058-2963300
SC Cambuur blijft opnieuw met lege handen achter

SC Cambuur blijft opnieuw met lege handen achter

21 april 2023, 22:33

Eén van de mooiste awaydays voor de Cambuur-supporter is traditiegetrouw FC Volendam-uit. Voorafgaand aan de wedstrijd De Dijk op, met zijn vele souvenirwinkels, restaurants en kroegen een walhalla voor de meereizende voetbalsupporter en daarna vanuit een goed gevuld uitvak genieten van een lekkere pot voetbal. Helaas kon daar vanavond geen sprake van zijn, want op voorspraak van de burgemeester waren er geen supporters van Cambuur in het wereldberoemde palingdorp welkom. Dus ontbrak de broodnodige awaysupport vanuit het uitvak van het Kras Stadion. Al met al een droevig beeld zo’n onbezet uitvak. Maar ook binnen de lijnen is de misère bij onze geel-blauwen al geruime tijd troef. Met het nodige, maar wrange gevoel voor realisme wordt komend seizoen – net als vandaag – spelen op de vrijdagavond helaas weer de regel. Hoe anders is dat bij het Andere Oranje. Waar Cambuur er na de winterstop niet in slaagde om de degradatiezone te verlaten, daar slaagden Wim Jonk en consorten hier wel in. Met een iets behoudender tactiek werden de nodige punten bijeen verzameld, al zijn de wijdbroeken nog steeds verre van zorgenvrij. In de wekelijkse vooruitblik van Ultee gaf hij alvast een doorkijkje in het strijdplan: ”FC Volendam speelt aan de bal een systeem met één verdediger meer dan Feyenoord en dus zullen we daar op moeten anticiperen. Daarnaast zullen we onze tanden er weer volop in moeten zetten en opnieuw veel strijd bieden. Alleen als we dat doen maken we aanspraak op een resultaat, daar is iedereen binnen de groep zich volledig van bewust.” Op het kunstgras van FC Volendam was het zieltogende Cambuur niet de onderliggende partij, maar ging het tegen de ploeg van Wim Jonk wel opnieuw onderuit. Twee identieke doelpunten van Damon Mirani, gelijk verdeeld over beide helften, zorgden uiteindelijk voor een 2-0 eindstand. Door deze nederlaag lijkt degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie onafwendbaar.

De Leeuwarders traden aan zonder de geschorste aanvoerder Alex Bangura. Zijn plek werd ingenomen door Sekou Sylla. Verder stonden dezelfde tien spelers aan de aftrap als in het thuisduel tegen de aanstaande kampioen Feyenoord. Bij de ploeg van trainer Wim Jonk zat onze oud spits Robert Mühren op de bank. Henk Veerman kreeg de voorkeur boven de aan het Cambuurplein zo succesvol en geliefde spits. In de gelijk opgaande openingsfase waren er een paar kansjes voor beide ploegen. De beste misschien wel voor Jamie Jacobs die na een teruggetrokken voorzet zijn inzet net naast zag gaan. Cambuur verstopte zich zeker niet op het Volendammer kunstgras en liet bij vlagen zien wel degelijk goed te kunnen voetballen. Met de nodige flair combineerden de geel-blauwen er lustig op los, maar tot echt grote kansen leidde dat echter niet. Ook bij de thuisploeg niet die nauwelijks in de buurt van het doel van Robbin Ruiter kwam. Maar vanuit het niets kopte Damon Mirani vlak voor rust uit een hoekschop van Carel Eiting de 1-0 binnen. De voorsprong was tegen de verhouding in, want Cambuur had in de eerste helft het betere van het spel. Maar desondanks gingen Ultee en zijn kompanen met een achterstand aan de thee.

Na de pauze viel aanvankelijk de regen met bakken uit de hemel en verscheen Robert Mühren binnen de lijnen. In jacht op de gelijkmaker had Bjørn Johnsen tien minuten na rust de 1-1 moeten aantekenen. Maar de boomlange spits slaagde er niet in om een voorzet van Sekou Sylla te verzilveren. Direct daarna deed Daryl van Mieghem het thuispubliek in het Kras Stadion opveren, maar na ingrijpen van de VAR bleek hij net buitenspel te hebben gestaan. Daardoor mocht het geel-blauwe elftal hoop houden op een resultaat. De thuisploeg was in de tweede helft de bovenliggende partij en leek halverwege de tweede helft in de persoon van Carel Eiting de voorsprong te verdubbelen. Maar Robbin Ruiter voorkwam met een prima reflex dat deze technisch begaafde middenvelder de wedstrijd op slot gooide. Het inbrengen van Roberts Uldrikis en Remco Balk leek zich al snel uit te betalen. Maar een prima voorzet van deze laatste kon niet door de lange Let worden binnen gewerkt. Ook de ingevallen Mitchel Paulissen en Milan Smit konden helaas niet voor de ommekeer zorgen. Francesco Antonucci was met een vlammend schot vlak voor tijd dichtbij een treffer, maar Damon Mirani maakte met een rake kopbal in de dying seconds aan alle onzekerheid een einde.

Over twee weken staat de voorlaatste thuiswedstrijd voor de manschappen van Ultee op het programma. Op zaterdagavond 6 mei is dan FC Utrecht de tegenstander. Bij de club van Frans van Seumeren was het ook dit seizoen weer onrustig met als climax de bekeruitschakeling in de eigen Galgenwaard door SV Spakenburg. Toch beschikt Michael Silberbauer met spelers als Bas Dost, Jens Toornstra en Sander van der Streek over een surplus aan kwaliteit in de selectie. Desondanks is Utreg een opponent die Cambuur over het algemeen wel ligt. Dus wie weet kan de onophoudelijke steun van de hondstrouwe achterban eindelijk weer eens beloond worden met een zege.

Opstelling FC Volendam: Filip Stanković, Derry John Murkin, Xavier Mbuyamba, Damon Mirani, Brian Plat (36. Déron Payne), Benaissa Bennamar, Calvin Twigt, Carel Eiting, Goetano Oristanio (24. Francesco Antonucci), Henk Veerman (46. Robert Mühren), Daryl van Mieghem (85. Walid Ould-Chikh)

Opstelling SC Cambuur: Robbin Ruiter, Sekou Sylla (75. Milan Smit), Floris Smand, Calvin Mac-Intosch, Sai van Wermeskerken, Jamie Jacobs (75. Mitchel Paulissen), Daniël van Kaam (85. Michael Breij), Mees Hoedemakers, Navarone Foor, Bjørn Johnsen (67. Roberts Uldrikis), Mimoun Mahi (67. Remco Balk)

Scheidsrechter: Alex Bos

Gele kaarten: Remco Balk en Michael Breij (SC Cambuur)

Scoreverloop:
’39 1-0, Damon Mirani
’90 2-0, Damon Mirani

Aantal toeschouwers: 6.760

Foto: www.dijksmedia.nl