058-2963300
SC Cambuur behaalt zwaarbevochten overwinning op Almere City FC

SC Cambuur behaalt zwaarbevochten overwinning op Almere City FC

14 februari 2020, 22:17

Op 29 maart 2013 beleefde Henk de Jong in Almere zijn debuut als hoofdtrainer van SC Cambuur. Hoewel de eerste wedstrijd onder zijn leiding met een 2-1 nederlaag de boeken inging, weet iedereen hoe daarna het seizoen verliep en uiteindelijk resulteerde in een waar en ongekend geel blauw voetbalsprookje. Een kleine 7 jaar later stonden de Leeuwarders wederom onder leiding van Henk de Jong in Almere aan de aftrap. De Flevolanders bevinden zich momenteel in de subtop van de Keuken Kampioen Divisie. Met spelers als Nick Venema, Ruud Boymans en Thomas Verheydt beschikt Ole Tobiasen over meer dan uitstekend spelersmateriaal en het was dan ook niet gek dat Almere City FC aan het begin van het seizoen als outsider voor de titel werd beschouwd. Maar ook de Almeerders konden de lijstaanvoerder van de Keuken Kampioen Divisie niet verrassen, want de ploeg van Henk de Jong behaalde op een lastig te bespelen grasmat een zwaarbevochten zege. Nadat het bij rust nog 0-0 stond, eindigde de wedstrijd uiteindelijk door een doelpunt van goudhaantje Giovanni Korte in 0-1.

Henk de Jong moest vanavond noodgedwongen een aantal mutaties in zijn basiselftal doorvoeren. Omdat Robin Maulun gisteren tijdens de afsluitende training een enkelblessure opliep stond Giovanni Korte vanaf in het vernieuwde Yanmar Stadion aan de aftrap. Aanvankelijk stond Mitchel Paulissen bij de eerste elf genoteerd, maar hij moest helaas in de warming up afhaken. Ragnar Oratmangoen zakte daardoor een linie terug en vormde met Michael Breij en Mees Hoedemakers het geel blauwe middenveld. Omdat rechtsachter Milan van Ewijk uit voorzorg op de bank werd gehouden keerde Doke Schmidt terug in de basis. Tegenover de afwezigheid van een aantal sterktehouders stond gelukkig de terugkomst van Issa Kallon. Ondanks de vele wisselingen aan de kant van de Leeuwarders speelde Cambuur zoals ze eigenlijk het gehele seizoen al spelen. Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Yannick van der Laan waren de Leeuwarders vaak langdurig in balbezit en zorgde het met afstandsschoten van Giovanni Korte, Michael Breij en Robert Mühren voor het nodige gevaar. Na bijna twintig minuten kreeg Jarchinio Antonia een dot van een kans toen de sluitpost van Almere City FC in de opbouw de bal pardoes bij de vleugelaanvaller inleverde. Hij vergat dit presentje uit te pakken, want hij schoof de bal naast het lege doel. De manschappen van Henk de Jong hadden in de eerste helft een overwicht, maar wisten dat niet in doelpunten uit te drukken. En doordat het achterin bij de Leeuwarders weer als een huis stond, brak de rust aan met een doelpuntloze stand.

Gesteund door het volle, geel-blauwe uitvak ging Cambuur na rust op zoek naar treffers. Maar het was de thuisploeg die in het begin met meer druk naar voren de Leeuwarders de duimschroeven aandraaide. Dit resulteerde in een grote kans voor Thomas Verheydt. De fysiek sterke goalgetter van de thuisploeg controleerde de bal in het zestienmetergebied en haalde uit. De bal leek vervolgens op een arm te komen, maar scheidsrechter Van der Laan wilde gelukkig niet aan een strafschop. De openingstreffer viel gelukkig aan de andere kant. Een splijtende pass van Ragnar Oratmangoen kwam bij Jarchinio Antonia, die hem panklaar lag voor Giovanni Korte. Die laatste wist wel raad hiermee en schoof de bal langs de kansloze Joshua Smits. Na deze welkome 0-1 voerde de thuisploeg de druk verder op en probeerde het met het inbrengen van Niek Vossebelt, Torino Hunte en Ruud Boymans op gelijke hoogte te komen. Cambuur moest terug, maar gaf geen krimp. Kansen kop de gelijkmaker kregen de Almeerders wel, maar Sonny Stevens stond ook deze avond weer een meer dan prima pot te keepen. Almere City FC ging steeds meer va banque spelen, waarbij aan de andere kant Cambuur uit een spaarzame uitval hoopte de wedstrijd in het slot te gooien en uit te spelen. Met het naderen van het einde van de wedstrijd kwam de koploper van de Keuken Kampioen Divisie steeds meer in de verdrukking en leek de overwinning vlak voor tijd alsnog uit handen te geven. Maar gelukkig schoot Thomas Verheydt in vrijstaande positie de bal langs het doel van Sonny Stevens. Ook in de zes minuten blessuretijd werd er niet meer gescoord, waardoor Cambuur moegestreden en voldaan de overwinning uitgebreid met haar meegereisde supporters ging vieren.

Na dit uitduel wacht voor de mannen van Henk de Jong een thuistreffen tegen Roda JC. Bij de geplaagde koempel club uit Limburg is het al jaren onrustig. Dit zorgde recent ervoor dat trainer Jean-Paul de Jong na een dienstverband van ruim een half jaar op non-actief werd gezet. Hoewel de Kerkradenaars zich momenteel in de onderste regionen van de Keuken Kampioen terugvinden zal de wedstrijd waarschijnlijk geen makkie worden. Roda JC blijft te allen tijde een niet te onderschatten ploeg, maar met steun van de Twaalfde Man in een volgepakt Cambuur stadion moet het mogelijk zijn om de drie punten in Leeuwarden te houden.

Opstelling Almere City FC: Joshua Smits, Faris Hammouti, Damon Mirani, Radinio Balker, Amir Absalem, Anwar Bensabouh, Anass Ahannach (73. Torino Hunte (82. Ruud Boymans)), Youri Loen, Mees Kaandorp (70. Niek Vossebelt), Thomas Verheydt, Nick Venema

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Doke Schmidt, Calvin Mac-Intosch, Erik Schouten, David Sambissa, Mees Hoedemakers, Michael Breij, Ragnar Oratmangoen (79. Milan van Ewijk), Giovanni Korte (63. Issa Kallon), Robert Mühren, Jarchinio Antonia (83. Kellian van der Kaap)

Scheidsrechter: de heer J. (Jannick) van der Laan

Gele kaarten: Thomas Verheydt, Ruud Boymans, Radinio Balker, Youri Loen (Almere City FC), Issa Kallon (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 2.840

Foto: www.cambuurimages.nl