058-2963300
SC Cambuur D1-trainer Elwin van Keulen: “Dit seizoen is ongelooflijk”

SC Cambuur D1-trainer Elwin van Keulen: “Dit seizoen is ongelooflijk”

16 april 2015, 19:32

Komend weekeinde spelen de beide jeugdteams van SC Cambuur om de punten. Zo speelt de onder-14 ploeg in Kerkrade tegen Roda JC C2 (13.00 uur).

In Leeuwarden neemt SC Cambuur D1 het op tegen SC Genemuiden D1. Ook een wedstrijd waarin veel op het spel staat want de geelblauwe formatie wil volgend seizoen uiteraard ook weer uitkomen op het hoogste, landelijke niveau. Daarin is Cambuur goed op weg. Vorig weekeinde werd de uitwedstrijd tegen FC Emmen D1 dan wel verloren, de voorsprong op de nummer vijf is maar liefst zeven punten. Voor de duidelijkheid, de eerste vier teams in deze Eerste Divisie plaatsen zich voor het hoogste niveau.

We blikken vooruit op het voetbalweekeinde en doen dat niet alleen met trainer Elwin van Keulen maar ook met drie spelers: Bas Verbree, Steyn Potma en Quinten Lamsma. Dus bedanken we meteen het viertal voor de medewerking aan dit artikel. De eerste seizoenshelft was een unieke gebeurtenis voor de D1 van Cambuur. Het team stond lang op de eerste plaats van de ranglijst maar verloor de laatste twee wedstrijden waardoor deelname aan de topcompetitie net werd misgelopen.

“We speelden heel goed tegen de andere clubs. Het was jammer dat we verloren van FC Groningen en FC Twente. Die punten hadden we goed kunnen gebruiken,” zegt Steyn Potma over de najaarscompetitie. Net niet dus. En dus werd Cambuur dit jaar ingedeeld bij louter bekende gezichten zoals Hoogezand, Genemuiden, PEC Zwolle en SC Heerenveen. Trainer Elwin van Keulen: “Maar qua uitdaging ga je er zeker niet op achteruit. Zodra de competitie van start ging waren we met de indeling niet meer bezig.”

“Tegen SC Heerenveen gaat het allemaal vanzelf maar tegen een team als FC Emmen kun je alleen maar verliezen. De spelers moeten ook daar mee om leren gaan. Datzelfde is het geval als je tegen Hoogezand of Genemuiden speelt.” Tegen FC Emmen incasseerde Cambuur een forse nederlaag. Bas Verbree over die wedstrijd: “Tegen Emmen hebben we het een beetje verknald. Zij speelden erg sterk en wij wat minder. Ook hadden we wat moeite met de omstandigheden. Maar in de andere wedstrijden hebben we over het algemeen goed gepresteerd.”

SC Cambuur trof een aantal teams dit seizoen al drie of vier keer. Geen straf als de tegenstander SC Heerenveen heet want dat zijn toch de wedstrijden van het jaar. Dat kan Quinten Lamsma ook alleen maar beamen: “Ik vond dat een hele leuke ervaring om mee te maken. Het is wel spannend en zelf ben ik dan ook altijd wel wat nerveus. Maar de resultaten tegen Heerenveen waren goed. Dat geeft een push en een fijn gevoel.”

De resultaten dit seizoen zijn boven verwachting. “Het gaat goed met ons team,” aldus Bas Verbree. “We moeten nog wel heel erg ons best doen en alles winnen willen we eerste worden.” Van Keulen: “Dit seizoen is ongelooflijk en we voetballen zo volwassen. De spelers zijn elkaar continue aan het sturen als we aan het verdedigen zijn. En als de tegenstander iets doet dan passen we daar onze keuzes op aan. Daarnaast zijn we zowel aanvallend als opbouwend zorgvuldig en rustig aan de bal. Vaak hebben we in wedstrijden veel balbezit en een enorm veldoverwicht.”

De ontwikkeling in de groep en van het individueel is dit seizoen enorm. Steyn Potma: “Mijn eigen ontwikkeling is wel goed. De ene week gaat het wat minder maar de laatste tijd gaat het steeds beter.” Quinten Lamsma gaat daarop verder: “Als team hebben we goede prestaties geleverd. Ook zelf heb ik me goed ontwikkeld maar het kan nog wel sneller.” Lamsma maakt volgend seizoen de overstap naar de C1 van Cambuur. “Ik verwacht wel dat ik fysiek wat tekort kom. Daarom moet ik bijvoorbeeld gebruik maken van de ruimtes als we de bal hebben.”

“Ik vind dat mijn ontwikkeling ook goed gaat,” aldus Bas Verbree. “Als je meer speeltijd krijgt presteer je ook beter. Sowieso vind ik dat iedereen beter presteert dan aan het begin van de competitie.” Trainer Van Keulen is vol lof over zijn manschappen. “De fijne werksfeer, het harde werken. Het is allemaal ongelooflijk. Ik hoef ook nooit boos te worden. De jongens geven elke week vol gas en weten ook waarom ze het doen. Ze willen beter worden en daarom is het mooi om er onderdeel van uit te maken.”

“Onze ambitie is de eerste plaats en onze doelstelling is om zo hoog mogelijk te eindigen,” zegt Van Keulen. “De druk wordt echter groot en je wordt opgejaagd omdat de situatie zich daarvoor leent. Het is interessant hoe de jongens daarmee omgaan. Tegen teams als Genemuiden en Hoogezand wordt verwacht dat we gaan winnen. Ik hoop dat dit wederom leerzame wedstrijden zijn en dat de jongens er alles uit zullen halen.”

Steyn Potma speelde vorig seizoen nog bij Frisia. Hij ziet terdege de verschillen tussen een BVO en een amateurclub en gaat daarnaast in op de wedstrijd van komende zaterdag. “We trainen bij Cambuur serieuzer en het tempo ligt ook hoger. Het is twee stappen omhoog en je moet steeds meer je best doen. Ik hoop dat we tegen Genemuiden goed spelen en veel aanvallen. Want voor het doelsaldo willen we veel scoren. Het doelsaldo wordt ook door Quinten Lamsma benadrukt: “We moeten overtuigend de wedstrijd ingaan en drie punten aan de wedstrijd overhouden.”

We besluiten met trainer Elwin van Keulen die zijn ploeg dit seizoen grote hoogtes zag bereiken. “Maar het moet vooral leuk blijven en we moeten die dingen doen waardoor we met z’n allen kunnen genieten. Leren, samenwerken maar ook op je bek durven te gaan. Dat is het mooie aan voetbal.” De competitiewedstrijd tussen SC Cambuur D1 en SC Genemuiden D1 begint zaterdagmiddag om 13.00 uur en wordt gespeeld op het sportpark Kalverdijkje Noord.

Foto: www.martinoscarfotografie.nl