058-2963300
SC Cambuur C2-trainer Michiel Buursma: “We moeten kritisch blijven evalueren”

SC Cambuur C2-trainer Michiel Buursma: “We moeten kritisch blijven evalueren”

16 oktober 2014, 18:25

Voor de onder-14 ploeg van SC Cambuur start aanstaande zaterdag het bekertoernooi. Afgelopen weekeinde werd de zesde wedstrijd in de najaarscompetitie afgewerkt. Daarin was Ajax C2 met 4-1 te sterk. Voor de ploeg uit Leeuwarden was dit de zesde nederlaag waardoor het nog puntloos onderstaan staat. Trainer Michiel Buursma nam in juni SC Cambuur C2 onder zijn hoede. Daarvoor was hij assistent-trainer bij de D-pupillen van SC Cambuur en hoofdtrainer van Frisia D1. Een mooi moment om met Buursma terug te blikken op de eerste maanden van zijn hoofdtrainerschap.

“Vorig seizoen heb ik er bewust voor gekozen om volledig te assisteren bij Cambuur D1. Dan kun je immers ook alle wedstrijden bekijken. Daarvoor heb ik een jaar meegelopen met Rick Jansma maar was ik tevens hoofdtrainer van Frisia D1. Daarna werd het me toch wel duidelijk dat ik trainer van een BVO wilde worden. Het werken bij een BVO of een amateurvereniging is zeker een verschil. Dat geldt bijvoorbeeld voor het niveau van de wedstrijden. Met Frisia D1 speelden we in de Tweede Divisie. Die competitie is qua niveau toch heel anders dan de Eerste Divisie.”

“Ook de trainingsarbeid is anders. Bij Frisia trainden we driemaal per week terwijl we bij Cambuur vier keer per week trainen. Daarnaast is het zo dat scholen wel rekening houden met Cambuur maar niet met Frisia. Ook bij spelers merk je verschillen. Zodra het laatste fluitsignaal is geweest is bij Frisia niet iedereen meer bezig met voetbal terwijl dat bij een BVO wel het geval is. Een verjaardag van een oom kan bij de amateurs al een reden zijn om niet te spelen. Bij een BVO gebeurt dat niet. Daar wil een speler toch echt zijn droom najagen.”

Voor de zomervakantie begon ook voor SC Cambuur C2 het eerste deel van de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Buursma vertelt daarover: “Wat we willen is een omgeving creëren waarin spelers zich als voetballer en als mens kunnen ontwikkelen. In die omgeving moeten ze kunnen oefenen en mogen ze fouten maken. De voorbereiding was gericht op het maken van heldere afspraken en de kaders waarin spelers zich mochten begeven lagen vast. Jan Sierksma (foto, links), waar ik sinds dit seizoen mee samenwerk heeft daarin een belangrijke rol gehad. Ik moet zeggen dat dit tot nu toe prima werkt. Ook qua houding verwachten we uiteraard het één en ander van de spelers. We hanteren dus een omgeving waarin duidelijkheid heerst, zodat er ruimte komt om te ontwikkelen.”

Begin september startte voor de geelblauwe formatie de competitie. Net als in voorgaande seizoenen is de ploeg ingedeeld in een gesloten BVO-competitie voor onder-14 teams. De openingswedstrijd tegen PEC Zwolle C2 werd vervelend verloren. Ook de omstandigheden waren in Zwolle niet altijd even gemakkelijk. Buursma hierover: “Ik denk niet dat die wedstrijd van grote invloed is geweest op het verdere verloop van de competitie. We hebben immers goed gevoetbald. Maar we hadden weinig ervaring met de omstandigheden. Zowel in Zwolle als in Den Haag kregen we bijvoorbeeld de rode kaart. In Den Haag gingen we daar al op een veel betere manier mee om.”

Dit najaar wordt een halve competitie gespeeld. Aan het eind van de rit zullen de bovenste zes teams zich kwalificeren voor zeg maar de eredivisie voor onder-14 teams. “We zijn behoorlijk wijzer geworden als het gaat om de kracht van deze competitie en onze rol daarin. Alle ervaring die we hebben opgedaan moeten nu gaan leiden tot een positievere flow dan in de afgelopen weken. Tuurlijk, puur kijkend naar het resultaat hebben we alles verloren. Maar we hebben zeker dingen meegepakt waar we in de toekomst iets aan hebben. Wat dat betreft is dit een leerzaam proces,” zegt Buursma.

“In de competitie hebben we zeker niet altijd de stijgende lijn te pakken. Maar dat hoort ook bij ontwikkelen. In grote zin zie ik wel een lijn die de goede kant opgaat. In een nieuw team gaat het altijd eerst leuk en is iedereen aardig tegen elkaar. Nu zitten we in een fase waarin we gaan kijken of we ook echt de goede kant opgaan. Dan is er altijd wel wat gemor maar dat is ook iets waar je doorheen moet. Dat zijn dan juist de momenten waarop je merkt dat een lijn niet stijgende is. Het niveau in deze competitie is gewoon behoorlijk en we liggen qua punten verder achter dan we hadden gedacht. Daarom moeten we ook kritisch blijven evalueren.”

Voorafgaand aan dit seizoen hebben staf en spelers een aantal doelstellingen opgesteld. Daarbij is ook gekeken naar resultaten van de onder-14 teams uit het verleden. “We hebben de statistieken eens bekeken. Op basis van dat en van ons zelfbeeld hebben we een inschatting gemaakt. Ik denk dat een achtste plaats een redelijke doelstelling was. Ondanks dat we voorlopig bij de ondersten staan blijven we als ploeg ambitieus. Maar we weten ook dat een plaats bij de eerste acht lastig wordt. Tegen FC Groningen C2 hebben we in de voorbereiding tot tweemaal toe een hoog niveau gehaald. Als je dat kan en nog beter kunt worden dan moet je een doelstelling ook nooit direct overboord gooien.”

Nu de competitie halverwege is wordt een start gemaakt met de bekercampagne. Urk C2 is zaterdag de eerste opponent van SC Cambuur C2. Een wedstrijd die volgens Buursma lastig in te schatten is. “Dat vind ik sowieso van het bekertoernooi. Je hebt ten eerste te maken met een loting die vrij bepalend kan zijn. Tevens kun je tegenover C1-teams komen te staan waarin het fysieke aspect de doorslag kan geven. Het is dan maar net hoe zulke teams selecteren. Daarom hebben we ook niet echt een doelstelling. We willen zo goed mogelijk voetballen en weer een stuk ervaring meepakken.”

Michiel Buursma ziet zichzelf als een bevlogen trainer. “Ja en die bevlogenheid zie je terug bij mijn staf en bij de spelers. En niet alleen bij mijn eigen team maar ook bij Cambuur D1. Het is ook de manier van hoe wij met elkaar omgaan. Daar krijg je ongelooflijk veel energie van. Deze week heb ik de spelers vier dagen achter elkaar niet gezien. Die rust heeft lang genoeg geduurd want ik zie ernaar uit om ze weer te zien en met hen op pad te gaan. Dat zegt denk ik genoeg”

SC Cambuur C2 speelt de thuiswedstrijden aan het Kalverdijkje in Leeuwarden. Dat is jeugdvoetbal op het hoogste niveau en dus zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Bekerprogramma zaterdag:
Urk C2 v SC Cambuur C2 (10.30 uur)
FC Emmen D1 v SC Cambuur D1 (10.00 uur)

Foto: www.martinoscarfotografie.nl