058-2963300
SC Cambuur beleeft inktzwarte avond in Waalwijk

SC Cambuur beleeft inktzwarte avond in Waalwijk

17 september 2022, 22:34

Na het teleurstellend treffen tegen FC Groningen was het voor Henk de Jong en consorten vanavond zaak om tegen RKC Waalwijk een goede reactie te laten zien. De Waalwijkers die voor het tweede seizoen op rij onder leiding staan van de Drent Joseph Oosting proberen ook dit seizoen weer met minimale middelen zich in de Eredivisie te handhaven. Vergelijkbaar met de situatie aan het Cambuurplein, dus al met al stond er deze avond een belangrijk duel tegen een directe concurrent van SC Cambuur op de rol. Dat de Rooms Katholieke Combinatie Waalwijk tot op heden prima voor de dag komt, blijkt niet alleen uit het tot op heden zestal verzamelde punten, maar wellicht nog meer door de prestaties tegen PSV en in Feyenoord. In beide wedstrijden werd op het nippertje verloren en ook in beide gevallen nog door een strafschop. Met name de aan de Eindhovense grootmacht in blessuretijd gegeven strafschop deed deze week het nodige stof opwaaien. Hoewel de ploeg van Joseph Oosting dus in het Philips Stadion met lege handen achterbleef, toonde deze Brabantse clash opnieuw aan dat van onderschatting van de Waalwijkse ploeg absoluut geen sprake mag zijn. Met spelers als Pelle Clement, Vurnon Anita, Florian Jozefzoon en Michiel Kramer beschikken de Brabanders bovendien over de nodige routine.

Dat de stemming in het Leeuwarder kamp op dit moment niet optimaal is, mag ook duidelijk zijn. Met name de geringe doelpuntenproductie baart toch enige zorgen bij de geel-blauwe Twaalfde man. Henk de Jong had in het verre Brabant zijn formatie op vier plekken gewijzigd. Zo raakte Remco Balk zijn basisplek kwijt aan Felix Mambimbi en keerde Jamie Jacobs na zijn schorsing terug in de startopstelling. Ook Roberts Uldrikis ontbrak vanavond. Hij werd vervangen door Tom Boere. Tegenover de afwezigheid van de Letse reus stond gelukkig de terugkeer van Léon Bergsma. De Jong gaf daarover gisteren in zijn voorbeschouwing tekst en uitleg over: “Het is goed nieuws dat Léon Bergsma er morgen weer bij is. Daarnaast keert Jamie Jacobs terug van zijn twee duels schorsing. We willen namelijk toewerken naar zoveel mogelijk vastigheden in het elftal.” Ondanks alle goede bedoelingen vooraf beleefde Cambuur vanavond in het Mandemakers Stadion een vreselijke avond. De ploeg van Henk de Jong speelde bijna de gehele wedstrijd in ondertal, hield lang stand, maar ging uiteindelijk toch met een 5-1  nederlaag van het veld af.

Gesteund door 314 geel-blauwe supporters in het uitvak werd er onder regenachtige omstandigheden afgetrapt. Na een levendige openingsfase moesten de Leeuwarders al vroeg in de wedstrijd met een man minder door. Mees Hoedemakers kreeg de rode kaart na een te felle inzet op de Spaanse huurling Julen Lobete. Henk de Jong greep onmiddellijk in door Daniël van Kaam in te brengen. Felix Mambimbi was hiervan kind van de rekening. Hoewel de thuisploeg alles op alles zetten om rap de overtalsituatie uit te buiten, viel de openingstreffer aan de andere kant. Jamie Jacobs haalde na een fraaie aanval over de linkerflank uiteindelijk de trekker over. Daarna deden de Waalwijkers er alles aan om de Leeuwarder defensie aan het wankelen te brengen. Al op het half uur werd de achterstand weggepoets. Na ingreep van de VAR besloot scheidsrechter Van der Eijk de thuisploeg een penalty te geven die feilloos door Michiel Kramer werd verzilverd. Voorafgaand aan deze penalty werd ook trainer Henk de Jong naar de tribune verwezen. En in een tumultueuze eerste helft kreeg Alex Bangura, wederom na ingrijpen van de VAR, op slag van rust ook een rode kaart, waardoor het voor Cambuur een schier onmogelijke opgave werd om een resultaat te behalen. Onze Portugese sluitpost wist zich in het slotfase van de eerste helft met een aantal fraaie reddingen te onderscheiden, waardoor er voor rust niet meer werd gescoord.

Na de onderbreking wachtte het Leeuwarder negental de loodzware taak om overeind te blijven. Met nieuwe verse krachten in de namen van David Sambissa en Michael Breij slaagde Cambuur er op bewonderenswaardige wijze lange tijd in om de thuisploeg van scoren af te houden, maar een kwartier voor tijd was het dan toch raak. Het was een eigen doelpunt van Marco Tol die voor opluchting aan Waalwijkse zijde zorgde. De gastheren leken daarmee de aanzet te geven tot een monsterscore. En die score kwam er uiteindelijk ook, want door doelpunten van Zakaria Bakkali, IIliass Bel Hassani en opnieuw Michiel Kramer liep RKC Waalwijk uiteindelijk uit naar een 5-1 einduitslag.

Vanwege interland voetbal vinden er komend weekend geen wedstrijden plaats in de Eredivisie. De week erop in het eerste weekend van oktober ontvangen we aan het Cambuurplein de miljoenenploeg van Ruud van Nistelrooij. Ondanks het winnen van de Johan Cruijff schaal verloopt het seizoen voor PSV nog niet crescendo. De ploeg werd uitgeschakeld in de o zo belangrijke voorronde Champions League en ook in de competitie werd al enige averij opgelopen. Aan Henk de Jong en zijn manschappen zich van deze avond te revancheren en eindelijk een keer een wedstrijd tegen een ploeg uit de traditionele top 3 winnend af te sluiten en hiermee ook de eerste thuisoverwinning van het seizoen te behalen.

Opstelling RKC Waalwijk: Etienne Vaessen, Thierry Lutonda (’60 Zakaria Bakkali), Dario van den Buijs (’46 Roy Kuijpers), Shawn Adewoye, Julian Lelieveld (’70 Mika Biereth), Juriën Gaari, Ilias Bel Hassani, Vurnon Anita, Pelle Clement (’84 Patrick Vroegh), Julen Lobete (’46 Florian Jozefzoon), Michiel Kramer

Opstelling SC Cambuur: João Virgínia, Alex Bangura, Marco Tol, Leon Bergsma (’67 Calvin Mac-Intosch), Sai van Wermeskerken, Mitchel Paulissen (’83 Remco Balk), Mees Hoedemakers, Jamie Jacobs, Silvester van der Water (’46 Michael Breij), Tom Boere (’46 David Sambissa), Felix Mambimbi (’13 Daniël van Kaam)

Scheidsrechter: Sander van der Eijk

Gele kaarten: Julen Lobete, Julian Lelieveld (RKC Waalwijk), Mitchel Paulissen en Jamie Jacobs (SC Cambuur)

Rode kaart: Mees Hoedemakers, Alex Bangura en Henk de Jong (SC Cambuur)

Scoreverloop:
’17 0-1, Jamie Jacobs)
’32 1-1, Michiel Kramer
’77 2-1, Marco Tol (eigen doelpunt)
’82 3-1, Zakaria Bakkali
’87 4-1, Ilias Bel Hassani
’89 5-1, Michiel Kramer

Aantal toeschouwers: ?

Foto: www.dijksmedia.nl