058-2963300
SC Cambuur beleeft heerlijke middag op Het Kasteel

SC Cambuur beleeft heerlijke middag op Het Kasteel

26 september 2021, 14:59

Het is een drukke week voor Henk de Jong en consorten: in een tijdsbestek van negen dagen maar liefst drie wedstrijden spelen. Na het pak slaag in de Johan Cruijff Arena en de knappe overwinning op Heracles Almelo stond vandaag de lunchwedstrijd tegen Sparta Rotterdam op de agenda. De Kasteelheren zijn op eigen terrein al acht duels oprij ongeslagen en bewezen vorig jaar met een achtste plaats over een uitstekende selectie te beschikken. Op Spangen is de spelersgroep op een enkele wijziging na bijna hetzelfde gebleven. “Sparta is een ploeg met veel individuele kwaliteiten in de as van het veld en een ploeg die een wedstrijd binnen luttele momenten kunnen beslissen. Daarbij komt dat Henk Fraser een prima trainer is die zijn zaken altijd goed voor elkaar heeft. Het wordt wederom een interessante en uitdagende wedstrijd voor ons”, aldus trainer De Jong in zijn perspraatje in aanloop naar deze wedstrijd. De Leeuwarders bewezen vanmiddag ook uitduels op het hoogste niveau in winst om te kunnen zetten. Cambuur was vanmiddag uitermate effectief in het benutten van kansen en gaf hiermee de sterke start van het seizoen een passend vervolg met de vierde zege in zeven duels. In Rotterdam-West werd Sparta Rotterdam namelijk met 0-4 aan de kant geschoven. De Leeuwarders nestelden zich hiermee stevig in het linkerrijtje en klommen hierdoor voorlopig naar de zesde plek op de ranglijst.

Enig vraagteken bij de Leeuwarders vooraf was het al dan niet mee kunnen spelen van Marco Tol. De centrale verdediger werd gelukkig voldoende fit bevonden, waardoor hij samen met Calvin Mac-Intosch het centrale verdedigingsduo vormde. Henk de Jong moest het nog wel zonder Erik Schouten stellen, maar verwelkomde Maxim Gullit terug. Tot slot verving Mitchel Paulissen de lichtgeblesseerde Jamie Jacobs. Henk Fraser, naast hoofdtrainer eveneens assistent-bondscoach, kon geen beroep doen op Tom Beugelsdijk. Bovendien was er bij de thuisploeg een plek voor het talent Emanuel Emegha in het startende elftal ingeruimd.

Nadat de Sparta Marsch, het prachtige lied van de thuisploeg, had geklonken en onder heerlijke nazomerse omstandigheden het eerste fluitsignaal had geklonken, viel na tien minuten de eerste serieuze kans van de wedstrijd te noteren. Lennart Thy, de Duitse spits van Sparta Rotterdam, probeerde uit de draai binnen te schieten, maar zijn schot werd door de geel-blauwe defensie geblokt. Luid toegezogen door 348 meegereisde Cambuur-supporters konden de Leeuwarders daar aanvallend in het eerste kwartier weinig tegenover stellen. Het eerste half uur van de wedstrijd was allesbehalve een spektakelstuk. Aan weerskanten veel onnauwkeurige passes, onnodig balverlies, nauwelijks uitgespeelde kansen en als gevolg daarvan hadden de beide doelmannen aanvankelijk weinig te doen. Terwijl de Spartanen uit een individuele bevlieging van Emanuel Emegha de score leken te openen, was het juist in de 36e minuut aan de andere kant van het veld wel raak. Uit een leep lobje van Issa Kallon werd Alex Bangura gelanceerd die vervolgens Cambuur op een 0-1 voorsprong zette. Een heerlijke opsteker in een niet bijster boeiende eerste helft, waardoor de geel-blauwen met een 0-1 ruststand aan de thee gingen.

Na de pauze verving Sven Mijnans de teleurstellende Vito van Crooij. Zoals viel te verwachten ging de oudste club uit het Nederlands betaalde voetbal met de nodige drang op zoek naar de gelijkmaker. Cambuur mocht daarbij van geluk spreken dat vlak na rust de levensgevaarlijke Emegha Bryan Smeets niet wist te bereiken, anders had de middenvelder een vrije doorgang naar het Leeuwarder doel. Doke Schmidt zorgde voor een meer dan verdienstelijke interceptie. In offensief opzicht was Cambuur niet bij machte om gevaarlijk te worden, maar toch werd na twintig minuten in het tweede bedrijf de voorsprong verdubbeld. Marco Tol bracht de razendsnelle Issa Kallon in stelling, die de bal beheerst langs Maduka Okoye schoot. Het mag een wondertje heten dat Sparta vlot daarna niet de aansluitingstreffer op het scorebord zette. Emanuel Emegha, verreweg de beste man bij de thuisploeg schoot namelijk tegen de paal aan. Uit een vlijmscherpe counter scoorde Man of the Match Issa Kallon zijn tweede treffer van de middag en maakte aan alle onzekerheid een einde. Diep in blessuretijd bepaalde Tom Boere de eindstand op 0-4, waardoor iedereen met een geel-blauw hart al met al een fantastische middag beleefde.

Volgende week zondag komen de mannen van AZ naar het Cambuurplein. Een op voorhand al bijzondere wedstrijd, want door de onlangs afgekondigde coronaversoepelingen zal ons eigen stadion eindelijk sinds lange tijd weer helemaal uitverkocht zijn. De Alkmaarders, de nummer drie van vorig seizoen, kennen een meer dan tegenvallende competitiestart en bivakkeren tot op heden onderin het rechterrijtje van de Eredivisie. Ondanks de verkoop van een flink aantal sterkhouders mag er toch meer verwacht worden van Pascal Jansen en zijn Noord-Hollandse equipe. Laten we ervoor zorgen dat onder aanvoering van een kolkend Cambuur Stadion de vierde thuisoverwinning op rij wordt behaald en de gewenste drie punten zondag in Leeuwarden blijven.

Opstelling Sparta Rotterdam: Maduka Okoye, Dirk Abels (75. Laurent Jans), Bart Vriends, Michaël Heylen (75.Mario Engels), Aaron Meijers, Mohammed Osman, Adil Auassar, Bryan Smeets, Vito van Crooij (46. Sven Mijnans), Emanuel Emegha en Lennart Thy (60. Kenzo Goudmijn)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Alex Bangura (77. David Sambissa), Marco Tol (77. Jhondly van der Meer), Calvin Mac-Intosch, Doke Schmidt (72. Jasper ter Heide), Robin Maulun, Mees Hoedemakers, Michael Breij, Mitchel Paulissen (72. Tamás Kiss), Tom Boere en Issa Kallon

Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof

Scoreverloop:
’36 0-1, Alex Bangura
’64 0-2, Issa Kallon
’75 0-3, Issa Kallon
’90+5 0-4, Tom Boere

Gele kaarten: Maduka Okoye (Sparta Rotterdam), Alex Bangura, Calvin Mac-Intosch en Michael Breij (SC Cambuur)

Rode kaart: Aaron Meijers (Sparta Rotterdam)

Foto: www.dijksmedia.nl