058-2963300
SC Cambuur D1-trainer Elwin van Keulen: “Elke wedstrijd het maximale eruit halen”

SC Cambuur D1-trainer Elwin van Keulen: “Elke wedstrijd het maximale eruit halen”

18 september 2014, 19:18

Aan het Kalverdijkje in Leeuwarden staat komende zaterdag de confrontatie SC Cambuur D1 v NEC/FC Oss D1 op het programma. SC Cambuur D1 is binnen de Regionale Voetbalopleiding één van de twee jeugdteams van de Locatie Leeuwarden. Net als FC Groningen D1 spelen ook de geelblauwen in de Eerste Divisie C. Trainer is net als vorig seizoen Elwin van Keulen die ditmaal geassisteerd wordt door Fedrik Houtstra. Cambuur D1 startte de voorbereiding begin augustus en heeft de eerste belangrijke wedstrijden reeds gespeeld.

Trainer Elwin van Keulen geeft aan dat het leuk is om met deze groep te werken. “En dat vinden ze zelf denk ik ook. Je ziet bij de spelers ook de vreugde voor het spelletje en ook in het voetbal zelf zie je dit terug. Zeker in aanvallend opzicht is dat het geval. De jongens voelen zich vrij en die vrijheid geven wij ze ook. Vanuit de basis is de groep homogeen en staan de jongens dicht bij elkaar. Daarnaast creëren we voor hun een leeromgeving waarin ze de ruimte krijgen zich te ontwikkelen en waarin ze zich veilig voelen.”

Een aantal weken geleden waren spelers en staf enkele dagen bij elkaar tijdens een trainingskamp in Norg. Van Keulen blikt daarop tevreden terug. “We zaten in vier verschillende bungalows met in elke bungalow een begeleider. Wij als begeleiding hadden bewust afstand genomen en het was erg mooi om te zien dat ze als jonge volwassenen als het ware een eigen woonkamer met een eigen sfeer hadden opgezet. Zo’n trainingskamp moet vooral erg leuk zijn. De diverse activiteiten hebben we ter plekke bedacht.”

Cambuur D1 staat voor de derde puntenwedstrijd van het seizoen. Op de eerste wedstrijddag hield ATC’65 de mannen uit Leeuwarden op een 2-2 gelijkspel. Pas in de slotseconden kwam de tegenstander langszij. Vorig weekeinde werd in Genemuiden met 2-0 gewonnen. In het enige bekerduel tot nu toe was Genemuiden ook al de opponent. Die wedstrijd werd ruim met 4-0 gewonnen. Daarnaast speelde de SC enkele oefenwedstrijden op een dinsdagavond.

Dat NEC/FC Oss D1 van een ander kaliber is ziet ook de trainer. “Het is een week of vier geleden dat we voor het laatst een BVO troffen. Zaterdag spelen we tegen NEC/FC Oss, toch één van de topclubs uit onze afdeling. Ik ben benieuwd hoe we ervoor staan. In de eerste vier weken van de voorbereiding hebben we de nadruk op het verdedigen gelegd. Ik vind dat er hard, meedogenloos en van een constant niveau verdedigd wordt. Aanvallend gezien is het voor een neutrale toeschouwer denk ik leuk om naar te kijken. We hebben veel balbezit en creëren veel kansen. In de afgelopen zeven weken hebben we progressie geboekt en die lijn moeten we proberen vol te houden.”

“Met de spelers hebben we gepraat over de verwachtingen en de doelstellingen voor dit seizoen. We willen de volgende ronde van de beker halen en daarom moeten we eerste in onze poule worden. Als ik naar de competitie kijk verwacht ik dat we bij de onderste acht teams terecht zullen komen. Afhankelijk van de indeling na de winterstop zullen we dan meer kans op een overwinning maken. Hoe langer we bij elkaar zijn, hoe sterker we zullen worden,” verwacht Van Keulen.

Resultaat is ook bij Cambuur D1 niet het eerste waarnaar gekeken wordt. “In de competitie blikken we elke wedstrijd terug en stellen we onszelf de vraag of we alles eruit hebben gehaald en of we met plezier hebben gespeeld. Daarbij moeten de jongens elke wedstrijd het maximale eruit halen. Op die momenten dat we groei zien kunnen we constateren dat het goed is. Dan kunnen de jongens en ook wij als staf tevreden zijn.”

Dat NEC/FC Oss D1 een andere opponent is dan Genemuiden D1 is helder. “We houden best rekening met welk type spel je in een wedstrijd kunt verwachten. Tegen Genemuiden hadden we misschien wel 75% balbezit en dan ook nog voornamelijk op hun helft. Maar tegen NEC/FC Oss zal dat totaal anders zijn. Zij zullen veel meer druk op ons zetten en dan wordt van de jongens iets anders gevraagd. Het is zaak een goed verwachtingspatroon op te stellen en met de spelers te bespreken wat we van de tegenstander kunnen verwachten en wat wij daar dan tegenover kunnen zetten.”

Bij Cambuur D1 is de eigen inbreng van de spelers groot. Een mooi voorbeeld is het tweetal wedstrijden dat de ploeg van Elwin van Keulen tegen SC Heerenveen D1 speelde. Werd in Doetinchem nog verloren, in Norg werd de Friese tweestrijd gewonnen. “Tijdens een toernooi in Doetinchem hebben we niet continue gecoacht zodat de jongens zelf de opties in die wedstrijd bij moesten stellen. Dat is een mooi leerproces geweest want in Norg hebben ze zelf de juiste keuzes gemaakt.”

Programma komend weekeinde:
FC Volendam C2 v SC Cambuur C2 (12.00 uur)
SC Cambuur D1 v NEC/FC Oss D1 (13.00 uur)

Foto: www.martinoscarfotografie.nl