058-2963300
SC Cambuur beleeft horrormiddag op Woudestein

SC Cambuur beleeft horrormiddag op Woudestein

19 maart 2023, 16:55

Terwijl vanmiddag om klokslag half drie Ajax en Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA aftrapten voor wat een cruciaal duel in de titelstrijd kon worden, daar werd tachtig kilometer verderop in Rotterdam ook een wedstrijd van de waarheid gespeeld. Inzet van het treffen tussen Excelsior en Cambuur was op het voormalige Stadion Woudestein niet het kampioenschap, maar behoud van de Eredivisiestatus. Beide clubs verkeren in hoge nood, waarbij de Kralingers tot vandaag vier punten meer hadden verzameld dan onze geel-blauwen.  Cambuur wist dus wat het te doen stond: winnen. In het wekelijkse perspraatje was hoofdtrainer Ultee daar ook volstrekt duidelijk over: “In eerste instantie is het gewoon een wedstrijd om drie punten, al weten we natuurlijk dat de belangen ontzettend groot zijn, ook met het treffen tegen FC Emmen in eigen huis op komst. Wat dat betreft telt er maar één ding dit weekend en dat is winnen.” In het duel waarin de belangen voor beide teams enorm waren, liep Cambuur in de strijd om lijfsbehoud tegen een ongekend harde zeperd aan. De Leeuwarders zakten in de eerste helft volledig door de ondergrens en keken bij rust al tegen een schier uitzichtloze 4-0 achterstand aan. Na rust resulteerde een vroege treffer van Alex Bangura voor de spreekwoordelijke eretreffer, maar verder kwam de ploeg van Ultee niet. Met deze 4-1 nederlaag bewijzen onze geel-blauwen zichzelf een barslechte dienst in de strijd om lijfsbehoud op het hoogste niveau.

Bij de gastheren stond Sven Nieuwpoort in het basiselftal. De verdediger stond twee seizoenen in Leeuwarden onder contract, waarin hij in 14 wedstrijden in actie kwam. Ook kon Dijkhuizen weer een beroep doen op Marouan Azarkan. De huurling van Feyenoord was in het thuisduel een ware plaag voor onze geel-blauwen en scoorde in Leeuwarden zijn eerste Eredivisiedoelpunt. Bij Cambuur ontbrak de geschorste Doke Schmidt. Sai van Wermeskerken was in het Van Donge & De Roo Stadion zijn logische vervanger. Het was begrijpelijk dat onze hoofdtrainer verder geen wijzigingen in de startende elf had doorgevoerd. De namen van Michael Breij, Marco Tol en Ben Rienstra stonden vanmiddag gelukkig ook weer op het wedstrijdformulier.

Gesteund door een vol uitvak SCC’ers leek Cambuur al vroeg in de wedstrijd op voorsprong te komen. Want uit een voorzet van Mimoun Mahi dacht Bjørn Johnsen de openingstreffer binnen te koppen. Maar Excelsior doelman Stijn van Gassel stond op de juiste plek en kon de bal eenvoudig tegen houden. Waar Cambuur dus de score had moeten openen, daar keken de Leeuwarders een half uur later tegen maar liefst een 4-0 achterstand aan. Het eerste doelpunt vloeide voort uit een foutieve inspeelpass van Robbin Ruiter, waarna Kenzo Goudmijn de bal eenvoudig in de linkerhoek binnen schoot. Exemplarisch voor deze dramatische eerste helft was de elfde minuut toen Léon Bergsma de bal knullig achter zijn eigen doelman werkte. Doelpunten van Siebe Horemans en Nikolas Agrafiotis zorgden ervoor dat de Leeuwarders met een uitermate pijnlijke 4-0 ruststand de kleedkamer opzochten.

Met een driedubbele wissel gingen de manschappen van Ultee met het nodige opportunisme op zoek naar eerherstel. Dat leidde al vlot tot een doelpunt van Alex Bangura. Onze aanvoerder liet op aangeven van de ingevallen Robin Maulun de 4-1 aantekenen. Cambuur putte enige hoop uit deze treffer, probeerde met hoge ballen op het duo Uldrikis/Johnsen nog dichterbij te komen, maar slaagde daar uiteindelijk niet in. Cambuur kwam zelfs nog goed weg toen Nikolas Agrafiotis namens Excelsior een kwartier voor tijd een strafschop hoog over schoot.

Na de interlandbreak is het over twee weken tijd voor revanche in een o zo belangrijke wedstrijd voor Ultee en zijn manschappen. Op zaterdagavond 1 april komt namelijk naaste concurrent FC Emmen naar Leeuwarden toe. In een inmiddels al volledig uitverkocht stadion geldt helemaal na vanmiddag dat winst in deze tweestrijd het enige is wat dan telt.

Opstelling Excelsior Rotterdam: Stijn van Gassel, Siebe Horemans, Redouan El Yaakoubi, Sven Nieuwpoort (60. Serano Seymor), Arthur Zagre, Peer Koopmeinders (60. Nathangelo Markelo), Kenzo Goudmijn, Julian Baas, Lazaros Lamprou (69. Couhaib Driouech), Marouan Azarkan (69. Noah Naujoks), Nikolas Agrafiotis (78. Reda Kharchouch)

Opstelling SC Cambuur: Robbin Ruiter, Alex Bangura, Léon Bergsma (24. Calvin Mac-Intosch), Floris Smand (46. Jamie Jacobs), Sai van Wermeskerken, Mitchel Paulissen (46. Robin Maulun), Daniël van Kaam, Navarone Foor (83. Michael Breij), Mimoun Mahi (24. Mees Hoedemakers), Bjørn Johnsen, Remco Balk (46. Roberts Uldrikis)

Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Gele kaarten: Nathangelo Markelo (Excelsior Rotterdam)

Scoreverloop:
‘6 1-0, Kenzo Goudmijn
’11 2-0, Leon Bergsma (e.d.)
’20 3-0, Siebe Horemans
’34 4-0, Nikolas Agrafiotis
’51 4-1, Alex Bangura

Aantal toeschouwers: 

Foto: www.dijksmedia.nl