058-2963300
SC Cambuur behoudt zicht op Play-Offs

SC Cambuur behoudt zicht op Play-Offs

2 april 2018, 17:17

Pasen wordt ook wel het feest van de wederopstanding of verrijzenis uit de dood genoemd. Het gaat wat ver om de actuele stand van zaken rondom SC Cambuur met dit religieuze festijn te vergelijken, maar er was voor de manschappen van René Hake er alles aan gelegen om tijdens dit paasweekend met een vrijdag- en maandagronde zes punten binnen te slepen. De race om de Play-Offs in de Jupiler League nadert immers zijn climax en dan telde vanmiddag eigenlijk na de jammerlijke puntendeling tegen FC Volendam alleen voor Cambuur een driepunter. Maar dat gold ook voor FC Eindhoven dat na de stunt tegen koploper N.E.C. ook nadrukkelijk aan de druk bezette poort voor een Play-Off ticket rammelt. Om in het spoor te blijven en zicht te behouden op verlenging van de reguliere competitie was René Hake gisteren in zijn voorbeschouwing duidelijk: ‘Winnen morgen, linksom of rechtsom’. En dat gebeurde gelukkig ook toen Daniel Crowley vlak voor tijd uit een vrije trap de winnende treffer schitterend binnen schoot, waardoor de Leeuwarders met een 3-2 overwinning aan de haal gingen. Bovendien zetten de Leeuwarders hiermee een belangrijke stap richting plaatsing voor de Play-Offs.

Het aanvangstijdstip en de scheidsrechter in de persoon van Bas Nijhuis brachten herinneringen terug aan recent vervlogen tijden waarin Cambuur op de hoogste trede van het Nederlandse voetbal actief was. Vanmiddag betrof het echter een wedstrijd in de Jupiler League tussen twee concurrenten die willen meedingen naar plekken in de Play-Offs. De thuisploeg deed dat weer met de in de hoofdmacht teruggekeerde Matthew Steenvoorden. Ook maakte Cody Claver zijn debuut, doordat Sai van Wermeskerken en Daniel Crowley te laat op de club aanwezig waren. Bij de Eindhovenaren maakte topscoorder Mart Lieder zijn rentree nadat hij in de laatste wedstrijd disciplinair was geschorst. De Leeuwarders begonnen scherp aan het duel en middenvelder Mathias Schils schoot in de negende minuut rakelings naast. Maar ook de Blauw-witten uit de Lichtstad kregen via goalgetter Mart Lieder een uitgelezen mogelijkheid, maar hij schoot even later bovenop de vuisten van Erik Cummins. Het spel golfde in de eerste helft op en neer en op het half uur had Elton Kabangu de 0-1 op zijn hoofd, maar tot verbazing van iedereen ging zijn kopbal via de grond over het doel. De gasten trokken gaandeweg de eerste helft het duel steeds meer naar zich toe, maar vergaten om de trekker over te halen. Vlak voor rust gebeurde dat wel toen Mart Lieder uit een hoekschop de ban brak en koppend de Eindhovenaren op een meer dan verdiende 0-1 voorsprong zette.

Na de pauze moest een dubbele wissel voor de ommekeer zorgen. Daniel Crowley en Sai van Wermeskerken kwamen erin, terwijl Alvin Daniels en Cody Claver in de kleedkamer achterbleven. De wisselingen hadden snel effect, want Martijn Barto schoot al in de 48e minuut de 1-1 binnen. Prima voorbereidend werk van Daan Boerlage en Xander Houtkoop ging hieraan vooraf. De wedstrijd stond volledig op zijn kop toen Martijn Barto drie minuten later wederom op aangeven van Xander Houtkoop de 2-1 binnenschoot. Dit keer stond Robbert Schilder aan de basis die Xander Houtkoop met een fraaie pass de diepte in stuurde. Net als afgelopen vrijdag lukte het Cambuur niet om een 2-1 voorsprong te behouden, want in de 81e minuut kwam FC Eindhoven langszij door Mart Lieder die enigszins gelukkig de gelijkmaker mocht binnenschieten. En terwijl het hele stadion baalde van een ogenschijnlijk weer op hand zijnde puntendeling bleek huurling Daniel Crowley van grote waarde te zijn. Zijn vrije trap was goed voor de bevrijdende 3-2 overwinning en zorgde voor enorme blijdschap bij de Twaalfde man.

In de weken van de waarheid speelt Cambuur ook komende vrijdag weer een belangrijke wedstrijd. De Leeuwarders gaan op bezoek bij FC Den Bosch dat na vanmiddag met 1 punt meer dan de mannen van René Hake op de negende plaats staat en dus op dit moment betere papieren heeft dan ons eigen club. Maar een overwinning op de Bosschenaren kan de hoop op een plaatsing voor de Play-Offs weer een boost geven.

Opstelling SC Cambuur: Erik Cummins, Cody Klaver (46. Sai van Wermeskerken), Robbert Schilder, Matthew Steenvoorden, Xander Houtkoop, Ricardo Kip, Mathias Schils, Daan Boerlage, Kevin van Kippersluis (76. Issa Kallon), Martijn Barto, Alvin Daniels (46. Daniel Crowley)

Opstelling FC Eindhoven: Thomas Hooyberghs, Rodney Klooster, Sebastiaan de Vilde, Hervé Matthys, Jellert van Landschoot, Rochdi Achenteh, Branco van den Boomen (87. Thomas Horsten), Tibeau Swinnen (76. Dennis van Vaerenbergh), Tibo van de Velde (61. Kyle de Silva), Mart Lieder, Elton Kabangu

Scheidsrechter: de heer B. (Bas) Nijhuis

Gele kaarten: Kevin van Kippersluis (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 7.796

Foto: www.dijksfotografie.nl