058-2963300
SC Cambuur breekt drie keer door Eindhovense muur en wint wederom

SC Cambuur breekt drie keer door Eindhovense muur en wint wederom

22 maart 2021, 22:47

Met de vlijmscherpe rijmpjes van stadionspeaker Rein de Vries, die de winnaars van de Bronzen Schilden voor de Beste Keeper (Sonny Stevens) en Topscorer (Robert Mühren) aankondigde, werd vanavond de vierde periode afgetrapt voor SC Cambuur. Een enigszins gehavend SC Cambuur, want met Issa Kallon, Mitchel Paulissen, Jamie Jacobs en sinds vorige week ook Robin Maulun is de ziekenboeg iets te rijkelijk gevuld. Tel daar de afwezigheid van Jarchinio Antionia bij op, hij ontbreekt vanwege interlandvoetbal met Curacao, en de puzzel voor De Jong is compleet.

“Dat mag geen excuus zijn, we hebben een brede selectie en genoeg goede vervangers”, zo liet De Jong voor aanvang optekenen bij ESPN en daarmee was die kous af. En met Breij en Doodeman terug in het keurkorps werden de vacante posities ook adequaat ingevuld.

In januari van dit kalenderjaar stonden SC Cambuur en FC Eindhoven ook tegenover elkaar, toen in het Jan Louwers Stadion, met een afgetekende 2-5 als einduitslag. Die wedstrijd was Ernie Brandts nog niet vergeten. Dat bleek wel uit de gekozen spelopvatting van de Eindhovense oefenmeester, want met een 5-4-1 opstelling, met de diepste man op een slordige dertig meter van het eigen doel, liet hij over de intenties van de bezoekers geen misverstand verstaan: tegenhouden, tegenhouden en nog eens tegenhouden.

Het leverde een eerste helft op waarbij SC Cambuur liefst 75% van het balbezit had en de zestien van de blauw-witten totaal omsingelde. Allesbehalve vermaak dus voor de TV-kijkende voetballiefhebber, want daar zijn toch echt twee ploegen voor nodig. Verboden is het echter niet en is het aan SC Cambuur om die muur dan te slechten.

Dat lukte ook een aantal keer in de eerste 45 minuten, waarbij Doodeman (overgetikt door de keeper), Mühren (listig balletje boven op de lat) en tot tweemaal toe Korte (naast uit een volley en over na een kluts bij een corner) het dichtst bij de openingstreffer waren. En Eindhoven? Dat parkeerde de bus en kwam er slechts één keer gevaarlijk uit toen een bal doorschoot en Donkor door kon op Stevens. Zijn inzet ging echter hoog over en daarmee was het enige wapenfeit van de bezoekers ten einde.

Zonder wissels veranderde het spelbeeld na rust aanvankelijk niet, tot de 58e minuut. Toen mocht Mees Hoedemakers aanleggen voor een corner voor vak 15 en die vond het hoofd van Erik Schouten. De aanvoerder kopte de bal vakkundig via de binnenkant van de paal achter Swinkels en daarmee stond die hatelijke brilstand niet langer op het scorebord.

FC Eindhoven moet dan uit de schulp kruipen denk je dan, maar dat wilde of lukte de bezoekers vrijwel niet. SC Cambuur bleef de baas op het veld en verder dan wat opportunistische lange ballen in de diepte kwamen de gasten niet. De manschappen van De Jong werden in de slotfase nog wel beloond voor de positieve spelopvatting en extra leuk was dat de doelpunter zijn allereerste treffer in het geel-blauw maakte. Het was ingevallen Jasper ter Heide die zijn kompaan David Sambissa in de loop bediende en die op zijn beurt met een droge schuiver de meer dan terechte 0-2 binnen.

Even later werd het zelf nog mooier voor SC Cambuur toen Ragnar Oratmangoen voor het slotakkoord tekende. Ditmaal was Sambissa de aangever en mocht Oratmangoen afdrukken in de linkerbenedenhoek: 3-0. Het was tevens de eindstand en daarmee werden er weer drie punten en drie doelpunten bijgeschreven bij het indrukwekkende aantal van 70 punten en 80 treffers. Dat laatste is een evenaring van het clubrecord uit het seizoen 1986/1987.

Aankomende zondag is het alweer tijd voor de volgende afspraak van de geel-blauwen. Dan staat de verre uitwedstrijd tegen Roda JC uit het Limburgse Kerkrade op de agenda.

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch, Schouten (C), Bangura (87′ Kramer); Hoedemakers, Breij (69′ Ter Heide), Oratmangoen (90+2′ Ladan); Doodeman (69′ Sambissa), Mühren (90+2′ Pouwels) en Korte

Opstelling FC Eindhoven: Swinkels; Vermeulen, Amevor, Biemans (69′ Van Rosmalen), Bogaers; Van Son, De Keersmaecker, Peijnenburg; Dahlhaus (79′ Botermans), Van der Sande en Donkor

Scheidsrechter: Joey Kooij

Scoreverloop:
58’ 1-0, Schouten
84’ 2-0, Sambissa
89’ 3-0, Oratmangoen

Gele kaarten: Mac-Intosch (SC Cambuur) en Amevor (FC Eindhoven)

Foto: www.dijksmedia.nl