058-2963300
SC Cambuur boekt historische uitoverwinning

5 september 2020, 21:26

In de wedijver om sportieve genoegdoening kwam SC Cambuur afgelopen week in het eerste competitieduel van het seizoen 20/’21 voortvarend uit de startblokken. Concurrent N.E.C. uit Nijmegen werd na rust door doelpunten van Sven Nieuwpoort en Robert Mühren met 2-0 verslagen. Een fraaie opsteker tegen een ploeg die niet voor de schoonheidsprijs naar het Cambuurplein was afgereisd en net als afgelopen seizoen een stugge opponent bleek te zijn. Afgelopen seizoen eindigde het thuistreffen met N.E.C. in 0-0, één van de weinige wedstrijden waarin de mannen van De Jong en Van der Heide tegen puntverlies aanliepen. Vanavond troffen de Leeuwarders een tegenstander waar het op 11 oktober vorig jaar niet van wist te winnen. Mede dankzij een paar fraaie reddingen van Sonny Stevens eindigde het duel tussen MVV en Cambuur destijds in een doelpuntloos gelijkspel. De Limburgers die dit seizoen onder leiding staan van Darije Kalezic kenden net als Cambuur een prima seizoenstart. Door 0-0 te spelen tegen het sterkere geachte Almere City FC werd een verdienstelijk punt mee naar huis genomen. Speelde Cambuur in Maastricht vorig seizoen één van de mindere wedstrijden, vanavond was het in de Geusselt een onovertroffen geel blauwe galavoorstelling. De Leeuwarders wonnen namelijk met maar liefst 1-7 en behaalden hierdoor de negende overwinning op rij, een evenaring van het clubrecord.  Door deze zevenklapper gaf Cambuur een duidelijk visitekaartje af en nam het de koppositie van de Keuken Kampioen Divisie weer over.

In de voorbereiding op dit duel kampte Henk de Jong in de achterhoede met de nodige personele problemen. Zo ontbraken David Sambissa, Erik Schouten, Alex Bangura en Kellian van der Kaap in de Geusselt. De defensieve zorgen leken gisteren verder toe te nemen toen het er schijn van had dat ook Sven Nieuwpoort moest afhaken, maar gelukkig voor iedereen met een geel blauw hart was hij uiteindelijk voldoende fit om aan de aftrap te verschijnen. Hierdoor stonden aan Leeuwarder zijde dezelfde elf spelers aan de aftrap als vorige week. Bij de thuisploeg ontbrak vanwege interlandverplichtingen de Finse spits Timo Stavitski. Zijn vervanger voorin was Joy-Lance Mickes, een Duitse aanvaller van Congolese afkomst. In de Maastrichtse verdediging is dit seizoen Kai Heerings een belangrijke steunpilaar. De centrale verdediger droeg in de eerste helft van het seizoen 2015/’16 enkele malen ons mooie geel-blauwe shirt.

Na het afspelen van de nieuwe hymne van de Keuken Kampioen Divisie werd onder een heerlijk nazomers zonnetje afgetrapt. De Leeuwarders namen al vlot het initiatief, maar bekwamen in de zevende minuut van de wedstrijd van de schrik toen Joeri Schroijen alleen op doelman Sonny Stevens mocht afstormen. Gelukkig voor Cambuur werd deze kans door de Maastrichtse gastheren niet goed uitgespeeld. Het plan van Us MVV’ke was van begin af aan klip en klaar; Cambuur het spel laten maken en zelf via snelle uitvallen voor gevaar zorgen. Een wat ongelukkige handsbal op de rand van het strafschopgebied van Jérôme Déom leidde de openingstreffer van Cambuur in. Want Robin Maulun wist wel raad met de vrije trap die volgde, hij krulde de bal schitterend via de lat achter doelman Lathouwers. Een prachtige opsteker voor de Leeuwarders. Halverwege de eerste helft verdubbelde Mees Hoedemakers de voorsprong, toen een gekraakt schot enigszins gelukkig in het doel caramboleerde. Nog binnen het half uur stond de 0-3 op het scorebord. Wie anders dan Robert Mühren tekende met een droge schuiver van buiten het strafschopgebied voor dit doelpunt. Een heerlijk op maat gesneden voorzet van Jarchinio Antonia op diezelfde Mühren resulteerde zelfs in een 0-4 tussenstand. Joeri Schroijen zorgde in de blessuretijd van de eerste helft vanaf de strafschopstip -na wat leek op een schwalbe- voor een 1-4 ruststand.

Na de thee was het zaak om bij de les te blijven en de goede lijn van de eerste helft voort te zetten. Bij MVV Maastricht bleef de geblesseerd geraakte doelman Bill Lathouwers in de kleedkamer achter, zodat de van ADO Den Haag gehuurde Mike Havekotte zijn debuut voor de Sterrendragers mocht maken. Ondanks dat de ploeg van Darije Kalezic in de tweede helft prima uit de startblokken kwam, kon de ingevallen doelman al vroeg in de tweede helft de bal uit het net vissen. Een uitstekende voorzet van Issa Kallon stelde Jamie Jacobs namelijk in staat om met een geplaatste kopbal in de 51e minuut de 1-5 te maken. Zijn eerste doelpunt van het seizoen. Datzelfde gold ook voor Jarchinio Antonia, want de buitenspeler liet uit een hoekschop van Issa Kallon in de 67e minuut de 1-6 aantekenen. Misschien wel het mooiste doelpunt van de avond kwam even later ook van de voet van Jarchinio Antonia. Hij stiftte namelijk een kwartier voor tijd uit een fraaie steekpass van Robin Maulun de bal op formidabele wijze in het Maastrichtse doel en bepaalde daarmee de eindstand op maar liefst 1-7. Wat een heerlijke avond voor Cambuur. En zeker ook voor de jonge Jhondly van der Meer, een product van onze eigen opleiding, die tien minuten voor tijd zijn officiële debuut mocht maken. Er zijn mindere wedstrijden denkbaar om te debuteren.

Komende vrijdag komt Go Ahead Eagles op bezoek in Leeuwarden. Dit duel tussen twee volksclubs vormt ondanks de coronaperikelen bij uitstek een prachtige affiche. De Deventenaren hadden dit weekend in hun eerste thuiswedstrijd tegen De Graafschap moeten aantreden, maar de gemeente Deventer laste dit treffen af. Go Ahead Eagles staat dit seizoen voor het eerst onder leiding van Kees van Wonderen en kent met Kevin van Kippersluis in de gelederen een in Leeuwarden bekend gezicht. Afgelopen seizoen bliezen de manschappen van Henk de Jong de ploeg uit de Koekstad met 5-0 van het veld. Dat zal volgende week waarschijnlijk niet zo gemakkelijk gaan, maar in de hernieuwde jacht op sportief eerherstel is het zaak om de punten in Leeuwarden te houden.

Opstelling MVV Maastricht: Bill Lathouwers (46. Mike Havekotte), Raoul Last, Kai Heerings, Luc Mares, Zackary Swanson (83. Marko Kleinen), Thibaut van Acker, Jérôme Déom, Oussama Zamouri (34. Gaston Salasiwa), Joeri Schroijen, Joy-Lance Mickels (57. Jelle Duin), Koen Kostons (83. Matteo Waem)

Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Doke Schmidt, Sven Nieuwpoort (79. Jhondly van der Meer), Calvin Mac-Intosch, Jasper ter Heide, Mees Hoedemakers, Robin Maulun, Jamie Jacobs (68. Michael Breij), Issa Kallon (68. Mitchel Paulissen), Robert Mühren (79. Maarten Pouwels), Jarchinio Antonia (79. Ragnar Oratmangoen)

Scheidsrechter: de heer S. (Sander) van der Eijk

Gele kaarten: Doke Schmidt, Issa Kallon (SC Cambuur), Joeri Schroijen, Thibaut van Acker (MVV Maastricht)

Aantal toeschouwers: 1.500