058-2963300

SC Cambuur behaalt ‘winstpunt’ in het GelreDome

16 augustus 2014, 23:17

Voor zover je mag spreken over een smetje op het onvergetelijke seizoen 2013/’14 dan waren dit de uitwedstrijden, of beter gezegd het gebrek aan uitoverwinningen. Iedereen met een geel blauw hart wil dit seizoen dan ook zo snel mogelijk afrekenen met dit ‘uitcomplex’. In het nog prille seizoen deed zich vanavond in het matig gevulde GelreDome de eerste mogelijkheid voor. Ondanks dat ook vanavond geen overwinning op vreemde bodem viel te noteren, voelde het uiteindelijk gelijkspel wel degelijk als een overwinning. Vitesse was namelijk deze avond in eigen huis de bovenliggende partij was, maar vergat het karwei definitief te klaren. En zo kon het gebeuren dat Cambuur op de valreep er toch nog een gelijkspel uitsleepte. Misschien niet verdiend, maar wie maalt daarom. Vorige week werd immers tegen FC Twente in de voorlaatste minuut een op het oog zekere thuisoverwinning uit handen gegeven.

Met kersverse aanwinst Vytautas Andriuškevičius (roepnaam Vytas) van quitte af aan in de basis begonnen de Leeuwarders aan de tweede competitiewedstrijd van het seizoen. Hoewel Peter Bosz vooraf had aangekondigd voor eigen publiek furieus van start te willen gaan, was het SC Cambuur dat in de 10e minuut brutaal de leiding nam. Via het uitgestoken been van Arnold Kruiswijk belandde een schot van Michiel Hemmen achter de verbouwereerde doelman Piet Velthuizen. 10 minuten later kreeg ook de thuisploeg op haar beurt een doelpunt ‘cadeau’. Een van richting veranderd schot van Zakaria Labyad betekende de 1-1. Hoewel er daarna sprake was van een levendig duel, Cambuur goed meevoetbalde en aan beide kanten kansen ontstonden, kwam Vitesse in de 38e minuut enigszins gelukkig op voorsprong. Zakaria Labyad mocht na een vermeende overtreding van Mohamed El Makrini op Valeri Qazaishvili vanaf 11 meter aanleggen en stuurde Leonard Nienhuis de verkeerde hoek in. 2:1 voor de thuisploeg.

In een ongewijzigde opstelling begonnen beide ploegen aan de tweede helft. Het bleef ook in de tweede helft een aantrekkelijk schouwspel, waarbij de manschappen van Henk de Jong het vertrouwen in een resultaat behielden. Met het inbrengen van Bob Schepers en Martijn Barto onderstreepte Cambuur de aanvallende intenties, maar Vitesse liet in deze fase de bal – met name via de bewegelijke huurling van Chelsea Bertrand Traore – gemakkelijk rondgaan en was de betere ploeg. Cambuur kon onvoldoende een vuist maken en behoudens een aantal afstandsschoten helaas niet echt gevaarlijk worden. Maar zolang Vitesse ‘vergat’ om definitief afstand te nemen van haar opponent, bleven de Leeuwarders in de wedstrijd. Leonard Nienhuis voorkwam in de eindfase met een aantal katachtige reddingen dat de Oekraïense invaller Denys Oliinyk de wedstrijd definitief in het slot gooide. En toen brak de 89e minuut aan. Cambuur kreeg een hoekschop en uit de rebound schoot Bartholomew Ogbeche overtuigend binnen. Vitesse drong nog even aan, maar Cambuur bleef fier overeind. Een trotse Henk de Jong vatte het gevoel dat bij iedereen binnen Cambuur leefde dan ook als volgt samen: “Dit punt voelt als een overwinning”.

De manschappen van Henk de Jong kunnen snel proberen om een ‘echte’ uitoverwinning te behalen. Vrijdagavond wacht namelijk alweer de volgende wedstrijd. In Almelo staat dan de wedstrijd tegen het Heracles van Jan de Jonge op het programma. De Almeloërs hebben zich dit seizoen met name verstrekt met ervaren en geroutineerde spelers, maar haalden eerder deze week ook nog Denni Avdic. De spits werd voor de rest van dit seizoen gehuurd van AZ. Ondanks deze versterkingen heeft Cambuur vorig seizoen in de tweestrijd in Almelo laten zien gelijkwaardig te zijn aan de Heraclieden. Pas in de voorlaatste minuut wist de thuisploeg destijds de gelijkmaker te produceren. Laten we hopen dat nu alle 3 punten mee terug gaan in de nieuwe spelersbus naar Leeuwarden.

Opstelling Vitesse: Piet Velthuizen, Wallace Oliveira dos Santos, Guram Kashia, Jan-Arie van der Heijden, Arnold Kruiswijk, Davy Pröpper, Marko Vejinovic, Kelvin Leerdam, Zakaria Labyad, Bertrand Traore (75. Denys Oliinyk), Valeri Qazaishvili (90. Abioloa Dauda)

Opstelling SC Cambuur: Leonard Nienhuis, Wout Droste, Lucas Bijker,  Etiënne Reijnen, Vytautas Andriuškevičius, Mohamed El Makrini, Albert Rusnák (81. Mart Dijkstra), Erik Bakker (64. Martijn Barto), Dejan Meleg (56. Bob Schepers), Michiel Hemmen, Bartholomew Ogbeche

Scheidsrechter: Eric Braamhaar

Gele kaarten: Davy Pröpper (Vitesse), Bartholomew Ogbeche, Lucas Bijker (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 13.597

Foto: www.dijksfotografie.com