058-2963300
SC Cambuur D1 in Alkmaar: “Een leerzame en waardevolle dag”

20 juni 2015, 21:10

Voor de jeugdteams van SC Cambuur nadert de zomervakantie. Dit weekeinde kwamen de nieuwe selecties in actie. SC Cambuur C1 leed in Amsterdam een 3-0 nederlaag bij AFC C1. De D-pupillen van SC Cambuur waren op een mini-toernooi in Alkmaar present.

De dag op sportpark ’t Lood begint met de voorbespreking. Meteen is duidelijk dat zowel staf als de spelers goed weten met welke tegenstanders ze te maken hebben. Het spel van de opponent lezen en van daaruit goed communiceren met elkaar, dat is de afspraak voorafgaand aan het eerste duel. Met name over de samenwerking is trainer Elwin van Keulen benieuwd. Logisch, want deze ploeg is nog niet zo heel lang bij elkaar.

Toernooidag met tegenstand
Bij Cambuur tellen drie belangrijke criteria: strijdlust, teamwork en goed voetbal. Er is echter ook sprake van realisme. “We krijgen te maken met veel tegenstand. Ik weet bijna wel zeker dat AZ en FC Groningen beter zijn,” zegt speler Steyn Potma. Tijdens de bespreking is het opvallend hoe zeer de spelers zelf het initiatief nemen. Ook Tobias Hoogstra verschijnt aan het bord: “We moeten tegen AZ kort op de man zitten.” Volgens assistent-trainer Fedrik Houtstra is hard werken en goed samenspelen het belangrijkste.

In Alkmaar worden wedstrijden over 2 x 25 minuten gespeeld. Het thuisspelende AZ schiet uit de startblokken. Met behulp van enkele individuele fouten staat AZ al na zes minuten op een 3-0 voorsprong. Noemenswaardig is dat de ploeg uit Leeuwarden niet in de war raakt. Van achteruit probeert het team naar voetballende oplossingen te zoeken. De eerste stap naar volwassenheid wordt daarmee al vroeg gezet. Ondanks de goede bedoelingen kan Cambuur voorin geen vuist maken en ziet het de Alkmaarse ploeg voor rust nog eens drie treffers maken.

Positieve punten
In de tweede helft gaat het veel beter en incasseert geelblauw nog maar twee doelpunten. “Na rust was er meer strijdlust en doorzettingsvermogen. We speelden meer op hun helft,” klinkt het bij de nabespreking. Trainer Elwin van Keulen ziet positieve punten maar is daarnaast uiteraard ook kritisch op de grote verliespartij. “Als je straks in de Eerste Divisie wilt presteren moet er in de duels een stapje bij.” Twintig minuten na AZ staat de wedstrijd tegen FC Groningen al op het programma.

De Groningers krijgen aanvankelijk de betere mogelijkheden. Een inzet van Olivier van der Tuin wordt door doelman David Huistra knap uit het doel gehouden. Ook dreiging van Revelino Slagveer en Bjorn Meijer levert geen treffers op. De mannen uit Leeuwarden zien Emircan Gulge bijna in eigen doel schieten. Uit de daaropvolgende hoekschop is Martijn de Rooij dicht bij een treffer. Die komt er vlak voor rust alsnog. Dylano van Dijk gaat door in de zestien en het is Milan Smit die scoort.

Een boeiend proces
Met een harde uithaal maakt Olivier van de Tuin vlak na rust gelijk. De FC is in de tweede helft doeltreffender ingesteld en dat levert dankzij Maurilio de Lannoy en Bjorn Meijer nog eens twee doelpunten op. Cambuur verweert zich prima en krijgt ook nog volop mogelijkheden. Zo zorgen Steyn Potma en Milan Smit in de counter voor gevaar en krijgt Potma tot tweemaal toe mogelijkheden om raak te schieten. Een goed resultaat zit er dan echter al niet meer in.

Zo wordt een nuttige zaterdag afgesloten. Nuttig omdat dit Cambuur D1 nog volop in de fase van ontwikkeling zit. Een uitermate boeiend proces omdat liefst dertien nieuwe spelers een volgende stap moeten maken. Als de spelersbus weer richting Leeuwarden rijdt blikken we terug op deze dag met trainer Elwin van Keulen. “Voor veel jongens was dit de eerste kennismaking met wedstrijden op dit niveau. Het is mooi om tegen AZ te spelen omdat dat misschien wel het beste team van Nederland is.”

Een waardevolle dag
“Qua techniek en bewegen zijn de jongens best al vaardig. Daarnaast hebben we in honderd minuten al kunnen zien dat er goed samengewerkt wordt. Maar je ziet ook dat ze aan dit niveau moeten wennen. De wedstrijd tegen AZ vond ik echt leuk. In de tweede helft hebben we veel op hun helft gespeeld. Tijdens dat duel zijn we dus beter geworden. Een aantal doelpunten vielen uit missers van ons. Als we goed en slim gaan trainer moet dat er uiteindelijk uit.”

“Tegen FC Groningen hebben we in een hoog tempo gespeeld. Omdat we bijna honderd minuten non-stop hebben gespeeld zag je op een gegeven moment wel dat het lastig werd. De eerste helft was gelijkwaardig maar waren er ook voldoende kansen voor FC Groningen. De drie tegendoelpunten zijn te herleiden uit punten die leerbaar zijn. Van hieruit kunnen we echter verder. Ik vond dit een leerzame en waardevolle dag,” aldus trainer Elwin van Keulen.