058-2963300
SC Cambuur blijft ook in Eindhoven aan winnende hand

SC Cambuur blijft ook in Eindhoven aan winnende hand

22 november 2019, 22:02

In eigen huis maakt SC Cambuur al weken achter elkaar indruk. Met dominant, verzorgd en bovenal aanvallend voetbal wordt de een na de andere tegenstander met speels gemak aan de zegekar gebonden. Het is dan ook terecht dat Henk de Jong en zijn manschappen de koppositie van de Keuken Kampioen Divisie hebben veroverd. Van outsider is Cambuur inmiddels de te kloppen ploeg geworden, een ploeg die onmiskenbaar het leukste voetbal in de eerste divisie speelt. En heel voorzichtig wordt in Leeuwarden al over een mogelijke promotie gefluisterd. Om de nummer één klassering te kunnen behouden is het ook zaak om in wedstrijden buitenhuis punten te pakken. Dat moest vanavond gebeuren in Eindhoven, tegen de plaatselijke FC die afgelopen zaterdag haar 110-jarige jubileum vierde. Op voorhand geen gemakkelijke opgave, want de ploeg van Ernie Brandts is dit seizoen in eigen huis met vijf zeges en twee remises bijna onklopbaar. Bovendien gaven de statistieken van de afgelopen jaren ook op voorhand weinig aanleiding tot positivisme. Maar gold dat twee weken geleden ook niet voor de uitwedstrijd tegen Roda JC? Net als in Kerkrade deden de Leeuwarders opnieuw bijzonder goede zaken. Hielden FC Eindhoven en Cambuur voor rust nog gelijke tred, na de pauze liet de ploeg van Henk de Jong er geen twijfel over bestaan en won het afgetekend met 0-3.

In het Jan Louwers Stadion aan de Aalsterweg kon de ploeg van Henk de Jong deze avond helaas niet beschikken over Jarchinio Antonia. De plek van de rappe vleugelaanvaller die afgelopen zondag in de thuiswedstrijd tegen Almere City FC nog één van de uitblinkers was, werd logischerwijs ingenomen door Ragnar Oratmangoen. Ook Jamie Jacobs was helaas niet in staat om te voetballen, doordat hij gisteren tijdens de laatste training een liesblessure opliep. Stanley Akoy verving de dit seizoen zo gemakkelijk scorende middenvelder. Om aandacht te vragen voor de strijd tegen racisme lag net als bij elk ander duel in het Nederlands betaald voetbal ook het duel tussen FC Eindhoven en Cambuur één minuut stil. Met een regelmatig doorschuivende Erik Schouten nam de geel blauwe brigade al snel het initiatief in de wedstrijd, maar tot noemenswaardige kansen leidde dat vooralsnog niet. Cambuur had verreweg het meeste balbezit, speelde het grootste gedeelte op de helft van de Eindhovenaren en wachtte geduldig af op de kansen die wel moesten komen. Voor de eerste echt grote kans van de wedstrijd moesten de ruim twee duizend toeschouwers echter wachten tot de 45e minuut. Mees Hoedemakers kwam gevaarlijk opzetten, maar zijn inzet ging rakelings langs het doel van Ruud Swinkels, waardoor er in de eerste helft niet werd gescoord.

Na de pauze kwam Mitchel Paulissen voor Ragnar Oratmangoen in het veld en verhuisde Issa Kallon naar de rechtsvoor positie. Waar Cambuur zichzelf voor rust te kort deed, was het direct na de thee al raak. Uit een perfect aangesneden vrije trap van Mees Hoedemakers liet Calvin Mac-Intosch met een gerichte kopbal doelman Ruud Swinkels kansloos. Even later was het al 0-2 toen Issa Kallon een afgemeten voorzet bij Robert Mühren afleverde die vanzelfsprekend wel raad wist met zo’n buitenkansje. Alweer de dertiende treffer van onze Volendamse goalgetter. Ook na dit doelpunt bleven de Leeuwarders de betere en moesten de Blauw-Witten in de 68e minuut de bal voor de derde maal uit het doel halen. De ingevallen Mitchel Paulissen krulde de bal op heerlijke wijze in de verre boven hoek en stelde hiermee de overwinning definitief veilig.

Over exact een week wacht in eigen huis Jong AZ. De voormalige ploeg van Jamie Jacobs en Mees Hoedemakers bivakkeert momenteel in de onderkant van het rechterrijtje. Toch mag er van onderschatting van de Alkmaarse beloften absoluut geen sprake zijn, want jaar na jaar bewijst deze ploeg over genoeg talent te beschikken dat het elke ploeg in de Keuken Kampioen Divisie lastig kan maken. Jamie en Mees laten dit inmiddels bijna elke wedstrijd gelukkig in ons mooie geel-blauwe tenue zien.

Opstelling FC Eindhoven: Ruud Swinkels, Collin Seedorf (30. Valentino Vermeulen), Maarten Peijnenburg (63. Flor van den Eyden), Bart Biemans, Moses Makasi, Karim Essikal, Samy Bourard, Cas Faber, Alvin Daniels (63. Marcelo Lopes), Rigino Cicilia, Kaj de Rooij

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Doke Schmidt, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, David Sambissa (87. Alex Bangura), Robin Maulun, Stanley Akoy, Mees Hoedemakers, Issa Kallon, Robert Mühren (81. Delano Ladan), Ragnar Oratmangoen (46. Mitchel Paulissen)

Scheidsrechter: de heer M. (Martin) van den Kerkhof

Gele kaarten: Cas Faber, Rigino Cicilia (FC Eindhoven), Doke Schmidt en Stanley Akoy (SC Cambuur)

Aantal toeschouwers: 2.192

Foto: www.cambuurimages.nl