058-2963300
SC Cambuur blijft in Zuid-Limburg met lege handen achter

SC Cambuur blijft in Zuid-Limburg met lege handen achter

15 februari 2019, 22:10

Na een lange busreis van 333 kilometer, de afstand tussen het Cambuurplein en het Parkstad Limburg Stadion, moest SC Cambuur vanavond de wedstrijd tegen Roda JC uit Kerkrade afwerken. Op basis van de resultaten van afgelopen jaren bood dit voor de Leeuwarders altijd lastige uitduel op voorhand weinig reden tot optimisme. Aan de andere kant, de doorsnee Roda JC supporter heeft ook betere tijden gekend. Zo verloren de Limburgers afgelopen maandag met maar liefst 5-1 van Jong Ajax. Dankzij de komst en het geld van een in Dubai woonachtig Rus met Zwitsers paspoort droomde de tobbende thuisclub twee jaar geleden nog van de Champions League, maar deze droom bleek tot op heden een angstdroom. De Limburgers spelen op dit moment nog steeds in de Keuken Kampioen Divisie en worden voornamelijk dankzij de financiële steun van de aimabele grootaandeelhouder Frits Schrouff overeind gehouden. Maar de Koempels hebben wel Mario Engels in de gelederen. Deze Duitse spits is met maar liefst 21 doelpunten momenteel topscoorder in de competitie. Om zicht te houden op de Play-Off plekken snakten de Leeuwarders na een paar teleurstellende weken naar een driepunter. Immers, één overwinning uit vier duels was tot de wedstrijd vanavond de magere balans na de winterstop. Helaas bewees Cambuur zichzelf ook vanavond weer een slechte dienst, want door een vroeg doelpunt van de Belgische speler Livio Milts bleven de Leeuwarders in Limburg met lege handen achter en zakten René Hake en zijn mannen hierdoor af naar de veertiende plek op de ranglijst.

In het verre Zuiden kon René Hake deze avond tegen de huidige nummer zes in de Keuken Kampioen Divisie geen beroep doen op de geblesseerde Nigel Robertha. Tyrone Conraad was zijn logische vervanger. Cambuur liep al vroeg in de wedstrijd achter de feiten aan, want reeds in de vierde minuut was het raak voor de thuisploeg. Ondermaats optreden op het middenveld leidde een Limburgse counter in die uiteindelijk eenvoudig door de Belgische middenvelder Livio Milts werd getransformeerd tot het openingsdoelpunt. Het elftal van Hake moest daarna volop in de achtervolging, maar het ontbrak bij de Leeuwarders aan nauwkeurigheid en vernuft om de Kerkradese verdediging te ontwrichten. Maar ook de elf van trainer Robert Molenaar speelde allesbehalve vlekkeloos, waardoor het van beide kanten een allerminst verheffend duel was. Maar de thuisploeg stond halverwege wel met 1-0 voor, waardoor Cambuur tot de pauze een uitermate teleurstellende avond beleefde.

Na de onderbreking ging Cambuur met een ongewijzigd elftal op jacht naar de gelijkmaker. Sai van Wermeskerken kreeg hiertoe al vroeg in de tweede helft een meer dan uitstekende mogelijkheid, maar zijn schot belandde op de vuisten van de Duitse doelman Novakovic. De tweede helft was duidelijk levendiger dan het eerste bedrijf. Zo ging een schot uit de tweede lijn van de ingevallen Daan Boerlage net naast het doel. Een fel en sterker spelend Cambuur drong de Koempels steeds verder terug, maar echt doelrijpe kansen bleven vooralsnog uit. Terwijl de druk door Cambuur werd opgevoerd, mede door het inbrengen van Alex Bangura en Emanuel Mbende, kreeg aan de andere kant de thuisploeg de uitgelezen kans om de wedstrijd definitief in het voordeel van Roda JC te beslissen. Maar Xavier Mous bewees oog-in-oog met Livio Milts wederom een meer dan uitstekende keeper te zijn. In de slotfase zochten beide ploegen nog wel naar een doelpunt, maar gescoord werd er niet meer.

Volgende week wacht voor René Hake en zijn manschappen een thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht. Tegen de Dordtenaren heeft Cambuur voor zijn achterban wat recht te zetten. In het heenduel op 5 oktober vorig jaar gingen de blauw gelen namelijk roemloos ten onder. En aan het laatste treffen met de Schapekoppen op eigen veld gaan we geen woorden meer vuilmaken. Winnen tegen FC Dorcrecht is dan ook het enige devies.

Opstelling Roda JC Kerkrade: Radomir Novakovic, Henk Dijkhuizen, Daniele Zotti, Daryl Werker, Mitchel Keulen, Nicky Souren, Niels Verburgh (85. Richard Jensen), Mart Remans (79. Chance Simakala), Gyliano van Velzen (64. Florian Loshaj), Mario Engels, Livio Milts

Opstelling SC Cambuur: Xavier Mous, David Sambissa, Robbert Schilder, Matthew Steenvoorden, Sai van Wermeskerken, Andrejs Ciganiks (74. Alex Bangura), Kevin Jansen, Robin Maulun (83. Emanuel Mbende), Matias Jones (58. Daan Boerlage), Sam Hendriks, Tyrone Conraad

Scheidsrechter: de heer R. (Richard) Martens

Gele kaarten: Livio Milts, Chance Simakala (Roda JC Kerkrade), Matthew Steenvoorden, Andrejs Ciganiks, Robbert Schilder (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 6.535

Fotografie: www.dijksfotografie.nl