058-2963300
SC Cambuur D1-trainer Elwin van Keulen: “Het leerproces is sneller gegaan”

SC Cambuur D1-trainer Elwin van Keulen: “Het leerproces is sneller gegaan”

27 november 2014, 19:05

De eerste competitie waar de beslissingen dit weekeinde al gaan vallen is de Eerste Divisie C bij de D-pupillen. FC Groningen D1 speelt uitgerekend tegen SC Cambuur D1 en voor beide teams valt nog wel wat te winnen. Dankzij een uitmuntend doelsaldo kunnen we de Groningers al tot de beste vier gaan rekenen. Daarmee is een plaatsje in de topcompetitie, die in het voorjaar van 2015 van start gaat, veiliggesteld. Maar ondanks een ongeslagen status en het beste doelsaldo van allemaal is het kampioenschap nog ver weg. Daarvoor is de FC afhankelijk van de resultaten van Vitesse D1 en FC Twente D1.

SC Cambuur D1 hoopt ook bij de beste vier te eindigen. Na de eerste nederlaag van het seizoen, afgelopen week in de thuiswedstrijd tegen FC Twente D1, viel de ploeg uit Leeuwarden terug naar de zo gehate vijfde plaats. Voor de geelblauwe formatie is de opdracht simpel. Winnen op sportpark Corpus den Hoorn en dan hopen op puntenverlies van concurrent NEC/FC Oss D1. Alleen dan mogen we ook de SC in de topcompetitie begroeten. Maar wat er ook gebeurt, beide teams uit onze jeugdopleiding mogen terugzien op een zeer geslaagde eerste seizoenshelft. Zowel FC Groningen D1 als SC Cambuur D1 verloren in officiële wedstrijden pas eenmaal.

Trainer Elwin van Keulen (SCC D1): “Deelname aan de topcompetitie zal waardevol zijn”
SC Cambuur D1 startte de competitie met wedstrijden tegen ATC ’65 D1 en SC Genemuiden D1. Wat daarna volgende gaat rechtstreeks de geschiedenisboeken in. De jonge ploeg uit Leeuwarden behaalde het ene na het andere goede resultaat, bleef twaalf officiële wedstrijden ongeslagen en stond zelfs een aantal weken aan kop van de ranglijst. “Je zou dat inderdaad een historische reeks kunnen noemen,” begint trainer Elwin van Keulen. “Wat de jongens hebben laten zien is een prestatie van formaat, zeker als je kijkt naar de uitslagen. Dit lag althans niet in de lijn van mijn verwachtingen.”

Na het verlies van vorige week tegen de koploper kan het slotakkoord in deze competitie toch nog mooi worden. Mocht de ploeg zich alsnog in de top-4 nestelen dan is kwalificatie voor de topcompetitie een feit. Van Keulen: “Dat zal voor ons een kroon op de eerste seizoenshelft zijn. Halen we het niet dan is het echter alsnog knap wat we in deze afgelopen maanden gepresteerd hebben. Zaterdag krijgen we gewoon nog een extra kans om wat af te dwingen en als ons dat lukt dan zal deelname aan de topcompetitie heel waardevol zijn voor de jongens.”

“Eigenlijk zit alles in dit seizoen. We zijn begonnen als underdog, uitgegroeid tot koploper en inmiddels zitten we in een positie waarin we niets te verliezen hebben. Dit is zo waardevol voor de jongens omdat het leerproces sneller is gegaan. Daarnaast hebben we onze visie nooit overboord gegooid en merk ik realiteitszin. De jongens durven in te schatten dat ze het goed doen maar weten ook dat ze niet bij de beste vier teams uit onze competitie behoren. Maar wat ze nu hebben meegemaakt is natuurlijk wel heel erg mooi.”

Elwin van Keulen vindt dat zijn team dit seizoen mooie dingen heeft meegemaakt. “Ook al speel je bij een BVO, voetballen moet gewoon erg leuk zijn als je elf of twaalf jaar oud bent. Ik heb gemerkt dat de jongens erg stressbestendig zijn en goed omgegaan zijn met alles wat op hun is afgekomen. Alles gaat op een prettige manier en in een goede cohesie. Aan de andere kant moeten we ook op die momenten wanneer we niets te verliezen hebben meer lef en durf in het aanvallen tonen. Tegen FC Twente hanteerden we te vaak de lange bal terwijl we dan juist moeten opbouwen van achteruit. Op zulke momenten moeten de spelers situaties beter leren herkennen.”

Met een wedstrijd in Groningen tegen de plaatselijke FC wordt een memorabele eerste seizoenshelft afgesloten. Ook Van Keulen weet dat dit geen eenvoudige klus gaat worden. “Veel spelers van FC Groningen D1 beschikken over een hoge mate van aangeboren talent en over uitzonderlijke kwaliteiten. In Norg speelden we al tegen elkaar op een toernooi en dat was een gelijkopgaand duel. Na balverlies op onze eigen helft scoorde Groningen in de laatste minuut de winnende treffer. Het was een mooie strijd en het zou mooi zijn als zo’n wedstrijd zich weer gaat ontvouwen.”

Trainer Arjen Jorritsma (FCG D1): “Voor het leerproces is de topcompetitie goed”
Met een punt achterstand op de beide koplopers Vitesse D1 en FC Twente D1 beginnen de tweedejaars D-pupillen aan het laatste karwei. De seizoensstart was goed. Zo scoorde het liefst 28 doelpunten in twee opeenvolgende weekeinden tegen SC Genemuiden D1 en ATC ’65 D1. “Vergeleken met het begin van het seizoen gaat het qua spel iets minder,” concludeert trainer Arjen Jorritsma. “Daar heb ik wel een verklaring voor. We trainen viermaal in de week en dat is best een aanslag op de jongens. Daarnaast trainen we nu het donkerder wordt en heb je ook met school te maken. Vanaf volgende week trainen we een tijdje nog maar drie keer per week.”

Jorritsma vindt niet dat de tegenstanders invloed hebben gehad op het mindere spel van zijn ploeg. “Ik denk dat het meer te maken heeft gehad met de intensiteit van trainen. Het verbaast me daarom ook niet dat het iets minder is gegaan. Er is ontzettend hard getraind en het is goed om straks wat gas terug te nemen. De trainer is content met het feit dat zijn team bij de eerste vier is geëindigd. “En daar mogen de jongens trots op zijn. Onze doelstelling is gehaald en daarnaast zijn we in de competitie nog ongeslagen.”

De leergierigheid van de spelers wordt geprezen door Jorritsma. “Datgene wat je ze aanreikt pikken ze ook snel op. Als we een week lang trainen op het aanvallen dan zie je dat terug in de wedstrijd. Maar het kan natuurlijk altijd beter. We gaan straks met vertrouwen de topcompetitie in. Ook daarin kunnen we weer een stap maken en voor het leerproces zijn die wedstrijden ook alleen maar goed.”

In het bekertoernooi incasseerden de groenwitten onlangs een 1-10 nederlaag tegen Vitesse D1. Ruim een maand eerder eindigde datzelfde affiche in competitieverband in 2-2. Jorritsma over dat gelijkspel: “Je wilt altijd top zijn en spelen zoals we toen deden. Het voetbal was goed, de inzet was honderd procent en er werd op het scherpst van de snede gespeeld. Als je tegen betere teams speelt wordt er ook meer van je gevraagd en wordt de uitdaging groter. Voor de ontwikkeling en de groei is dat alleen maar beter.”

In de laatste wedstrijd is SC Cambuur D1 de tegenstander. Twee teams uit dezelfde jeugdopleiding en Jorritsma heeft lof voor de mannen uit Leeuwarden. “Ze hebben het tot nu toe fantastisch gedaan. Echt respect dat ze zich zo hebben laten zien. Wij kunnen vrijuit spelen maar zullen er volop voor gaan. In sport hoort dat ook zo te zijn. Cambuur moet winnen en zal er dus ook alles aan moeten doen om een goed resultaat te halen. Maar wij zullen gewoon ons eigen spel spelen. Ik verwacht zaterdag een aantrekkelijk en spannend potje.”

Programma zaterdag:
SC Cambuur C2 v FC Twente C2 (12.30 uur)
FC Groningen D1 v SC Cambuur D1 (11.15 uur)

Foto: www.martinoscarfotografie.nl