058-2963300
SC Cambuur bekroont recordseizoen met overwinning op NAC Breda

SC Cambuur bekroont recordseizoen met overwinning op NAC Breda

12 mei 2021, 23:01

92 punten, 109 doelpunten en een positief doelsaldo van plus 73.

Het zijn cijfers voor de eeuwigheid en cijfers die misschien wel nooit meer verbroken gaan worden door een elftal in het geel-blauw. Het seizoen 2020/2021 zit er op en voor SC Cambuur was het niets minder dan een historisch seizoen. Als een schrijver wiens meesterwerk vlak voor voltooiing in de open haard werd gegooid moest SC Cambuur opnieuw beginnen en het boek dat dit seizoen werd geschreven was nog mooier, nog beter en nog indrukwekkender dan het vorige. SC Cambuur gaat naar de Eredivisie en daar kan niemand nog wat aan doen. Het laatste hoofdstuk deed recht aan het meesterwerk van De Jong en zijn staf, want SC Cambuur knokte zich na een 0-2 achterstand terug naar een keurige 3-2 overwinning op NAC Breda.

In de sterkste formatie, maar zonder de geschorste Issa Kallon, begonnen de geel-blauwen aan de laatste toegift van het seizoen tegen NAC Breda, dat nog wel degelijk wat had om voor te spelen. Wat heet, in theorie maakten de manschappen van Maurice Steijn zelfs nog kans op directe promotie. Om dat doel te bereiken moest het wel zelf winnen en was het afhankelijk van de drie ploegen daarboven.

Het was niet direct af te lezen aan het spel van de bezoekers, want bij balbezit van SC Cambuur maakten ze het veld extreem klein om vervolgens uit de omschakeling proberen toe te slaan. Dat lukte wonderwel ook nog toen NAC counterde over de rechterkant en Van Hooijdonk van dichtbij het eindstation was.

Kreeg SC Cambuur dan helemaal geen kansen in het eerste bedrijf? Wel degelijk, maar Hoedemakers, Mühren en Korte waren ongelukkig in de afronding, al zag die laatste een treffer worden afgekeurd vanwege buitenspel. Het maakte de aanval zelf niet minder fraai, die via meerdere schijven uitkwam bij Michael Breij, die op zijn beurt met een piekfijne diepe voorzet Korte bediende.

Desalniettemin geen treffers aan geel-blauwe zijde en dat moest na rust dus anders. De Jong bracht Doodeman in de ploeg en niet veel later kwamen ook Sambissa en Paulissen binnen de ploeg. Het was de wisselende hand van De Jong die uiteindelijk het verschil zou maken, maar eerst moest SC Cambuur nog en tegentreffer incasseren. Het was Kaj de Rooij die opnieuw uit een counter vrij door mocht op Stevens en niet faalde.

Het was het startsein voor de geel-blauwe kampioenen om een tandje bij te zetten en dat wierp al snel zijn vruchten af. Een karrevracht aan kansen volgde, waarbij Nick Olij zijn klasse nog maar eens liet zien, maar ook hij moest het antwoord schuldig blijven toen Mühren ontsnapte aan buitenspel en de bal breed legde aan Mitchel Paulissen. Die kon haast niet missen en zo was de spanning terug in de wedstrijd.

Die spanning zou blijven tot het eind, maar die voorsprong van NAC Breda niet. De man met dat waanzinnige moyenne was nog niet helemaal tevreden met zijn productie en dat hebben ze bij NAC geweten. Eerst promoveerde hij een inzet van Paulissen tot een doelpunt door de bal in de hoek te plaatsen en twee later zou het nog mooier worden. Een héérlijke actie van Robin Maulun, die met een fraaie beweging twee man uitspeelde, en dito pass afleverde en met heel veel gevoel stuurde de topscoorder die bal in de hoek. Het was 3-2, de kampioen liet even zien waarom het de terechte kampioen is, en de 29e overwinning van het seizoen zat in de tas. We vergeten dan bijna dat deze driepunter ook nog eens de vierde periode opleverde en daarmee kan het derde Bronzen Schild van het seizoen op de schoorsteenmantel worden gezet. Wat een weelde.

De selectie en staf trainen nog een dikke week door en gaan dan genieten van een welverdiende vakantie. Vanaf naar verwachting eind juni zal de voorbereiding op een nieuw avontuur in de Eredivisie vervolgens begonnen. Maar eerst de batterijen weer opladen en nog even nagenieten.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch (80’ Pouwels), Schouten (C), Bangura; Hoedemakers (68’ Ter Heide), Breij (55’ Paulissen), Maulun; Antonia (55’ Sambissa), Mühren en Korte (46’ Doodeman)

Opstelling NAC Breda: Olij; Schouten, Adilehou (73’ Maria), Malone (C), Hendriks; Fiorini, Haye, El Allouchi (82’ Rösler); Azarkan (74’ DJ Buffonge), Van Hooijdonk en De Rooij (74’ Venema)

Scheidsrechter: Joey Kooij

Scoreverloop:
36’ 0-1, Van Hooijdonk
50’ 0-2, De Rooij
68’ 1-2, Paulissen
83’ 2-2, Mühren
85’ 3-2, Mühren

Gele kaarten: El Allouchi (NAC Breda), Breij en Hoedemakers

Rode kaart: R. Schouten (twee keer geel, NAC Breda)

Foto: www.dijksmedia.nl