058-2963300
SC Cambuur boekt eerste overwinning van het seizoen

SC Cambuur boekt eerste overwinning van het seizoen

3 september 2017, 15:08

Op de dag dat het Nederlands elftal zich in het cruciale treffen tegen Bulgarije kan revancheren voor de smadelijke nederlaag tegen Frankrijk, moesten de Leeuwarders in de vroege middag aantreden tegen het Andere Oranje. Het vervroegde tijdstip ten spijt had het geel blauwe legioen er niet van weerhouden om in groten getale af te reizen naar Volendam. Met hulp van de eigen hondstrouwe supportersschare was SC Cambuur er dan ook alles aangelegen om de eerste punten van het seizoen te vergaren en de onderste regionen op de ranglijst te verlaten. Daar bevond de thuisploeg zich na twee competitierondes ook, want FC Volendam kende onder leiding van Misha Salden eveneens een matige competitiestart. De Volendammers hadden nog maar één schamel puntje verzameld. Dus vooraf voldoende ingrediënten aanwezig om er een aantrekkelijk duel van te maken. Dat werd het niet, maar niemand bij Cambuur die zich daar achteraf druk ommaakte. De Leeuwarders wonnen namelijk het duel met 0-1 en verlieten daarmee de hatelijke nul en de laatste plek op de ranglijst.

In het Kras Stadion had Marinus Dijkhuizen een basisplaats voor Sai van Wermeskerken ingeruimd. Het was zijn eerste optreden in de Leeuwarder hoofdmacht en hij kende een prima debuut. De allernieuwste aanwinst Kevin van Kippersluis begon tegen zijn oude ploegmaten op de bank. Nadat het thuispubliek afscheid had genomen van clubicoon Jack Tuyp gingen de Leeuwarders in een 5-3-2 formatie van start met de snelle Issa Kallon en Alvin Daniels voorop. Daarbij was het strijdplan erop geënt om in de omschakeling Sai van Wermeskerken en Xander Houtkoop via de zijkanten voor de nodige dreiging te laten zorgen. Dezelfde Xander Houtkoop kreeg na een gezapige openingsfase na een kwartier een uitgelezen kans om Cambuur op voorsprong te zetten, maar zijn inzet werd door de sluitpost van FC Volendam prima gekeerd. Het aantal door scheidsrechter Manschot uitgedeelde gele kaarten was het meest noemenswaardige feit in het eerste bedrijf. Maar liefst vijf maal toverde de arbiter een gele prent tevoorschijn. Beide teams konden in de eerste helft geen potten breken en grossierden in foutieve passes. De brilstand bij rust was dan ook een logisch gevolg, hoewel op slag van rust Dylan Mertens vanuit het niets een voor de thuisploeg niet te missen kans op 1-0 kreeg. Gelukkig ging zijn inzet voorlangs.

In de tweede helft was het inbrengen van Kevin van Kippersluis voor Omar El Baad een logische zet. In de 51e minuut brak Alvin Daniëls aan de rechterkant gevaarlijk door, maar de stootkracht ontbrak bij de manschappen van Dijkhuizen en Hulfshoff om de vurig gewenste openingstreffer op het scorebord te zetten. Even later werd de wedstrijd toch opengebroken toen Xander Houtkoop uit een vrije trap op de rand van het strafschopgebied de bal schitterend binnen krulde. FC Volendam moest daardoor meer risico’s nemen en stichtte via met name Luis Pedro bij tijd en wijle voor het nodige gevaar. Aan de andere kant ontbrak het gochme om de wedstrijd in het slot te gooien. Met name Alvin Daniels kreeg hiervoor in een tijdsbestek van een minuut tot tweemaal toe een uitgelezen mogelijkheid, maar helaas stond zijn vizier onvoldoende op scherp. Omdat FC Volendam in het restant van de wedstrijd ook niet meer wist te scoren, behaalde Cambuur de eerste overwinning van het seizoen. Hoewel het spel niet altijd om over naar huis te schrijven was, zorgde de driepunter voor de nodige opluchting en moet het vertrouwen geven richting toekomst.

Komende vrijdag komt Jong FC Utrecht naar Leeuwarden. De Utrechtse beloften versloegen afgelopen vrijdag Jong AZ en pakten daarmee hun eerste punten van dit seizoen. Een ideale gelegenheid voor Cambuur om de overwinning van vanmiddag in eigen huis en voor de eigen supporters een passend vervolg te geven.

Opstelling FC Volendam: Hobie Verhulst, Ties Evers (69. Mohamed Betti), Henny Schilder, Erik Schouten (79. Nick Runderkamp), Paul Kok, Joey Veerman, Kevin Visser, Kees Kwakman, Luis Pedro, Teije ten Den, Rodney Antwi (86. Nick Doodeman)

Opstelling SC Cambuur: Jesse Bertrams, Omar El Baad (46. Kevin van Kippersluis), Matthew Steenvoorden, Robbert Schilder, Xander Houtkoop, Sai van Wermeskerken, Daan Boerlage (87. Jurjan Mannes), Mathias Schils, Alvin Daniels, Martijn Barto, Issa Kallon (63. Justin Mathieu)

Scheidsrechter: J. Manschot

Gele kaarten: Daan Boerlage, Matthew Steenvoorden, Robbert Schilder (SC Cambuur), Teije ten Den, Ties Evers, Rodney Antwi (FC Volendam)

Aantal toeschouwers: 3.259

Fotografie: www.dijksfotografie.com