058-2963300
SC Cambuur behaalt verdiende overwinning op VVV-Venlo

4 oktober 2024, 22:22

De nare smaak wegspoelen van de belabberde nederlaag tegen FC Emmen. En drie punten aan het totaal bijschrijven. Dat stond het elftal van Henk de Jong eerder vanavond te doen op bezoek bij VVV-Venlo. In de Venlose Voetbal Vereniging troffen de Leeuwarders een club die vorig jaar in financieel zwaar weer verkeerde. Maar door succesvol een beroep te doen op de zogenoemde WHOA-procedure werd een groot gedeelte van de schulden kwijtgescholden. Desondanks zijn de financiële mogelijkheden en daarmee de sportieve verwachtingen van de Noord-Limburgers aanzienlijk teruggeschroefd. Hoofdtrainer John Lammers en ook hoofd scouting Marc van Hintum mikken echter nog steeds op deelname aan de Play-Offs. Voor Venlose doelpunten moet met name de dit seizoen van TOP Oss overgekomen Konstantinos Doumtsios zorgen. Hij hoopt in de voetsporen te treden van zijn roemruchte landgenoot Giorgos Giakoumakis die in het seizoen 2020/2021 met maar liefst 26 doelpunten Eredivisie-topscorer werd. Dat de Venlonaren ook dit seizoen over een behoorlijk elftal beschikken bleek afgelopen weekend wel. In de afgelopen speelronde verrasten de Limburgers namelijk door titelkandidaat FC Volendam in het eigen Kras Stadion met maar liefst 2-4 te verslaan. Cambuur was derhalve gewaarschuwd. Maar vanavond waren de Leeuwarders heer en meester en wonnen verdiend met 1-0 van VVV-Venlo. Met name in de eerste helft lieten de Leeuwarders een uitstekende indruk achter, maar ook over de gehele wedstrijd gezien was er maar één ploeg die recht had op de overwinning: SC Cambuur.

In het prachtig gelegen Covebo Stadion – De Koel stonden bij onze geel-blauwen een paar nieuwe namen op het wedstrijdformulier. Mark Diemers, Maikel Kieftenbeld en Michael de Leeuw vormden het ervaren middenrif. “Ik kies voor meer ervaring”, aldus Cambuur-trainer De Jong tijdens het perspraatje een dag voor de wedstrijd met VVV-Venlo. “De jonge jongens neem ik niks kwalijk, maar we moeten een resultaat halen en daar heb je misschien wat anders voor nodig.” Thomas Poll keerde terug op de linksachter, waardoor Tyrique Mercera op de rechtsback terug kwam. Jeremy van Mullem vormde met Bryant Nieling het centrum van de verdediging. Voorin ontbrak Jonathan Afolabi, waar Remco Balk in de spitspositie terecht kwam. Hij werd geflankeerd door Benjamin Pauwels en Matthias Nartey. Bij de thuisploeg had trainer John Lammers gekozen voor het credo never change a winning team, dus stonden dezelfde elf spelers aan de aftrap als afgelopen weekend tegen FC Volendam.

Cambuur zat er direct bovenop wat al vroeg in de wedstrijd resulteerde in een schietkans van Matthias Nartey. Helaas ging zijn inzet ruim voor langs. In de vijfde minuut zette Cambuur een prachtige aanval op. Via meerdere tussenstations, achtereenvolgens Mark Diemers, Benjamin Pauwels en Thomas Poll, kwam het eindstation Michael de Leeuw een teenlengte te kort om de voorzet van Poll binnen te glijden en daarmee Cambuur snel op voorsprong te brengen. De Leeuwarders lieten in de eerste helft een prima indruk achter. Eigenlijk had VVV-Venlo niets in te brengen. Met name Benjamin Pauwels liet het ene na het andere hoogstandje zien, maar de ultieme beloning bleef helaas lang achterwege. SC Cambuur was oppermachtig. Het was alleen wachten op een Leeuwarder treffer en deze leek er in de 39e minuut ook te komen. Remco Balk had een vrije doortocht richting het Venlose doel, had de bal voor het inschieten, maar de Sneker doelman Jan de Boer wist met een knappe redding Balk van scoren af te houden. Cambuur ging uiteindelijk toch met een meer dan welverdiende 1-0 voorsprong de rust in. Waar Mark Diemers eerst nog een strafschop miste, nadat Benjamin Pauwels in het Venlose strafschopgebied onderuit werd gehaald. Daar mikte Thomas Poll op de valreep van de eerste helft alsnog raak. De linksback schoot een afvallende hoekschop fraai binnen. 0-1: dit was tevens de ruststand.

Gesteund door 120 meegereisde SCC-ers kwamen twee ongewijzigde elftallen voor de tweede maal de lange trap van De Koel aflopen. Cambuur bleef heer en meester, maar VVV-Venlo begon zich meer en meer te roeren. Onze doelman Thijs Jansen moest een aantal malen ingrijpen, maar tot megakansen voor de thuisploeg leidde het allemaal niet. Maar vijf minuten voor tijd haalde Cambuur opgelucht adem toen de thuisploeg alsnog een grote kans op de gelijkmaker kreeg. Maar een geweldige save van Thijs Jansen voorkwam gelukkig dat de wedstrijd voor Cambuur in een sof eindigde. En dat was ook niet terecht geweest, want de Leeuwarders verdienden deze avond in de Koel niks minder dan drie punten.

Komend weekend is het weer tijd voor de Nations League. Dus dat betekent geen voetbal voor onze geel-blauwe brigade. Over twee weken is dan weer het Kooi Stadion het decor van onze eerstkomende wedstrijd, namelijk een thuisduel tegen FC Volendam. Na een jaar vol met (bestuurlijke) intriges uitmondend in een degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie willen de Wijdbroeken zo snel mogelijk weer op het hoogste niveau terugkeren. Met voorin het spitsenduo Henk Veerman en Robert Mühren behoort het Andere Oranje dit seizoen tot één van de (grote) lijst aan titelkandidaten. Ook SC Cambuur wil zich uiteindelijk mengen in de titelstrijd, dus dan is een overwinning op het FC Volendam van Rick Kruys, en hiermee de eerste zege in het eigen Kooi Stadion uitermate welkom.

Opstelling VVV-Venlo: Jan de Boer, Simon Janssen, Roel Janssen, Rick Ketting, Diego van Zutphen (62. Emmanuel Gyamfi), Elias Sierra, Tim Braem, Naïm Matoug (62.Yahcuroo Roemer), Max de Waal (72. Pepijn Doesburg), Martijn Berden (62 Lasse Wehmeyer), Konstantinos Doumtsios (81. Paul Pöpperl)

Opstelling SC Cambuur: Thijs Jansen, Thomas Poll, Jeremy van Mullem, Bryant Nieling, Tyrique Mercera, Maikel Kieftenbeld, Mark Diemers, Michael de Leeuw (72. Fedde de Jong), Benjamin Pauwels, Remco Balk (85. Steyn Popma), Matthias Nartey (66. Tony Rölke)

Scheidsrechter: Luuk Timmer

Gele kaarten: Maikel Kieftenbeld, Thomas Poll, Michael de Leeuw, Mark Diemers (SC Cambuur), Tim Braem, Jan de Boer, John Lammers, Simon Janssen (VVV-Venlo)

Aantal toeschouwers: 4.509