058-2963300
SC Cambuur besluit 2023 in mineur

22 december 2023, 22:38

Voor SC Cambuur stond vanavond de allerlaatste wedstrijd in het kalenderjaar 2023 op de wedstrijdkalender. Een jaar waar terugkijkend op en rondom het veld weer het nodige bij onze prachtige volksclub plaatsvond. Een roerig jaar dat negatief werd gekleurd door de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie, maar door de terugkomst van Henk de Jong na zijn succesvolle operatie en de gestage opmars op de ranglijst in de afgelopen weken een tamelijk positieve afdronk kende. Bovendien zorgde de zwaar bevochten bekerwinst op FC Dordrecht ervoor dat SC Cambuur in het bekertoernooi overwinterde. Gisteren bleek dat de amateurs van het stuntende Utrechtse USV Hercules hierin de volgende tegenstander is. En tot slot kan ook het dit jaar steeds verder vorm krijgen van ons nieuwe onderkomen op het Elfstedenpark in de terugblik op 2023 niet onbenoemd blijven.

Na de teleurstellende nederlaag tegen Jong AZ was er voor Henk de Jong en zijn manschappen er alles aan gelegen om het jaar 2023 met een blijmoedig gevoel af te sluiten. Op papier mocht dat geen probleem vormen, want de opponent van de Leeuwarders was de nummer voorlaatst, FC De Bosch. Maar het sprak niet in het voordeel van de Leeuwarders dat ze afgelopen dinsdag nog een zware bekerwedstrijd in de benen hadden, terwijl de thuisploeg al in een eerdere ronde was uitgeschakeld. Hoofdtrainer Henk de Jong was in zijn gangbare perspraatje duidelijk; van onderschatting kan geen enkele sprake zijn. “Nee, zeker niet. In die positie zijn we ook helemaal niet. Daarbij is FC Den Bosch ook geen makkelijke tegenstander hoor. Ze hebben een bijzonder systeem, waarbij we heel scherp zullen moeten zijn, ook zonder bal.

De Bosschenaren opereren ondanks de overname van het Amerikaanse Pacific Media Group (PMG) nog steeds in de marge van de eerste divisie. In Stadion De Vliert blijkt dat het verkopen van aandelen van een voetbalclub aan een investeringsfonds geen garantie is voor succes. Nog los van de sportieve resultaten laten regionale media de laatste tijd doorschemeren dat de liefde tussen de Amerikaanse aandeelhouders en diverse supportsgroepen danig bekoeld is. Desondanks blijven de Bossche supporters en masse naar De Vliert komen, hetgeen een groot compliment is voor het hondstrouwe en fanatieke thuispubliek in de Brabantse hoofdstad. Onder het bewind van de Poolse trainer Tomasz Kaczmarek wil het dus tot op heden nog niet echt vlotten. FC Den Bosch wist tot vanavond alleen streekgenoot TOP Oss op de ranglijst onder zich te houden. Maar vanavond was het feest voor de Brabanders, want FC Den Bosch liet het elftal van Henk de Jong met lege handen achter. De thuisploeg won uiteindelijk na een ruststand van 1-0 verdiend met 3-1.

Bij de gastheren ontbraken sterkhouders als Danny Verbeek en Anass Ahannach. SC Cambuur trad met dezelfde elf aan als in de bekerontmoeting met FC Dordrecht. Dus met Jeremy van Mullem weer startend in de basis. Michael Breij was voor het duel geschorst en ontbrak daarom bij de wedstrijdselectie. De Leeuwarders begonnen erg slordig aan het duel en kregen al vroeg in de wedstrijd de deksel op de neus. Want in de twaalfde minuut zorgde de Poolse spits Kacper Kostorz na een technisch hoogstandje voor het eerste doelpunt van de avond. Het verschil op de ranglijst was zeker in de eerste helft op het veld niet te zien. Sterker nog, Cambuur mocht de handjes dicht knijpen dat na een half uur spelen de marge slechts tot één doelpunt beperkt bleef. Kacper Kostorz leek namelijk rond het half uur de voorsprong te verdubbelen toen hij na een steekpass in het strafschopgebied opdook, doelman Yanick van Osch op zijn weg vond, waarna de bal via Floris Smand op miraculeuze wijze een meter naast ging. Tegen de rust aan kregen de geel-blauwen in een kort tijdsbestek twee kansen op de gelijkmaker. Eerst volleerde Fedde de Jong de bal richting de Surinaamse sluitpost Roggeveen, waarna luttele seconden later Roberts Uldrikis met een kopbal dichtbij de 1-1 was. Deze opleving was van korte duur, waardoor beide elftallen met een 1-0 ruststand aan de thee gingen.

De opdracht voor Cambuur voor de tweede helft was duidelijk; op jacht naar de 1-1. En die leek er al vlot te komen, maar een inzet van Marco Tol belandde in minuut 47 in de handen van Roggeveen. FC Den Bosch beperkte zich na rust grotendeels tot verdedigen, maar Cambuur speelde echter net als in de eerste helft in een te laag tempo om gevaar te kunnen stichten. Toen ook nog Floris Smand met een onnodige tweede gele kaart het kunstgras van De Vliert moest verlaten, werd het er al met al niet gemakkelijker op voor Cambuur. Na ruim een uur spelen onderscheidde Yanick van Osch zich weer meer met enkele prima reddingen, maar onze sluitpost moest zich in de 68e minuut gewonnen geven op een inzet van Stan Maas. Ondanks een numerieke minderheid kwamen de Leeuwarders steeds beter in hun spel en tien minuten voor tijd was de spanning weer terug in de wedstrijd. Het doelpunt kwam van de voet van Milan Smit die een slordigheid in de Bossche defensie koeltjes afstrafte. In de hoop om ook nog de gelijkmaker te forceren pompte Cambuur voortdurend de ballen de zestien in en gingen de Leeuwarders steeds meer va banque spelen. Het mocht echter helaas geen soelaas bieden, want in blessuretijd gooide Sebastiaan van Bakel de wedstrijd definitief in het slot en bepaalde de eindstand op 3-1.

Zodoende eindigde het kalenderjaar voor SC Cambuur met een fikse domper. Deze nederlaag betekent dat de Leeuwarders vooralsnog als zevende de winterstop ingaan. Een winterstop die van korte duur is, want op vrijdag 12 januari (aanvang 20.00 uur) wacht in eigen huis alweer MVV Maastricht. Laat het treffen met de Limburgers een opmaat zijn voor een buitengewoon en onvergetelijk laatste jaar aan het Cambuurplein.

Opstelling FC Den Bosch: Joey Roggeveen, Ricardo-Olivier Henning, Victor van den Bogert, Stan Maas, Gedion Zelalem (46’ Mees Laros), Shalva Ogbaidze (88’ Yuya Ikeshita), Rik Mulders, Nick de Groot, Jaron Vicario (88’ Sebastiaan van Bakel), Kacper Kostorz (59’ Vieri Kotzebue), Tomas Kalinauskas (77’ Ilias Boumassaoudi)

Opstelling SC Cambuur: Yanick van Osch, Sekou Sylla (53’ Thomas Poll), Leon Bergsma (65’ Jhondly van der Meer), Floris Smand, Marco Tol, Daniël van Kaam (88’ Wiebe Kooistra), Jeremy van Mullem (53’ Marcel Schaapman), Fedde de Jong (65’ Youns El Hilali), Milan Smit, Roberts Uldrikis, Remco Balk

Scheidsrechter: Richard Martens

Gele kaarten: Nick de Groot, Rik Mulders (FC Den Bosch) en Milan Smit (SC Cambuur)

Rode kaart: Floris Smand (SC Cambuur, twee keer geel)

Aantal toeschouwers: 4.117

Scoreverloop:
12’ 1-0, Kacper Kostorz
68’ 2-0, Stan Maas
80’ 2-1, Milan Smit
90+2’ 3-1, Sebastiaan van Bakel