058-2963300
SC Cambuur beleeft slechte generale voor de Halve Finale

SC Cambuur beleeft slechte generale voor de Halve Finale

23 februari 2024, 22:15

Vanavond stond er een treffen tussen 2 ploegen die vorig seizoen nog op het hoogste niveau actief waren. En beiden moeten nog vol aan de bak om aan het eind van het seizoen een plek te bemachtigen die recht geeft op deelname aan de Play-Offs voor promotie. FC Emmen tegen SC Cambuur. Denk dat de situatie van Emmen wel redelijk vergelijkbaar is met die van ons. Beide clubs zijn vorig jaar gedegradeerd en dan zijn de verwachtingen en de druk natuurlijk hoog. Dat neemt alleen niet weg dat ze echt een goede selectie hebben, er staat ons een lastige wedstrijd te wachten. Maar laat maar komen, we hebben er weer zin in.”, aldus onze hoofdtrainer in zijn wekelijkse analyse vooraf met het journaille.

De waslijst van spelers die door de jaren heen voor beide clubs uitkwamen is opvallend lang. Denk hierbij aan Issa Kallon, Ben Haverkort, Dennis Telgenkamp, Mark Diemers, Anco Janssen en Michel van Oostrum. Vanwege zijn verdiensten ontving deze laatste voor aanvang van het duel een eretegel van FC Emmen. Het huidige FC Emmen van Fred Grim is al weken bezig aan een vrije val op de ranglijst. Het gaat voor de Drentse club de laatste wedstrijden vaak in de slotfase mis. Zo deed ook afgelopen week de blessuretijd in het duel bij Roda JC de Emmenaren opnieuw de das om. De Limburgers scoorden zelfs 2 keer in blessuretijd, waardoor de wedstrijd uiteindelijk met 3-2 verloren ging. Opvallend, want de rood-witten beschikken met spelers als Kieftenbeld, Te Wierik, Hardeveld en Schouten over een brok ervaring. Om het tij bij de thuisclub te keren bij werd onlangs een oude in Leeuwarden bekende op De Oude Meerdijk verwelkomd. Maarten Pouwels, de boomlange aanvaller die tot voor kort bij Louisville City in de Verenigde Staten spits stond, besloot zijn loopbaan voort te zetten in Drenthe. Pouwels was vanavond voor het eerst speelgerechtigd, maar begon tegen zijn voormalige ploeg vanaf de bank. In de Vlinderstad slaagde Cambuur er deze avond niet in om de mooie overwinning op NAC Breda een passend vervolg te geven. In Emmen was de plaatselijke FC met 2-0 te sterk.

Fred Grim, die van 1984 tot 1996 het doel in Leeuwarden meer dan verdienstelijk verdedigde, had vanavond bij zijn eigen ploeg voor een andere keeper gekozen. Na een aantal matige optreden had hij zijn vaste doelman Jan Hoekstra naar de bank verwezen en gekozen voor Eric Oelschlägel. Grim kon geen beroep doen op Julius Dirksen. Dennis Vos was zijn vervanger. De Leeuwarders waren met een nagenoeg fitte selectie afgereisd naar Emmen. Vanuit de gedachte ‘never change a winning team’ trad Cambuur met dezelfde elf spelers aan als afgelopen maandag in Breda. Henk de Jong kon vanavond wel weer een beroep doen op Jeremy van Mullem en Agustín Anello die terugkwamen van een schorsing respectievelijk een blessure.

Op De Oude Meerdijk tastten beide ploegen elkaar in de beginfase af. Het eerste gevaar van de wedstrijd deed zich voor in de vijfde minuut. Een aanval over veel schijven kwam terecht bij Michael Breij die helaas het vizier niet juist had afgesteld. Zijn schot ging over het doel van Eric Oelschlägel. Drie minuten later was het aan de andere kant wel raak. Een geweldige pegel van Maikel Kieftenbeld zorgde voor de 1-0. De ervaren middenvelder kreeg alle gelegenheid om uit te halen en de bal belandde via de paal in het doel. Ook na deze openingstreffer bleef de thuisploeg gevaarlijk. Zo werd een kopbal van Mike te Wierik ternauwernood door Milan Smit van de lijn gehaald en ging een inzet van Maikel Kieftenbeld rakelings naast. Na een half uur leek Cambuur zich enigszins te herstellen van de achterstand. De ploeg kwam wat beter in het spel en was via Milan Smit en Roberts Uldrikis dichtbij de gelijkmaker. Maar aan het eind van de eerste helft moest Yanick van Osch ook nog een keer serieus in actie komen. Hij ranselde een inzet van de thuisploeg uit de kruising. Gescoord werd er niet meer in de eerste helft, waardoor de beide ploegen de kleedkamers met een 1-0 ruststand opzochten.

In de tweede helft kwam Marco Tol in het veld voor Sturla Ottesen. En binnen het uur paste Henk de Jong nog twee wissels door. Agustín Anello en Matthias Nartey vervingen Milan Smit en Fedde de Jong. Ondanks al deze ingrepen werden er op enkele hoekschoppen na amper kansen gecreëerd door de equipe van Henk de Jong. Maar ook FC Emmen wist amper gevaarlijk te worden. Met nog een kwartier op de klok moest Cambuur opnieuw een bittere pil slikken. Met een kopbal bij de tweede paal verdubbelde Joey Konings de voorsprong en besliste hiermee vroegtijdig het duel. Cambuur slaagde er namelijk niet in om in het restant van het duel nog enige potten te breken, waardoor de thuisploeg zonder enige probleem de overwinning over de streep trok.

Na deze teleurstellende nederlaag staat alles in het teken van de Halve Finale van het KNVB bekertoernooi. Gisterochtend gingen de laatste kaarten voor deze historische avond als warme broodjes over de toonbank. Onze karakteristieke thuishaven aan het Cambuurplein had wel twee of drie keer uitverkocht kunnen worden. Er heerst Cupkoorts in Leeuwarden. Laten we komende dinsdag en masse achter het elftal van Henk de Jong gaan staan, zodat de laatste horde richting De Kuip succesvol wordt genomen.

Opstelling FC Emmen: Eric Oelschlägel, Jeff Hardeveld, Dennis Vos, Mike te Wierik, Robin Schouten, Lucas Bernadou, Maikel Kieftenbeld, Ben Scholte, Desley Ubbink (73. Patrick Brouwer), Vicente Besuijen (73. Bradly van Hoeven), Joey Konings (80. Maarten Pouwels)

Opstelling SC Cambuur: Yanick van Osch, Thomas Poll, Léon Bergsma, Floris Smand, Sturla Ottesen (46. Marco Tol), Daniël van Kaam (79. Wiebe Kooistra), Fedde de Jong (57. Matthias Nartey), Michael Breij, Milan Smit (57.Agustín Anello), Roberts Uldrikis, Remco Balk (70. Jeremy van Mullem)

Scheidsrechter: de heer Ingmar Oostrom

Gele kaarten: Remco Balk, Roberts Uldrikis (SC Cambuur), Lucas Bernadou (FC Emmen)

Rode kaart:-

Aantal toeschouwers: 7.831

Scoreverloop:

’8 1-0, Michael Kieftenbeld

’74 2-0, Joey Konings

Foto: www.dijksmedia.nl