts Uldrikis. Bij de Noord-Hollanders stonden dezelfde elf spelers als afgelopen maandag in het duel bij Jong PSV in de basis.

Gesteund door 140 meegereisde hondstrouwe supporters maakte Cambuur vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Teuben duidelijk wat de intenties van de Leeuwarders waren. Vol overgave op de aanval, hoog druk zetten en snel de score openen. Maar waar het spel zich aanvankelijk veelal op de helft van Telstar afspeelde, leek Zakaria Eddahchouri de thuisploeg tegen de verhoudingen aan de leiding te brengen. Op randje buitenspel mocht hij vrij uithalen, maar Yannick van Os had een prima redding in huis. Na pakweg 20 minuten kwam Cambuur dan toch verdiend aan de leiding. Floris Smand werd vastgehouden in het strafschopgebied, waarna Milan Smit vanaf elf meter de trekker overhaalde. Nadat de wedstrijd vanwege het gooien van bier op het veld enige tijd stil lag, trok de scheidsrechter na de hervatting de een na de andere kaart – zelfs beide trainers werden getrakteerd op een gele prent. Cambuur kwam door opnieuw een benutte strafschop van Milan Smit in de 34e minuut op 0-2. Deze strafschop kwam tot stand toen Remco Balk alleen op doelman Koeman jr. mocht afgaan en hij door Jorginho Soares in het strafschopgebied vanachter onderuit werd gehaald. Vlak voor rust kregen Remco Balk en Silvester van de Water uitgelezen kansen om de 0-3 te maken en daarmee de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Maar in beide gevallen greep de defensie van Telstar uitstekend in, waardoor beide ploegen de kleedkamers met een 0-2 ruststand op zochten.

Na de theepauze probeerde Mike Snoei door het inbrengen van 3 wissels de wedstrijd nieuw leven voor de gastheren in te blazen. Dat betaalde zich al vliegensvlug uit, want de ingevallen Quinten van den Heerik zorgde in de 46e minuut al voor de aansluitingstreffer. Zakaria Eddahchouri leek daarna de stand gelijk te trekken, maar zijn schot – na een prima actie van Jayden Turfkruier – ging rakelings voorlangs. Gelukkig zorgde Michael Breij 20 minuten voor tijd weer voor enige lucht bij Cambuur. Hij toonde opnieuw zijn klasse door een vrije trap schitterend binnen te schieten. Maar ook na dit doelpunt werd opnieuw de wedstrijd onderbroken, toen opnieuw bier op het veld belandde. Toch was de wedstrijd nog steeds niet beslist. Ook niet toen een wilde overtreding van Jayden Turfkruier op Michael Breij met rood werd bestraft. Want Zakaria Eddahchouri kopte even later kiezelhard de 2-3 binnen. Dit was gelukkig het slotakkoord van de wedstrijd, waardoor Cambuur de eerste overwinning van het seizoen 2023/2024 over de streep trok.

Na deze zwaar bevochten overwinning wacht over exact een week Jong Ajax in eigen huis. Tegen de jonge Amsterdammers heeft Cambuur het traditiegetrouw altijd lastig. De ploeg van Dave Vos die wordt geassisteerd door Urby Emanuelson en onze oud-speler Yuri Rose bulkt ook dit seizoen weer van het nodige talent. Maar met de hartstochtelijke steun van het Cambuur legioen is het zaak om de 3 punten aan het Cambuurplein te houden.

Opstelling Telstar: Ronald Koeman jr., Lassana Faye (46’ Mees Kaandorp), Thomas Oude Kotte, Jorginho Soares, Mitch Apau, Cain Seedorf (46’ Mohammed Tahiri), Tom Overtoom, Sebbe Augustijns (74’ Tim van de Loo), Jayden Turfkruier, Youssef El Kachati (46’ Quinten van den Heerik), Zakaria Eddahchouri

Opstelling SC Cambuur: Yanick van Osch, Alex Bangura, Marco Tol, Floris Smand, Jhondly van der Meer (61’ Gabi Caschili), Michael Breij, Fedde de Jong, Daniël van Kaam, Silvester van der Water (90’ Youns El Hilali) , Milan Smit (61’ Roberts Uldrikis), Remco Balk (83’ Wiebe Kooistra)

Scheidsrechter: de heer S. (Stan) Teuben

Gele kaarten: Youssef El Kachati, Mitch Apau, Sebbe Augustijns, Ronald Koeman jr., Mike Snoei, Jorginho Soares (Telstar), Milan Smit, Sjors Ultee, Daniël van Kaam en Youns El Hilali (SC Cambuur)

Rode kaart: Jayden Turfkruier (Telstar)

Aantal toeschouwers:

Scoreverloop:
19’ 0-1, Milan Smit (penalty)
35 0-2, Milan Smit (penalty)
47’ 1-2, Quinten van den Heerik
71’ 1-3, Michael Breij
79’ 2-3, Zakaria Eddahchouri

Foto: www.dijksmedia.nl